„The Romanians are Coming!” REVOLTĂ împotriva Channel 4

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 19 februarie 2015

uk_channel4_vin romanii

Cel mai recent documentar difuzat de o televiziune britanică despre români, romi și România a stârnit un val de furie și proteste în interiorul comunității românești din Regatul Unit. Mii de mesaje critice au fost lansate în ultimele zile de românii din Marea Britanie împotriva canalului de televiziune britanic Channel 4 imediat după difuzarea primului episod al documentarului „The Romaniana are Coming” (Vin românii), în seara de marți 17 februarie.

Ambasadorul României la Londra a reacționat imediat printr-o scrisoare adresată direct către Katie Buchanan, producător de documentare în cadrul postului de televiziune și autor al seriei „The Romanians are Coming”. Mai multe asociații și organizații românești din Marea Britanie și-au exprimat în scris sau prin intermediul diverselor canale de comunicare indignarea față de modul în care producția TV îi portretizează negativ pe cetățenii României. Rețelele de socializare și website-urile de informații au fost asaltate cu mesaje redactate în limba română și engleză, postate de către românii care s-au simțit umiliți de cei de la Channel 4.

Două petiții au fost create și pot fi semnate în acest moment ca expresie a nemulțumirii cetățenilor României după difuzarea documenatrului. Iar duminică, 22 februarie, românii din Marea Britanie vor organiza un protest la sediul televiziunii care a produs filmul.

Documentarul „The Romanians are Coming”, al cărui prim episod a putut fi vizionat în 17 februarie, va continua cu încă două episoade, au anunțat producătorii seriei.

 

Scrisoarea Ambasadorului

Ambasada României la Londra a fost prima care s-a autosesizat cu privire la inițiativa postului de televiziune Channel 4 de a difuza, începând cu 17 februarie 2015, documentarul în trei episoade intitulat  „The Romanians are Coming”.

„În urma publicării, de către postul de televiziune Channel 4, a sumarului de prezentare a documentarului, Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, a transmis o scrisoare producătorului emisiunii, Katie Buchanan, exprimând surprinderea și dezamăgirea cu privire la conţinutul mesajului de promovare şi, totodată, speranţa că situatia va fi corectată, că documentarul va avea un conţinut obiectiv și nu va prezenta o imagine distorsionată a ansamblului comunității românești din Marea Britanie”, se precizează într-un comunicat transmis de reprezentanța diplomatică românească din Regatul Unit.

Ambasada României la Londra „nu este în măsură să comenteze opiniile și experiențele de viață prezentate, având în vedere că, atât naratorul cât și personajele din filmul documentar sunt cetățeni români care îşi spun poveștile de viaţă, adeseori triste și emoționante”, precizează Ambasadorul Ion Jinga.

————————————–

„Ambasada României la Londra apreciază, însă, că acest prim episod nu este reprezentativ pentru comunitatea românească din Marea Britanie, având în vedere că ilustrează doar un segment social redus ca număr. Ȋn imensa lor majoritate, cetățenii români sunt bine integrați în societatea britanică şi se remarcă la locul de muncă prin profesionalism, fiind apreciați de angajatorii britanici.”

Extras comunicat de presă

————————————–

„Ne exprimăm speranţa că următoarele episoade vor prezenta, de o manieră echilibrată şi reprezentativă, imaginea reală a întregii comunități românești din Marea Britanie”, se afirmă în textul prin care Ambasada României la Londra ia poziție față de conținutul documentarului „The Romanian are Coming” produs și difuzat pe postul Channel 4.

Notă:

Textul integral al scrisorii Amabasadorului României de la Londra dr Ion Jinga către Kathie Buchanan producătorul documentarului „The Romanians are Coming” difuzat de Channel 4 poate fi accesat la următorul link: http://londra.mae.ro/sites/londra.mae.ro/files/letter_from_the_ambassador_of_romania_to_ms_katie_buchanan_febr.pdf

 

Răspuns de la Channel 4

Producătorii documentarului „The Romanians are Coming” au răspuns în scris la reacția Ambasadorului României la Londra dr Ion Jinga imediat după difuzarea primului episode al seriei din 17 februarie. Aceștia au susținut că producția TV „reflectă experiența cetățenilor români care, deși provin din medii diferite, sosesc în Marea Britanie pentru a desfășura activități lucrative”.

