România, sub presiunea Rusiei

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 mai 2015

armata rusia2_1

Acțiunile Rusiei în Ucraina au modificat situația strategică în zona Mării Negre, existând riscuri la adresa arhitecturii europene, consideră Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, care denunță presiunile Moscovei asupra unor țări precum România și avertizează cu noi sancțiuni.

Anexarea regiunii ucrainene Crimeea și evoluțiile militare din bazinul Mării Negre amenință arhitectura de securitate a Europei, avertizează membrii Comisiei PE.

„Prin suplimentarea capacităților militare strategice, inclusiv prin înarmarea puternică a Crimeii, Rusia creează de fapt o nouă platformă de lansare, de proporțiile enclavei Kaliningrad, de data aceasta în zona Mării Negre. În doar un an, forța defensivă din Crimeea a fost transformată într-o forță de atac, un instrument foarte puternic cu care Rusia poate amenința Europa Centrală, regiunea Balcanilor, sudul Europei, estul Mediteranei și chiar Orientul Mijlociu”, afirmă raportorul Ioan Mircea Pașcu, conform unui comunicat oficial, citat de Mediafax.

Europarlamentarii au exprimat preocupare privind intensificarea de către Rusia a presiunilor asupra unor țări est-europene precum România, Polonia și statele baltice.

Membrii Comisiei PE pentru Afaceri Externe au atras atenția că Rusia ar putea încerca să creeze un coridor terestru cu Crimeea, de-a lungul coastelor vestice ale Mării Azov, precum și spre regiunea separatistă moldoveană Transnistria.

„Dacă Rusia nu va implementa deplin Acordul de la Minsk și nu va returna Crimeea Ucrainei, Uniunea Europeană trebuie să intensifice sancțiunile și să analizeze posibilitatea aprovizionării Ucrainei cu armament defensiv”, recomandă Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.

 

Un oficial SUA ne ia apărarea

De asemenea, Earle Litzenberger, adjunctul misiunii SUA la NATO, crede că Rusia încearcă să pună presiune asupra Aliaților, inclusiv asupra României, dar apreciază că această strategie este contraproductivă și se întoarce împotriva Moscovei, determinând și mai mult NATO să ia măsuri în vederea asigurării securității.

„Rusia încearcă să divizeze NATO și unitatea Alianței. Am explicat foarte clar – și Rusia știe asta – sistemul antirachetă pe care NATO îl amplasează în România este destinat să contracareze amenințările venite din afara Europei, în special din Orientul Mijlociu. Nu este îndreptat împotriva Rusiei și nu schimbă în niciun fel echilibrul strategic nuclear din Europa”, a declarat, la București, Earle Litzenberger, potrivit Mediafax.

Litzenberger a mai precizat că NATO și SUA au încercat în mai multe rânduri să aibă un dialog cu Rusia pe această temă, dar Moscova nu a dorit să discute.

În ceea ce privește amenințările rușilor, adjunctul misiunii SUA la NATO consideră că Rusia „încearcă să pună presiune asupra unor țări ca România”, dar apreciază că acest lucru „se întoarce împotriva ei”. „Cred că este contraproductiv, cred că tot ce fac este să întărească determinarea României și a NATO în a lua măsurile necesare pentru a asigura securitatea Alianței”, a afirmat Earle Litzenberger.

Referitor la acțiunile de propagandă ale Moscovei, inclusiv în România, oficialul american consideră că spunerea adevărului este replica la această propagandă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!