ROMANIA STUDENTILOR DIN UK

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 12 august 2012

Diaspora romaneasca_Romania studentilor din UK2

 

Cei mai „scoliti” dintre imigranti

 

Un raport comandat de guvernul britanic ale carui rezultate au fost publicate anul trecut remarca faptul ca romanii se afla printre comunitatile de migranti bine pregatiti la nivel profesional din aceasta tara. Cifrele nu reflecta o realitate greu de surprins in documentele oficiale: aceea conform careia cateva mii dintre cei mai bine pregatiti tineri romani urmeaza anual studii universitare in Regatul Unit. Ei traiesc si invata pe aceste meleaguri, ajung sa se integreze in comunitatile academice si apoi adauga valoare societatii britanice multiculturale…

Statul britanic a vrut sa vada care sunt factorii determinanti ai migrarii cetatenilor romani si bulgari in Marea Britanie. Rezultatele arata ca migratia romanilor si bulgarilor nu este deloc o povara pentru statul britanic, ba dimpotriva.

Proportia imigrantilor care au un loc de munca si provin din Romania si Bulgaria (adica grupul de tari A2 – dupa cum li se spune acestora incepand de la 1 ianuarie 2007) este mai mare in comparatie cu alte categorii de migranti stabiliti in Regatul Unit. De asemenea, rata somajului printre migrantii din A2 este cea mai scazuta: 4,4% din romanii si bulgarii din UK sunt fara loc de munca, in timp ce alti migranti au rata de somaj in medie de 6%.

Un alt aspect important pe care acest studiu il scoate la iveala este procentajul de persoane cu studii superioare pe categorii de migranti. Reprezentantii A2 au 38,3% persoane pregatite profesional la nivel de universitate, in vreme ce migrantii din tarile A8 (care au aderat la UE in 2004: Cehia, Polonia, Ungaria, etc.) au un procent de 31,7% de persoane cu studii. Celelalte categorii de migranti din restul lumii prezinta si ele un procentaj similar cu migrantii A8, de 31,9%.

Aceste cifre ne spun, de fapt, ca mai mult de o treime din romanii care vin in Marea Britanie vin sa faca aici o facultate ori isi doresc sa profeseze in aceasta tara dupa terminarea studiilor universitare…

 

„Ca acasa” in universitatile britanice

Studentii romani se adapteaza foarte usor la mediul universitar din Regatul Unit, dupa cum ne spun membrii catorva dintre asociatiile studentesti infiintate de tinerii originari din Romania in aceasta tara. „Majoritatea studentilor romani nu au probleme in a se adapta mediului universitar britanic”, sustine Tudor Sarbu de la Universitatea din Sheffield. „Cred ca si faptul ca in Sheffield exista o comunitate de romani destul de mare si de unita ii ajuta pe nou-veniti sa se adapteze mai usor. Cel putin pentru mine asa a fost. Studentii din anii mai mari m-au ajutat sa ma integrez. Plus ca universitatea are un program numit «Mentoring Scheme», prin care fiecare nou-venit poate aplica pentru un mentor care-l va ajuta in primele saptamani sa se adapteze mai usor. Practic, mentorul este un suport moral”, a explicat in continuare acelasi Tudor Sarbu.

Mihai Cocoru de la Universitatea din York completeaza spusele anterioare, aratand ca, desi sistemele de invatamant din Marea Britanie si Romania sunt diferite, ele se completeaza foarte bine unul pe celalalt. Sistemul romanesc bazat pe cunostinte ofera un avantaj major studentilor romani: „Avantajul competitiv impresionant pe care studentii romani il au este ca ei detin o baza larga de cunoastere pe care o au de acasa, peste care abilitatile pe care mediul academic universitar le cultiva se suprapun foarte usor. In mediul academic adaptarea este simpla pentru ca universitatile din UK au o abordare inclusivista si impartiala, iar oportunitatea (si sprijinul financiar) pe care acestea o ofera pentru formarea de asociatii studentesti contribuie la integrarea noastra in mediul academic.”

