Românii au probleme la coloana vertebrală

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 octombrie 2015

durere_spateCel puțin jumătate dintre români au probleme la coloana vertebrală, cele mai multe suferințe fiind cauzate de obezitate, despre care oamenii cred că poate afecta doar inima, vasele de sânge sau plămânii și mai puțin sistemul locomotor, potrivit specialiștilor.

„Toată lumea vorbește despre problemele pe care le provoacă obezitatea inimii, plămânilor sau vaselor de sânge, însă dăm prea puțină atenție sistemului locomotor și, implicit, coloanei vertebrale, primele afectate de grăsimea în exces. Dar cel puțin jumătate din populație are probleme cu coloana vertebrală și circa 50% sunt cauzate de faptul că articulațiile acesteia și ale membrelor inferioare suportă în permanență greutatea porțiunii din corp situată deasupra lor și forța mușchilor. O persoană supraponderală este ca un om normal care duce permanent în spate un sac de 15, 25 sau 50 de kilograme, în funcție de surplusul fiecăruia”, avertizează medicul Ion Manea, într-un comunicat citat de Mediafax.

Potrivit specialistului, uzura accentuată a discurilor intervertebrale și în cazurile mai grave, distrugerea acestora, pot provoca dureri greu de suportat.

„Persoanele afectate ajung să aibă dureri acute sau cronice pe tot spatele, nu doar în zona lombară sau cervicală, care se extind de multe ori către brațe și picioare. Probleme mari sunt și în zona cervicală, iar acestea dau alte simptome adiacente”, a mai spus specialistul.

Totodată, medicul subliniază că durerile de cap, amețelile, dificultățile în efectuarea unor mișcări ale capului, devin foarte frecvente. Mai mult, suprasolicitarea coloanei duce la agravarea unor artroze, apariția unor poziții vicioase ale corpului, exagerarea curburii coloanei vertebrale în regiunea lombară, apariția sau agravarea spondilozei, apariția ori accentuarea artrozelor șoldului (coxartroza) sau genunchiului (gonartroza), durerile și limitarea activității ori a mobilității. Astfel, doctorul recomandă ca persoanele să se adreseze unui specialist atunci când apar durerile înțepătoare în zona coloanei vertebrale.

Coloana vertebrală mai poate fi afectată și de menținerea unei poziții fixe mai mult timp, cum ar fi statul în picioare sau pe scaun, adoptarea unei poziții greșite atunci când ridicăm sau ducem greutăți, șederea îndelungată în mașină, în spații umede, reci sau în curent, cât și lipsa mișcării, a conchis medicul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!