ROMANIA STUDENTILOR DIN UK

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 12 august 2012

Diaspora romaneasca_Romania studentilor din UK

Peste 5.000 de studenti romani invata in prezent in universitatile de pe intinsul Marii Britanii.

Am incercat sa surprindem cate ceva din viata acestor romani, studenti de top la universitatile britanice; pentru ca ei pot oferi, intr-adevar, tarii lor natale, o sansa unica: aceea de a-si reabilita imaginea defavorabila pe care presa britanica o reda deseori, atunci cand se refera la comunitatea noastra, ilustrand doar aspectele negative ale prezentei romanesti pe aceste meleaguri. Si am aflat cum ei au infiintat in aceasta tara propriile organizatii, in cadrul carora chiar dezvolta proiecte importante care au ca scop declarat promovarea imaginii Romaniei.

Sunt asadar tineri si talentati, vin din Romania si in scurt timp ajung sa fie apreciati pentru rezultatele lor, in mediul academic din Marea Britanie. Nu au probleme sa se adapteze la viata din regat si asimileaza fara dificultati valorile multiculturalismului britanic. Dar, in final, multi dintre acestia, tot promovand ceea ce considera ei ca este mai captivant din spiritul romanesc in care au fost crescuti, decid c-ar fi mai bine sa se stabileasca definitiv in… Marea Britanie, tara care i-a adoptat.

 

 

Tara natala din universitatile britanice

 

Comunitatea romaneasca din Marea Britanie nu este formata doar din muncitori constructori si femei care lucreaza ca menajere in hoteluri. Peste 5.000 de tineri romani studiaza in prezent in renumitele universitati raspandite pe intinsul Regatului Unit. Ei sunt cei care reflecta imaginea Romaniei in mediul academic britanic, printre profesori universitari, cercetatori, oameni de stiinta sau tineri din toata lumea care au venit pe acest taram, insetati de cunoastere…

In multe universitati britanice, Romania nu mai reprezinta de mult o necunoscuta. Tinerii romani din universitatile Marii Britanii si-au intemeiat propriile organizatii studentesti. Prin intermediul acestora, ei transmit colegilor sositi din alte parti ale lumii putin din cultura si traditiile tarii lor natale. Asa ajung sa fie vizionate in campusurile universitare din regat cele mai noi succese ale cinematografiei romanesti. Si astfel fac inconjurul lumii gustul inconfundabil al sarmalutelor cu smantana sau semnificatia unica a martisorului…

 

Organizatia studentilor romani din York

The York Romanian Society sau pe scurt YRS este numele rostit in limba engleza al organizatiei studentilor romani care invata in orasul York, situat in nordul Angliei. Asociatia este recunoscuta de liga studentilor de la Universitatea York si ea numara 48 de membri. Majoritatea sunt romani, dar o mica parte este reprezentata si de alte nationalitati.

Pentru anul universitar urmator, tinerii romani care invata la universitatea din York vor face lobby pentru ca desfasurarea editiei urmatoare a Conferintei Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie sa aiba loc in orasul lor. De asemenea, ei planuiesc sa devina independenti de Liga Studentilor de la Universitatea York, de care in prezent apartin.

Coordonarea The York Romanian Society este asigurata in prezent de noua tineri care studiaza in domenii diverse, precum informatica, chimia, sociologia, criminologia, psihologia, filozofia. Acestia sunt condusi de Mihai Cocoru, un roman in varsta de 25 de ani, doctorand stiinte politice.

„Am inceput cu scopul principal de a promova cultura romaneasca in campusul universitatii, dar in prezent, putem spune ca facem ceva mai mult decat atat”, precizeaza Mihai Cocoru. Asociatia a dezvoltat trei programe de activitati: unul cultural, unul social si o ramura de cercetare.

 

Cultura si traditii culinare

Promovarea culturii romanesti in campusul Universitatii de la York este principalul scop al ramurii culturale a YRS, denumita „YRS Cultural”. Evenimentele pe care studentii romani din localitatea situata in nordul Angliei le organizeaza includ targuri, piese de teatru, vizionari de filme si evenimente culinare, incercand sa aduca elemente traditionale romanesti sub reflector. Printre activitatile organizate in trecut de catre tinerii romani din York se numara workshop-ul de 1 martie, unde studentii puteau sa isi creeze propriul lor martisor. Organizatorii spun ca evenimentul s-a bucurat de mare popularitate in randul strainilor care invata la aceeasi universitate.

YRS Cultural a cuprins si vizionari de filme romanesti, precum „Filantropica”, „Moartea domnului Lazarescu” sau „Asfalt Tango”. Organizarea unui stand de prezentare in cadrul saptamanii „bobocilor” pentru cei mai „proaspeti” studenti romani ai universitatii sau celebrarea zilei nationale a Romaniei in campusul studentesc din localitate sunt alte doua programe care au avut loc in cadrul YRS Cultural.