 

Restrictiile, singura piedica

Cand vine vorba de adaptarea la viata din Marea Britanie, studentii romani pot intampina si dificultati. „Pe de alta parte, daca studentii romani se integreaza in mediul academic relativ usor, integrarea generala la viata in UK este mai dificila. In primul rand, «beneficiem» de tratamentul preferential al restrictiilor de pe piata muncii, fenomen care aduce impresia (reala sau nu) de discriminare. In al doilea rand, UK este un mediu cultural foarte puternic, cu elemente caracteristice inedite pentru noi. Daca logica europeana este cea la care incercam sa ne adaptam acasa, aceasta este foarte putin intalnita aici. Pe scurt, exista senzatia ca familia europeana de care apartinem conteaza sensibil mai putin aici decat in alta parte”, crede Mihai Cocoru de la Universitatea din York.

Alexandru Ghitulescu de la Universitatea din Nottingham este de parere ca aceasta adaptare la stilul de viata din Marea Britanie depinde foarte mult de fiecare persoana in parte: „Unii au multi prieteni straini, altii sunt mai antisociali. Dar aici depinde foarte mult si de om. Oricum, nu am observat ca englezii sa faca diferentiere dupa natie, eu unul nu m-am lovit niciodata de asta. Cunosc o singura persoana careia ii este dor de stilul de viata din Romania.”

 

Fara intoarcere…

Cand vine vorba de intoarcerea in tara dupa terminarea studiilor, studentii romani ne relateaza ca prea putini dintre ei isi doresc sa se intoarca in Romania. „Am observat o atitudine impotriva intoarcerii in Romania. Sincer acum, de ce am mai plecat? Cu exceptia unei singure persoane pe care nu o inteleg nici eu, nici prietenii mei care o cunosc, nu am mai auzit pe nimeni sa se intoarca in tara dupa studii. Persoana respectiva a terminat o facultate in Anglia si acum a plecat in Romania sa munceasca pe 1.500 de lei. Mai putin de 300 de lire… In cazul meu, stiu clar ca am oportunitati mult mai mari in UK, atat salariale, cat si profesionale. Sincer sa fiu, nu m-am gandit niciodata sa ma intorc in Romania. Poate nu raman nici in UK, dar daca plec din UK, o sa plec tot intr-o tara civilizata”, ne-a mai spus Alexandru Ghitulescu.

Dupa terminarea universitatii, multi dintre absolventi vor sa isi continue studiile tot aici. Ei aplica la masterat, iar dupa terminarea masteratului, multi merg si mai departe, alegand un doctorat, dupa cum ne spune Tudor Sarbu.

Asociatia de studenti de la York a realizat un sondaj de opinie in aprilie 2012 pentru a afla raspunsul studentilor romani la intrebarea „Ne intoarcem sau nu?”. Circa 40% au raspuns ca nu vor sa se intoarca acasa, 20% ca vor sa se intoarca acasa, iar 40% nu stiu exact.

 

 

„Voi, romanii, sunteti buni la matematica”

Diaspora romaneasca_Romania studentilor din UK3

Studentii romani sunt recunoscuti in mediul academic pentru calitatile lor, dupa cum sustin chiar persoane din interiorul mediului academic britanic.

„Profesorii universitari au avut de-a face cu mai multe generatii de romani si ne cunosc deja pentru bunele rezultate”, spune si Alexandru Ghitulescu de la Universitatea din Nottingham. El ne-a dezvaluit si o intamplare pe care a trait-o personal in universitate si care i-a intarit aceasta convingere. „Eram odata la mine la facultate (eu fac informatica), in laborator. Trebuia sa facem un program, iar eu si colegul meu, Tavi, am terminat printre primii. Cand a venit profesorul, am inceput sa vorbim cu el si ne-a intrebat de unde suntem. Cand a auzit, a avut o remarca de genul «da, voi, romanii, sunteti buni la matematica». Concluzia noastra a fost ca studentii romani dinaintea noastra au facut o impresie buna”, conchide Alexandru.

