Romanii, bancomatele si prostitutia

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 16 iunie 2013

Cetatenii romani din Marea Britanie au provocat cresterea fenomenului infractional din aceasta tara. Asa sustin anumite ziare britanice, in articole care interpreteaza tendentios rezultatele a doua studii recente referitoare la fenomenul prostitutiei si respectiv, la furturile din bancomate din Regatul Unit.

Gruparile infractionale organizate formate din romani sunt responsabile pentru cresterea accentuata a numarului de furturi de bani din bancomate in UK, se sustine intr-un articol publicat de tabloidul Daily Mail, in 6 iunie. Informatii similare au aparut in intreaga mass-medie britanica. „Numarul furturilor din bancomate s-a triplat pe parcursul ultimului an, iar politistii sugereaza ca peste 90% dintre aceste infractiuni sunt comise cu implicarea imigrantilor romani”, precizeaza Daily Mail.

Aproape 7.600 de furturi cu cardul de la bancomatele stradale s-au inregistrat in intervalul ianuarie-aprilie 2013, fata de doar 2.553 de astfel de fapte comise in primele patru luni ale anului trecut. Infractorii folosesc tehnici simple care le pot genera, insa, castiguri fabuloase, informeaza ziarele britanice. Politistii se asteapta ca daunele produse din cauza acestui tip de fraude sa se cifreze la circa 400 milioane de lire sterline pana la sfarsitul anului.

Cititorii Daily Mail au mai putut afla din acelasi articol cum au fost arestati peste 40 de membrii ai unei retele specializate in furturi din bancomate care actiona la nivel global, in urma unei actiuni coordonate in Europa, purtand nume de cod Pandora Storm. Au fost identificate cu aceasta ocazie victime ale structurii infractionale organizate in 16 state, inclusiv UK. Interventia politistilor s-a finalizat cu perchezitii efectuate la 82 de adrese din Marea Britanie si Romania. Ea a dus la stoparea unei activitati intense de productie de carduri bancare false si de alte echipamente specifice pentru furt.

Articolul din Daily Mail prezinta tehnicile folosite de autorii fraudelor, dar si un succint dictionar explicativ al terminologiei utilizate de infractori. Doua victime isi relateaza experientele referitoare la felul in care au fost jefuite in preajma bancomatelor, in cadrul aceluiasi articol. Materialul contine fotografiile si povestile a doi infractori romani care au fost judecati pe teritoriul Marii Britanii, dupa ce au sustras date confidentiale de pe cardurile bancare ale unui numar mare de victime.

 

Prostituate romance pe strazile Londrei

Un nou raport dezvaluie cresterea numarului de prostituate romance care isi ofera serviciile pe strazile Londrei, au informat pe un ton alarmant mai multe publicatii britanice, la sfarsitul saptamanii trecute. Publicatii ca Daily Star sau Daily Mail, dar si BBC News au acordat atentie in aparitiile lor zilnice acestui subiect.

Studiul la care se face referire a fost comandat direct de la biroul primarului general al Londrei, Boris Johnson, conform publicatiilor mentionate. El a fost realizat de catre fundatia caritabila Eaves for Woman pe teritoriul a 33 de districte ale capitalei britanice. Aproximativ 500 de respondenti au participat la realizarea studiului, ei fiind cei care au indicat ca tot mai multe prostituate sustin ca provin din estul Europei.

„Una dintre ingrijorarile noastre este legata de faptul ca investigatia a dus la identificarea mai multor persoane feminine ce practica prostitutia si sunt victime ale traficului uman. In consecinta, ele desfasoara aceasta activitate fara a beneficia de sprijinul necesar in astfel de cazuri. Iar absenta serviciilor specializate limiteaza suplimentar accesul lor la suportul de care ar avea nevoie”, a spus Laura Brown, una dintre autoarele studiului.

Peste 2.000 de victime ale traficului uman au fost identificate in 2011, conform aceluiasi raport. Tarile de origine ale femeilor care au ajuns sa practice prostitutia in acest fel sunt: Romania, Slovacia, Nigeria, Polonia si Republica Ceha.

„Este mai putin important gradul in care o persoana este implicata in fenomenul prostitutiei. Nivelul violentei si abuzurilor pe care aceste persoane le sufera sunt mult prea severe pentru a putea fi ignorate”, a comentat Denise Marshall, presedinte executiv al fundatiei Eaves for Woman.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!