Studentii romani au participat si la evenimente organizate de Liga Internationala a Studentilor din universitate, unde au prezentat elemente ale traditiei noastre, fie ele de natura culturala sau… culinara, dupa cum sustin reprezentantii YRS. Astfel, in cadrul unei seri de teatru, romanii din York au pus in scena dramatizarea „Jocul Ielelor”, dupa Camil Petrescu. Programul The York Romanian Society care s-a bucurat de cel mai mare succes a constat in prezentarea celor mai gustoase feluri de mancare romanesti. Gustul bucatariei traditionale din Romania a impresionat peste 150 de studenti de la York, spun cu satisfactie membrii asociatiei studentilor romani din nordul Angliei.

 

Planuri de viitor

Romanii care invata la Universitatea din York au descoperit ca petrecerile cu vampiri sunt foarte in voga printre studentii de alte nationalitatile, ca si in randul altor asociatii studentesti din localitate. In consecinta, studentii romani s-au gandit ca promovarea mitului lui Dracula ar putea reprezenta o buna ocazie pentru a socializa cu colegii lor din alte tari. YRS va organiza asadar un astfel de „party” in ultimele zile ale lunii octombrie, cand britanicii sarbatoresc traditionalul Halloween.

Pentru urmatorul an universitar, YRS planuieste o noua suita de activitati care sa faca cunoscute obiceiurile, originile si traditiile romanilor. Astfel, un targ de artefacte romanesti prelucrate manual va avea loc cu scopul de a promova creativitatea si mestesugurile traditionale din Romania.

O expozitie de fotografie intitulata „Romania, what’s that?” (Romania – ce mai e si asta?) se va desfasura in organizarea The York Romanian Society la inceputul anului universitar, in timpul saptamanii „bobocilor”. Evenimentul va consta in expunerea de fotografii cu tematica romaneasca la mai multe universitati din Regatul Unit. Proiectul a fost gandit la nivelul Forumului Asociatiilor Studentesti din Marea Britanie (Forum of Romanian Student Societies – FRSS), unde Mihai Cocoru ocupa functia de presedinte interimar. Asociatiile studentesti romanesti participante sunt cele care functioneaza la universitatile din York, Leeds, Hull, Bradford, Essex, University College London, Oxford si Edinburgh.

 

Cercetare in folosul comunitatii

Mentinerea si dezvoltarea legaturii dintre studentii romani si alti conationali ai lor care s-au stabilit si muncesc in nordul Angliei reprezinta obiective importante ale Programului „YRS Social”.

Studentii de la YRS au o buna colaborare cu comunitatea romaneasca din zona York, sustin tinerii din conducerea organizatiei. Romanii din Yorkshire au donat asociatiei obiecte traditionale, filme, carti romanesti pentru evenimentele organizate de YRS. Ulterior, ei au fost antrenati in actiunea de promovare a valorilor noastre in societatea britanica.

Studentii romani de la The York Romanian Society vor sa creeze o baza de date cu familiile romanesti din zona si vor incerca sa obtina un parteneriat cu o biserica crestin ortodoxa din York, pentru ca aceste familii sa aiba acces la suport spiritual. Si tot cu sprijinul YRS, localnicii de nationalitate romana din zona beneficiaza uneori de servicii consulare chiar in York, in baza relatiei de colaborare a studentilor cu Ambasada Romaniei de la Londra.

In proiectele de viitor, YRS isi propune sa implice cat mai multi membri ai comunitatii romanesti in activitati si evenimente si sa se extinda in asa fel incat toti romanii din York sa devina membri ai asociatiei.

Asociatia studenteasca YRS desfasoara si activitati stiintifice si de cercetare. „Acestea ii implica si pe studentii de alte nationalitati care sunt pasionati de cercetare. Rezultatele proiectelor lor sunt promovate de Societatea Globala Romana a Tinerilor Profesionisti (Global Romanian Society of Young Professionals – GRASP)”, precizeaza Mihai Cocoru.

Printre proiectele deja finalizate din acest domeniu se numara crearea unei aplicatii web pentru comunicare pe internet si realizarea unui studiu despre perceptia romanilor asupra pietei muncii din Marea Britanie.

In prezent YRS planuieste sa creeze o platforma de colaborare cu departamentele academice ale universitatii in ceea ce priveste proiectele de cercetare, iar ambitia membrilor este sa produca cel putin doua astfel de programe intr-un an universitar, adauga reprezentantii YRS.

 

 

30 de studenti pentru Nottingham

Diaspora romaneasca_Romania studentilor din UK1

Nottingham Romanian Society (NRS) a fost infiintata in iunie 2008 si in prezent are aproximativ 30 de membri. In ultimul an, cativa din membrii societatii au participat la Conferinta Studentilor, Profesorilor si Cercetatorilor Romani din Marea Britanie, organizata de Ambasada Romaniei, si au participat la pelerinajul de la Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul din Essex.