„Când realizezi un astfel de documentar este întotdeauna dificil să operezi o selecție din multitudinea de cazuri și povești de viață pe care le ai la dispoziție. Este greu să decizi care este cea mai potrivită. Credem totuși că forma finală a documentarului nostru reflectă experiențele de viață ale unor români din categorii sociale diverse (asistente medicale, studenți, etnici romi…). Încă din primul episod am introdus comentarii clare în care arătăm că majoritatea românilor care vin în această țară sunt oameni calificați care au locuri de muncă asigurate. Credem că toți românii care au fost filmați în cadrul documentarului, indiferent că este vorba de oameni cu profesii sau de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, sunt prezentați într-un mod decent și demn, uman. Seria «The Romanians are Coming» încearcă să clarifice circumstanțele venirii acestora în Marea Britanie și motivațiile lor”, a arătat producătorul Katie Buchanan în răspunsul ei adresat Ambasadorului Ion Jinga.

 

Scrisoare Asociația „Uniunea Liberală Româno-Britanică”

Asociația „Uniunea Liberală Româno-Britanică” a redactat propria scrisoare în care își exprimă profunda dezamăgire la adresa postului TV Channel 4, după difuzarea primului episode din seria „The Romanians are Coming”. Redăm mai jos conținutul scrisorii adresate direct producătoarei Katie Buchanan:

————————————–

„The Romanians are Coming”

Seria 1, Episodul 1, Channel 4, marți, 17 februarie, ora 21,00

Este foarte greu de înțeles ce au urmărit și ce și-au propus producătorii prin difuzarea acestui documentar sau ce efect va avea emisiunea asupra telespectatorilor. Noi, semnatarii acestei scrisori, putem doar să presupunem și să sperăm că episoadele următoare vor prezenta și alte categorii de români care locuiesc în Marea Britanie, inclusiv pe aceia care au cunoscut succesul în această țară ori pe cei care au o contribuție importantă în interiorul societății britanice. La prima vedere, partea introductivă a seriei nu ne dă speranțe că veți reflecta altceva decât viețile românilor care trăiesc în condiții de sărăcie și la limita legalității.

Trebuie să vă atragem atenția că cel puțin pentru unul dintre personajele pe care le-ați selectat pentru acest documentar și anume Alex – un român care a ajuns în Regatul Unit după ce a trăit în Canada, dar a trebuit să fugă din acea țară pentru că a comis evaziune fiscală – noi vă propunem un alt model. Un român care de asemenea a venit în Marea Britanie trecând prin Canada. Este vorba de Sir George Iacobescu, un antreprenor de mare success care a fost investit cu încredere chiar de către frații Reichmann și cel care a construit la Londra faimosul Canary Wharf!

Vă scriem cu speranța că veți înțelege că documentarul pe care l-ați produs a ofensat și a îndurerat numeroși români stabiliți în Regatul Unit și a produs, probabil, panică și alarmare în rândul telespectatorilor englezi. Faptul că următoarele episoade pot restabili un anumit echilibru nu este o scuză datorită naturii și stilului deosebit de bizare ale primului episod, a lipsei de umanitate și a imaginii denaturate pe care le prezintă, într-un program care probabil intenționează, în totalitatea lui, să redea o imagine realistă a comunităților românești și a persoanele care trăiesc în această țară.”

————————————–

Londra_Scrisoare Asociatia Uniunea Liberala Romano-Britanica_The Romanians are coming

Documentul va fi depus direct la sediul televiziunii luni, 23 februarie, după ce va fi disponibil pe internet pentru a putea fi semnat de românii care cred de cuviință să susțină conținutul acestuia. Textul a fost redactat de arhitect Iolanda Costide, cea care conduce Uniunea Liberală Româno-britanică.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

2 pareri la “„The Romanians are Coming!” REVOLTĂ împotriva Channel 4”

 1. Vasile Daniel Constantin Spune:

  Sunt de 1 an aici am bani dar nu pot sa inchiriez o casa.cum ma ajuta statul englez?

 2. Dan Spune:

  Stai linistit eu vreau sa ma mut , am salar, am bani dar cer o gramada de tampenii.
  daca nu aveai munca nu-ti da casa, daca nu ai adresa nu-yi gasesti de munca.
  IDEAL E SA VII IN uk SA STAI VREO 2 LUNI LA HOTEL SI DUPA AIA SA IEI CASA.
  sunt niste tampiti

Spune-ti si tu parerea!