Românii au mers mai des la cumpărături

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 martie 2015

Coşul de cumpărături pentru bunurile de larg consum a crescut cu 2% anul trecut faţă de 2013, avans susţinut de o frecvenţă de cumpărare mai mare, în contrast cu majoritatea ţărilor din Europa, se arată într-un studiu al companiei de cercetare GfK. Analiza mai relevă că 70% din cheltuielile anuale realizate de români sunt alocate produselor alimentare.

„În majoritatea ţărilor din Europa, frecvenţa de cumpărare se află pe o curbă descendentă. România, însă, nu se aliniază acestei tendinţe, fiind una dintre puţinele ţări în care frecvenţa de cumpărare este în creştere. Acest lucru vine atât din faptul că scena de retail modern se dezvoltă cu noi magazine şi formate de proximitate, dar şi datorită faptului că, în căutarea celor mai bune oferte şi sortimente, cumpărătorii vizitează mai multe magazine”, se menționează într-un comunicat al GfK, citat de Mediafax.

Frecvenţa de cumpărare a românilor se aseamănă cel mai mult cu cea a austriecilor – shopping pentru aprovizionare aproximativ o dată la o zi şi jumătate pe parcursul unui an. Mâncarea, incluzând atât alimentele proaspete (fructe, legume, lactate, carne, panificaţie), cât şi cele cu un termen mai mare de valabilitate (conserve, ulei, făină, mălai), reprezintă 70% din valoarea coşului anual de cumpărături.

„Observăm o predilecţie mai mare din partea bucureştenilor şi a locuitorilor din oraşele mari pentru achiziționarea alimentelor proaspete, în special lactate şi carne. De cealaltă parte însă, familiile tinere au un consum casnic mai mic pe această categorie, cele mai probabile cauze fiind lipsa de timp, dietele specializate, dar şi ieşirile la restaurant. În acelaşi timp însă, gospodăriile tinere au cel mai mare interes pentru segmentul de îngrijire personală, mai ales în Bucureşti şi în oraşele mari”, a declarat, într-un comunicat, Diana Scăunaşu, consumer panel manager, GfK România.

Pe parcursul unui an, o familie cheltuieşte 6.450 lei pentru bunurile de larg consum destinate consumului casnic (aproximativ 537 lei pe lună).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!