România „turistică” pentru parlamentari britanici

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 9 iunie 2013

În timp ce mass-media britanică anunță cu îngrijorare o presupusă „invazie” a românilor în Regatul Unit, tot mai mulți politicieni britanici se arată interesați de a vizita… România.

Un grup de parlamentari din Marea Britanie a acceptat invitația de a se deplasa în țara dintre Carpați și Dunăre în cursul lunii octombrie, după cum ne-a informat deputatul PNL Mircea Dolha în 4 iunie.

Oficialitățile din România au mai fost vizitate în ultimele zile ale lunii mai de parlamentarul laburist Keith Vaz, Președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor și apoi de conservatorul John Bercow, cel desemnat să prezideze dezbaterile din camera inferioară a parlamentului britanic.

 

„Parlamentări” româno-britanice

„O delegație de parlamentari britanici vor veni în România în luna octombrie. I-am invitat și au fost de acord. Vom merge împreună într-un periplu în toate cele patru regiuni istorice ale țării noastre, Transilvania, Moldova, Țara Românească și Dobrogea”, ne-a dezvăluit la Londra parlamentarul român Mircea Dolha, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării a Camerei Deputaților. Mărturisirea sa a fost făcută în seara de 4 iunie, după ce a participat la o întâlnire cu membrii ai Grupului parlamentar britanic de prietenie cu România și alți aleși din forul legislativ ce-și desfășoară activitatea în Westminster Palace.

„Le-am atras atenția în timpul discuțiilor și că nu este corect să își atragă capital electoral pe seama românilor care muncesc cinstit în această țară; așa cum nu mi se pare onest că ziarele din Marea Britanie încearcă să își crească tirajul prezentând tendențios informații legate de români și bulgari”, a susținut Dolha.

Deputatul liberal a mai făcut mărturisiri legate de atmosfera din timpul întrevederii la care a participat. „Le-am spus parlamentarilor britanici că noi, românii, după al II-lea Război Mondial am tot așteptat venirea americanilor sau a englezilor, cu speranța că ne vor scăpa de comunism. Și pentru că ei nu au apărut, acum am venit noi la ei…”. „Apoi le-am amintit că, în conformitate cu tradiția britanică, este foarte greu ca un nou membru să fie acceptat într-un club oarecare, dar odată ce acesta este acceptat, el se bucură de drepturi depline. Și nimeni nu mai are voie să schimbe regulile pe parcurs”, a continuat Dolha, făcând aluzie la prezența României în UE.

 

Vizite succesive

O delegație a Comisiei parlamentare pentru comunitățile de români din afara țării, compusă din deputații Mircea Dolha (PNL), Ovidiu Iane (PSD) și Aurelian Mihai (independent) a efectuat o vizită oficială în Marea Britanie, între 1 șI 5 iunie, ca răspuns la vizita pe care au efectuat-o recent, la București, Keith Vaz (președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor) și John Bercow (Președintele Camerei Comunelor).

Cei trei parlamentari români au avut două întrevederi cu laburistul Keith Vaz, dumnică, 2 iunie, la Ambasada României șI luni, 3 iunie. „Au fost abordate, punctual, probleme ale românilor stabiliți in UK și soluții pentru rezolvarea lor. În semn de apreciere pentru modul în care dl. Keith Vaz înțelege, susține și se implică în abordarea problemelor românilor din Marea Britanie, șeful delegației noastre, deputatul PNL Mircea Dolha, i-a înmânat oficialului britanic o plachetă din partea Camerei Deputaților”, se arată într-un comunicat de presă transmis prin intermediul website-ului Camerei Deputaților din România. „Președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, dl. Keith Vaz, a dat asigurări că sprijină deschiderea pieței muncii britanice pentru români, începând cu 1 ianuarie 2014”, conform aceleiașI surse.

Delegația română s-a mai întâlnit în 4 iunie cu membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu România și cu alți membri din Camera Lorzilor și Camera Comunelor. „Întâlnirea a fost precedată de un dejun de lucru pe care Lord (John Quentin) Davies of Stamford (președintele Grupului parlamentar de prietenie cu România din Camera Lorzilor) l-a oferit domnului deputat PNL Mircea Dolha și Excelenței Sale Domnul Ion Jinga (Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord)”, au mai informat surse din cadrul Camerei Deputaților.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!