Romanii, „britanicii” care nu stiu engleza

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 2 septembrie 2013

Romanii din nordul Londrei sunt nominalizati printre comunitatile etnice care isi duc viata in aceasta tara fara a cunoaste limba engleza. „Cum se poate trai in UK fara limba engleza?”, este titlul articolului publicat pe aceasta tema de BBC News, in editia online.

„De-a lungul Regatului Unit traiesc oameni proveniti din afara granitelor tarii, care reusesc sa-si duca viata fara a sti sa vorbeasca limba engleza”, atrage atentia articolul mentionat.

Una dintre comunitatile de imigranti „in crestere” stabilita in principal in nordul capitalei britanice este aceea a romanilor, estimata la aproximativ 150.000 de persoane, scriu cei de la BBC News. Ei explica in ce fel acestia reusesc sa traiasca in Anglia fara a vorbi engleza, citandu-l in acest sens pe Petru Clej, „un roman care lucreaza ca translator autorizat in Londra”.

„Acesti romani traiesc in grupuri. Exista practic zone intregi locuite de romani. Ei au propriile magazine si biserici, urmaresc programe de televiziune in limba romana prin satelit si muncesc impreuna pe santiere. Am intalnit romani care sunt aici de 10 ani si, totusi, nu vorbesc deloc limba engleza. (…) Iar in cazul celor care au copii, acestia invata limba engleza la scoala, pentru ca apoi sa isi ajute parintii in orice situatie, pe post de translatori”, a relatat Petru Clej.

Articolul mai face referire, in mod similar, la femeile asiatice de varsta inaintata, care isi duc viata alaturi de familiile lor, in UK, fara a incerca sa invete limba oficiala vorbita in regat.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!