Românii care au investit £1 milion într-un restaurant la Londra

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 4 aprilie 2016

uk-vita-mojo-londra-doi-romani-antreprenori

Nick Popovici şi Ştefan Cătoiu au renunţat la carierele lor în finanţe şi în agricultură organică pentru a dezvolta un concept nou-nouţ de restaurant, sub numele Vita Mojo. Un prim restaurant a fost deja deschis la Londra, pe o străduţă foarte aproape de Catedrala St. Paul. Intenţia este să se deschidă şi altele în marile oraşe ale lumii sub acelaşi brand, Vita Mojo, care va ajunge, în opinia lui Popovici, la o valoare de peste un miliard de dolari în scurt timp, devenind o ţintă pentru investitori la fel de rapid.

 

„Doi români foarte deştepţi”

Nick Popovici, potrivit businessmagazin.ro, a lucrat în finanţe atât pe Wall Street-ul american, cât şi în City-ul londonez, însă a renunţat la o carieră foarte bănoasă în finanţe pentru ceea ce crede el că este o afacere cu mult mai preţioasă. Fostul său coleg de liceu, Ştefan Cătoiu, este partenerul său de afaceri. E vorba de „doi români foarte deştepţi”, scrie bazavan.ro, Cătoiu fiind, printre altele, matematician cu studii publicate.

Dacă românii de la Salad Box care vor deschide primele locaţii din Londra anul acesta merg pe mâncare sănătoasă, românii de la Vita Mojo fac un salt şi mai mare, ei merg pe mâncare „şi mai sănătoasă”.

—————————————

„Nu ne adresăm unui consumator care vrea să cumpere repede o shaorma, ci unui consumator care apreciază că vom pregăti numai mâncare bio, fără gluten, cu mai multe tipuri de quinoa sau de orez, cu pui crescut pe păşune şi cu ouă cu gust”.

Nick Popovici, citat de businessmagazin.ro

—————————————

Nick Popovici şi Ştefan Cătoiu spun că au investit 1 an şi un 1 milion de lire în dezvoltarea conceptului Vita Mojo. Bugetul include lansarea conceptului şi două restaurante. Ambele restaurante vor fi deschise în 2016, în City, şi se vor adresa consumatorilor cu venituri peste medie, care pot şi vor să înţeleagă un model de business bazat pe alimentaţie sănătoasă şi pregătită pe nevoile fiecărui client.

De altfel, la restaurantul Vita Mojo clientul îşi stabileşte singur „cât de sănătoasă” va fi mâncarea comandată.

—————————————

Cu ajutorul unor ipad-uri puse la dispoziţie în local sau de pe website-ul vitamojo.com, clientul are posibilitatea de a-şi personaliza ingredientele şi cantitatea lor, aplicaţia având grafice care arată, în funcţie de alegerile făcute de client, valorile calorice şi nutriţionale, precum şi preţul „exact” rezultat.

—————————————

 

Vita Mojo, un proiect executat de superspecialişti

Cei doi români i-au cooptat în echipă pe Paul Davies, un chef cunoscut care a lucrat la un hotel deosebit din Soho, Ham Yard Hotel, dar şi pe nutriţionista Helene Patounas care lucrează cu piloţi de Formula 1, atleţi şi oameni de afaceri importanţi, Patounas având acum ocazia de a-şi pune cunoștinţele în slujba unui public mai numeros şi mai „normal”.

„Oamenii vor să fie sănătoşi şi să mânânce bine, însă nu toată lumea îşi poate permite să fie asistată de nutriţionişti şi de bucătari personali. (n.r. La Vita Mojo clienţii) pot avea experienţa unui nutriţionist personal la masa lor de prânz. Oamenii au gene, stiluri de viaţă, sisteme digestive şi ţeluri foarte diferite, aşadar nu există o dietă perfectă pentru toată lumea, ci trebuie să fie personalizată”, spune Patounas pentru Evening Standard.

Helene şi Paul au creat meniul şi au dat informaţii despre opţiunile secundare din aplicaţie pentru ca fiecare dintre utilizatori să aibă parte de o masă foarte bună, dar să şi poată fi informat asupra alegerilor sale.

De exemplu, un client poate alege mai mult somon sau mai multă „kale”, luând în calcul cât sport a făcut, ce a mâncat în ziua respectivă etc. Fiecare porţie din meniu este personalizată, până în cele mai mici detalii, după cum îşi doreşte clientul.

 

Sănătate cu porţia

Dincolo de idee şi de aplicaţia în sine, bucătăria acestui restaurant – din categoria „servire rapidă” – are un sistem de măsurare a ingredientelor şi de producere a reţetelor care a fost implementat de una dintre cele mai mari firme de profil din Marea Britanie.

„Am dezvoltat conceptul în conformitate cu nevoile publicului londonez, care comandă mâncare, o ia şi o mănâncă la birou“, explică Popovici, care consideră că modelul va prinde cel puţin la fel de bine şi în următoarele oraşe vizate pentru extindere, care au obiceiuri de consum similare: „Desigur că vrem să ne extindem. Primele oraşe vizate sunt Londra, New York, Sydney, oraşe care sunt predispuse la trenduri noi şi la alimentaţie de calitate bună“.

—————————————

Următorul pas iminent, spune Patounas, este lansarea unei aplicaţii la care s-a lucrat foarte mult şi care se află în acest moment într-un stadiu avansat de testări. Utilizatorii vor putea să introducă date cu privire la greutatea, înălţimea, nevoile dietetice, ţelurile legate de fitness, iar aplicaţia le va da sfaturi de nutriţie, precum şi recomandări de mese. Pe parcurs, adaugă nutriţionista, alte variabile, precum tensiunea sau colesterolul, ar putea fi încorporate în algoritmul folosit de aplicaţie.

—————————————

Patounas conchide pentru Evening Standard: „Oferta Vita Mojo este în mod cert unică în Londra şi, din experienţa mea, ar putea fi chiar o premieră la nivel global.”

 

Clienţi foarte încântaţi

„Este de departe cel mai sănătos restaurant în care am intrat vreodată”, zice Lisa C. pe portalul yelp.co.uk. „Decât să mănânc salate în fiecare zi, mai degrabă aş mânca aici. Eu mi-am comandat o friptură de pui cu piure din cartofi dulci, năut şi salată de nap („kale”), dar sunt cinci alte opţiuni printre care somon, vită, curcan, o opţiune vegetariană cu ou, precum şi o opţiune vegană cu avocado. Poţi foarte uşor să ajustezi mărimea porţiilor, să adaugi sau să elimini opţiuni, după cum doreşti. În versiunea online, pe măsură ce faci modificări preţul se ajustează şi, la fel, apar valorile calorice şi nutriţionale. (…) Sper că va avea un mare succes, e atât de cool că au venit cu un asemenea concept nou!”, conchide clienta.

Detalii restaurant: Vita Mojo, 22 Carter Lane, London EC4V 5AD, vitamojo.com.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!