Nottingham nu este singura universitate unde studentii romani sunt cunoscuti pentru performantele lor. La Universitatea din Sheffield, romanii se bucura de apreciere in cadrul Departamentului de Informatica. Grupul de studenti romani este promovat pe website-ul universitatii, unde rezultatele lor sunt laudate: „Departamentul de Informatica de la Universitatea din Sheffield are un numar mare de studenti din Romania si suntem incantati de performantele lor. Scolile romanesti asigura o cunoastere puternica a matematicii, iar studentii care ajung la universitatea noastra sunt foarte bine pregatiti pentru studiul informaticii. Este adevarat ca unii din cei mai talentati studenti din ultimii ani, cu rezultate excelente, provin din Romania”, spune articolul publicat de membrii Departamentului de Informatica.

Acest articol promoveaza studentii romani deja existenti si, de asemenea, face o invitatie celor care se gandesc sa candideze pentru un loc la aceasta universitate, afirmand ca integrarea noilor studenti va fi ajutata de Asociatia Studentilor Romani, care este formata dintr-o comunitate de studenti romani foarte unita.

————————————–

„Studentii romani reprezinta una dintre primele zece cele mai importante comunitati de tineri din statele UE care invata in universitatile britanice.”

Keith Vaz, parlamentar laburist, membru in Camera Comunelor

————————————–

 

 

Studenti sau imigranti?

 

Tinerii romani care invata in nordul Angliei au vrut sa afle daca statutul lor actual este mai degraba acela de student sau cel de imigrant in Regatul Unit? Ei au organizat in acest scop o conferinta care a avut loc in 28 aprilie 2012. Evenimentul a fost organizat de Societatea Studentilor Romani din York (York Romanian Society) si a beneficiat de sustinerea Ambasadei Romaniei din Londra.

Conferinta a fost organizata sub forma unui panel de discutii si a incercat sa raspunda tuturor intrebarilor care-i framanta pe romani cu privire la acest subiect. Cele mai importante dezbateri s-au desfasurat pe temele „Caracteristicile pietei muncii din Romania” si „De ce ar trebui sa ne intoarcem?”. Acestea si-au propus explorarea potentialului Romaniei de a oferi un loc viabil si atractiv romanilor care in prezent studiaza sau muncesc in Regatul Unit. Discutiile astfel generate s-au concentrat pe politica externa a Romaniei si relatiile sale in actualul sistem international sau perspectivele economice ale tarii. Participantii la conferinta au pus in discutie, in acelasi cadru, modul in care se modifica identitatea persoanelor care intra in contact cu societatea multiculturala britanica. Ei au analizat nuantele si implicatiile optiunii „de a nu te mai intoarce in Romania”.

In cadrul conferintei„Studenti sau imigranti?”, dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, a sustinutprelegerea cu titlul „De ce este importanta libera circulatie a persoanelor in interiorul Uniunii Europene?”. Ambasadorul le-a vorbit tinerilor romani despre fenomenul migrationist de-a lungul istoriei, impactul asupra tarilor de destinatie, mobilitatea cetatenilor romani in Uniunea Europeana – cu particularizare pe cazul Marii Britanii si avantajele liberei circulatii a persoanelor.

„Discutiile s-au dovedit a fi relevante nu doar pentru romanii din Marea Britanie. Ele au contat si pentru cei de alte nationalitati, in special aceia care au migrat din tari care se confrunta cu provocari severe si care au avut de suferit de pe urma fenomenului cunoscut sub denumirea «spalarea creierelor»”, au concluzionat organizatorii conferintei „Studenti sau imigranti”.

————————————–

„Avantajul competitiv impresionant pe care studentii romani il au este ca ei detin o baza larga de cunoastere pe care o au de acasa, peste care abilitatile pe care mediul academic universitar le cultiva se suprapun foarte usor.

Mihai Cocoru, presedintele The York Romanian Society

————————————–

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autori articol: Anamaria Sandra, Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!