„De 1 decembrie am organizat un eveniment pentru a sarbatori ziua nationala a Romaniei, cu muzica, dansuri si mancare traditionala romaneasca. In octombrie anul trecut, am lansat seri de film romanesc unde au rulat filme ca «Moartea domnului Lazarescu», «Nunta in Basarabia», «California Dreamin’» si «Amintiri din Epoca de Aur»” ne-a declarat Alexandru Ghitulescu.

„Membrii nostri s-au reunit si cu prilejul altor intalniri informale. Astfel, de 1 martie, am daruit colegelor noastre martisoare. De asemenea, ne-am organizat la sfarsitul lunii mai pentru a-l sustine pe boxerul Lucian Bute la cantarul oficial, dar si a-i fi alaturi la meciurile lui cu Carl Froch desfasurat la Nottingham”, adauga presedintele asociatiei NRS.

El a adaugat ca desi acum, in perioada vacantei, multi dintre studentii romani sunt plecati in Romania, odata cu luna septembrie, NRS va deveni din nou activa. „Vom avea un stand la Fresher’s Fair (Targul Bobocilor), apoi in prima saptamana vom organiza atat o intalnire la un pub, pentru a face cunostinta cu membrii noi intr-un mediu informal, cat si o intalnire oficiala in care vom discuta detaliat ce urmeaza sa facem pe parcursul anului viitor. Bineinteles, evenimentele de 1 decembrie si 1-8 martie sunt o traditie a societatii, asa ca le vom pastra si anul viitor” ne mai spune Alexandru Ghitulescu.

 La evenimentele organizate de NRS participa atat membrii societatii, cat si persoane din comunitatea romaneasca din Nottingham. Aceste evenimente prind bine si membrilor comunitatii romanesti, fiind un motiv de socializare intre romani, fie ei studenti sau nu. Un eveniment popular este sarbatorirea zilei nationale a Romaniei. „De 1 decembrie am avut aproximativ 200 de participanti: membri ai clubului studentesc, romani din Nottingham si persoane de alte nationalitati”, a adaugat presedintele NRS.

 

 

Petrecere cu vampiri la romanii din Sheffield

 

In ultimul an academic, Sheffield Romanian Society (SRS) s-a implicat atat in activitatile culturale si sportive organizate de catre Sheffield Students’ Union, cat si in activitati de voluntariat. Mai mult, organizatia a promovat Romania prin cateva evenimente organizate de membrii societatii.

Printre activitatile asociatiei se numara deja „clasicele” petreceri cu vampiri, pe care majoritatea asociatiilor romanesti de studenti le organizeaza. Tudor Sirbu, vice-presedintele asociatiei, ne spune ca „prin acest eveniment s-a dorit promovarea culturii si comunitatii romanesti printr-o activitate distractiva care sa atraga cat mai multi participanti”. Reprezentantul SRS se declara foarte multumit de succesul unor astfel de seri studentesti, care atrag participarea masiva a colegilor lor straini.

Romanii de la SRS au promovat si bucataria romaneasca la „World Food Festival”. Iar la seara de cultura internationala, 13 membri ai clubului romanesc au obtinut locul 4 din cele 16 echipe participante, pentru prezentarea unor dansuri specifice pe fond muzical romanesc autentic. „Si la gala sporturilor studentii nostri au luat locul intai la baschet si fotbal”, a mai spus Tudor Sarbu.

Membrii SRS au participat, de asemenea, la un proiect de voluntariat prin care au strans fonduri pentru organizatia caritabila pentru prevenirea bolilor de inima „British Heart Foundation”.

Unul din cele mai interesante proiecte la care SRS a participat a fost „International Language Festival”, unde patru membri ai asociatiei au predat limba romana studentilor interesati de acest schimb cultural.

„In anul academic urmator vom participa la evenimentele organizate de uniunea studentilor din Sheffield si vom incerca sa organizam cat mai multe proiecte proprii prin care sa promovam Romania”, ne spune Tudor Sarbu. „La evenimentele noastre participa studentii de la Universitatea din Sheffield si de la Universitatea Hallam din Sheffield, dar si romani din comunitatea celor care s-au stabilit in zona Yorkshire”, mai adauga vicepresedintele SRS.

Asociatia SRS este unul din cele mai mari cluburi romanesti de studenti din Marea Britanie si are in prezent aproximativ 150 de membri. Acest numar va creste odata cu inceperea noului an universitar cand SRS va recruta noi membri din randul bobocilor.

————————————–

„Am inceput cu scopul principal de a promova cultura romaneasca in campusul universitatii, dar in prezent, putem spune ca facem ceva mai mult decat atat.”

Mihai Cocoru, presedintele The York Romanian Society

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!