Românii care au inventat cea mai ușoară bicicletă pliabilă

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 14 noiembrie 2015

uk_ligia-stan-si-petre-craciun-hummingbird-bike

Doi români care locuiesc în Londra au inițiat o campanie pe website-ul de strângere de fonduri Kickstarter în speranța de a colecta 50.000 de lire sterline pentru prototipul inventat de ei: o bicicletă pliabilă care cântărește 6,5 kilograme, relatează publicația online Romania Insider. Dacă vor reuși, această bicicletă va fi cea mai ușoară de pe piață.

Ligia Stan și Petre Crăciun au creat bicicleta din fibră de carbon și au numit-o The Hummingbird (pasărea colibri). Ideea bicicletei Hummingbird a pornit acum câțiva ani, când Petre și Ligia erau încă în București, iar el încerca să găsească o bicicletă pliabilă potrivită pentru prietena lui, pe care să o poată duce și în liftul strâmt al blocului și care să fie suficient de ușor de cărat, scrie și publicația Iqads.ro.

—————————————

„Studiam «Modelmaking» în Anglia, aveam un atelier și totul la îndemână, așa că am început să lucrez la concept. Construcția în sine a durat cel mai puțin, câteva săptămâni. Adevărata muncă a fost înainte, pentru că trebuia să îmbunătățesc designul a ceea ce se afla pe piață. Am făcut multe schițe și am testat multe idei. Produsul final este – și arată – diferit față de alte biciclete pliabile.”

Petre Crăciun

—————————————

Petre lucrează la design, iar Ligia la partea de marketing. Cei doi au avut parte de sprijin de la persoane care au crezut în ideea lor, în domeniile business și marketing, de care au nevoie pentru a lansa o companie și un produs. Ei au patentat una dintre invențiile lui Petre, și anume pivotul, care este concentric, astfel că atunci când bicicleta se pliază, lanțul rămâne tensionat și nu cade, cum se întâmplă cu alte biciclete pliabile, mai descrie Petre. De asemenea, prin design, atunci când bicicleta este pliată, ghidonul funcționează ca un sistem de închidere, mai prezintă cei doi români.

—————————————

„Am creat bicicleta Hummingbird pentru că am simțit o nevoie pe piață pentru o bicicletă pliabilă ușoară. Momentan, piața numește «super-ușoară» o bicicletă de 10 kg. Am realizat că putem mai bine de-atât.”

Petre Crăciun

—————————————

Petre Crăciun a intrat deja în discuții cu o companie ce produce fibră de carbon pentru mașinile de Formula 1, care vrea să dezvolte o bicicletă ultra-ușoară, la nivelul mașinilor de curse. Astfel, spune el, va putea crea o bicicletă accesibilă tuturor prin proiectul de pe Kickstarter și una «premium» accesibilă profesioniștilor, prin colaborarea cu producătorul fibrei de carbon pentru Formula 1.

Cei doi au în plan designul celei mai ușoare biciclete din lume, nu doar din categoria pliabile.

—————————————

„Lucrăm la schițe pentru biciclete de 4-5 kg pentru a răspunde cererii cicliștilor moderni, care sunt întotdeauna pe fugă și pentru care funcționalitatea în diverse situații este foarte importantă.”

Petre Crăciun

—————————————

Dacă proiectul de pe Kickstarter se împlinește, bicicleta Hummingbird va fi pe piață în august 2016 și va costa 1.550 de lire. Pentru detalii, accesați http://hummingbirdbike.com/the-bike/.

Campania de strângere de fonduri a primit aproape 4.000 de lire în primele ore de la postare.

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!