Romanians Are Coming… după mobilul tău!

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 12 februarie 2016

uk-romanii-fura-mobile-la-concerte

Nişte grupări româneşti, chitite pe furtul de mobile, au găsit o modalitate eficientă de a pune mână pe mobilele valoroase ale petrecăreţilor distraţi, după cum reiese din presa britanică. Ei merg la concertele şi festivalurile de rock extrem, evenimente la care participanţii tind să creeze debandadă mai mare decât la concerte pe alte genuri muzicale, care se ţin în întreaga Europă, inclusiv Marea Britanie şi execută cu precizie ce şi-au propus: culeg mobile.

Fenomenul a căpătat amploare vara trecută, astfel că, la iniţiativa poliţiei germane, agenţia Europol desfăşoară actualmente un program prin care alertează forţele de ordine locale să ia măsuri pentru prevenirea furtului de mobile la concertele de rock extrem. Dacă într-o ţară este identificată o grupare care „călătoreşte” cu o anume formaţie de muzică cu intenţii infracţionale, programul distribuie imediat numele şi fotografiile persoanelor suspectate.

În decembrie, la Haga, a avut loc o mare conferinţă Europol, pe tema „Grupări internaţionale care fură din buzunare”, în timp ce Colegiul Poliţienesc European a desfăşurat un seminar pe acelaşi subiect în octombrie.

În Marea Britanie, încă de anul trecut, Leicestershire Police a pus în aplicare Operaţiunea Gothic cu acoperire pe toaţă ţara, care coordonează reacţiile forţelor de ordine locale la infracţionalitatea din cadrul festivalelor. La ediţia Download Festival 2015 chiar s-a folosit, în premieră,  un sistem de recunoaştere facială, pentru a stabili dacă suspecţii deja cunoscuţi ar putea fi detectaţi în mulţime.

 

Avea la el 33 de mobile

Potrivit presei britanice, publicul de la concertele formaţiei The Libertines a fost „infestat” cu infractori, la ultimele 5 concerte ale acestora desfăşurate în UK furându-se 93 de mobile şi probabil altele pe care păgubiţii nu s-au mai obosit să le raporteze.

Totuşi, softul de localizare al unui iPhone a direcţionat forţele de ordine către românul Marian-Irinel Leonte, care a fost surprins de poliţie purtând la el 33 de telefoane ascunse în buzunăraşe adăugate la interiorul pantalonilor. Săptămâna trecută, acesta şi-a recunoscut fapta şi a fost închis pe 12 luni de zile.

 

trimiteri-sus-4

Ai un autoturism cu cheie electronică? Ooops…

Romii, hoți de lux la Tour Eiffel

Infractorii britanici „fac valuri” pe plajele din Spania

O nouă modalitate de furt a românilor: Atacă tirurile în mers!

trimiteri-jos-4

 

Tot anul trecut, după ce la câteva concerte din UK ale formaţiei Slipknot s-a raportat furtul a peste 100 de mobile, autorităţile şi-au coordonat acţiunile, au securizat ultimele două concerte şi au pus inclusiv pancarte de avertisment pentru petrecăreţi în engleză, respectiv pentru infractori „în limba română” urmând ca la un concert al formaţiei din Norvegia grupul de hoţi să fie dezmembrat, graţie informaţiilor adunate în UK cu privire la suspecţi. Două persoane au fost ridicate, una dintre ele fiind cu siguranţă de naţionalitate română, de către poliţiştii norvegieni îmbrăcaţi în civil. Cei doi aveau 31 de mobile într-un rucsac.

Iar, la finele lui 2014, un alt român, Ionuţ Tudorache, care sosise în UK de numai câteva zile, a fost prins cu 22 de mobile furate asupra sa. A fost condamnat la nouă luni de închisoare.

„Operează în grup de trei sau patru persoane şi uneori mai apare încă o persoană care preia mobilele şi le scoate din sala de concerte”, a explicat un poliţist jurnaliştilor de la The Mail on Sunday.

Autor articol: Cristian Enache
Etichete: , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Romanians Are Coming… după mobilul tău!”

  1. EMILIAN NEAGU Spune:

Spune-ti si tu parerea!