Romanii care le dau de munca britanicilor

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 7 iulie 2013

Londra_Emi Gal_Brainient

Imigrantii romani se afla in mijlocul „boom-ului” tehnologic care are loc in prezent la Londra, titreaza cotidianul The Independent in editia sa din 30 iunie. Acestia nu numai ca nu au de gand sa „fure” joburile unor britanici, ci chiar creeaza noi posturi pe piata muncii locale, se arata intr-un articol publicat de cotidianul citat.

 

Roman remarcat de The Independent

Un roman de doar 27 de ani este considerat de ziarul The Independent una dintre vocile reprezentative ale generatiei tinerilor antreprenori care au dezvoltat recent afaceri de succes la Londra.

„Grupul de presiune Migration Watch a prezis ca peste 70.000 de imigranti din Romania si Bulgaria ar putea veni in Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014. Aceasta estimare a generat temerea ca romanii si bulgarii nou-sositi vor acapara toate locurile de munca disponibile in aceasta tara, profitand de sistemul britanic de acordare a beneficiilor sociale; si ca tiganii din cele doua state est-europene isi vor instala tabere permanente in zonele centrale Park Lane sau Mayfair ale metropolei de pe Tamisa. Pentru tanarul antreprenor roman Emi Gal toate aceste aprecieri sunt simple prostii”, se arata in The Independent.

Emi sau Emil Gal este prezentat in paginile publicatiei ca facand parte din „noul val de imigranti est-europeni” care au venit in Marea Britanie pentru a se lansa in afaceri. Acestia au creat companii in domenii aflate in plina ascensiune, cum ar fi noile tehnologii sau social media.

„Are doar 23 ani”, informeaza in mod eronat The Independent, vorbind despre Emil. Acesta este, in realitate, in varsta de 27 de ani, dupa cum afirma chiar el, pe propriul sau website.

 

Buni ingineri si afaceristi

Tanarul antreprenor roman Emil Gal s-a stabilit in capitala Marii Britanii in urma cu trei ani, dupa ce a studiat in tara natala matematica si informatica. Aici, el a infiintat o firma specializata in realizarea de reclame video Brainient, conform The Independent. Mai exact, compania adauga elemente de interactivitate materialelor video, crescand in medie, cu 30%, castigurile propriilor clienti, se arata in articolul citat.

„De pilda, o editura cu o cifra de afaceri de 20 milioane lire sterline, ar putea ajunge la £26 milioane cu ajutorul serviciilor noastre. In consecinta, statul britanic are de castigat de pe urma fiecarui client cu care colaboram; pentru ca, avand castiguri mai mari, firmele vor plati mai multe taxe. In plus, toata aceasta dezvoltare a afacerilor se va concretiza, in final, prin sporirea personalului care lucreaza pentru companii, deci contribuim direct la cresterea numarului de locuri de munca. In ciuda acestor beneficii, pentru locuitorii Marii Britanii, Romania si romanii sunt asociate imediat si exclusiv cu prezenta tiganilor in aceasta tara…”

„Romanii sunt foarte buni in inginerie si in conducerea afacerilor”, le-a spus Gal jurnalistilor de la The Independent. El si-a intarit afirmatia subliniind ca Romania este tara care a dat lumii un laureat al premiului Nobel in domeniul biologiei celulare (George Emil Palade – n.r.) si pe inventatorul avionului cu reactie (Henri Coanda – n.r.).

 

Glasul antreprenorilor

Criticile tanarului Emil Gal referitoare la opinia deformata a britanicilor despre est-europeni au fost sustinute, in paginile The Independent, si de alti imigranti din rasaritul batranului continent ajunsi pe meleagurile regatului. Estonianul Taavet Hinrikus, proprietarul unei firme care ofera servicii de transferuri monetare internationale, si lituanianul Rytis Vitkauskas, a carui companie a produs o aplicatie pentru vanzarea de bilete la diverse evenimente ce au loc pe intinsul Londrei, s-au aratat de acord cu afirmatiile romanului.

„Am creat noi locuri de munca, am angajat numerosi absolventi de la universitatile din aceasta tara si am instruit in companiile noastre tineri studenti din Marea Britanie”, a subliniat Vitkauskas.

„Imigrantii est-europeni stabiliti in Regatul Unit la mijlocul anilor 2000 puteau fi invinuiti poate ca «fura» joburile localnicilor. Dar tinerilor veniti din tarile din estul Europei care au initiat aici afaceri prospere nu li se mai pot aduce astfel de acuzatii. Pentru ca firmele lor creeaza noi locuri de munca destinate chiar britanicilor. Astfel, compania romanului Emi Gal a oferit de lucru recent pentru 10 noi angajati, lituanianul a creat 15 locuri de munca, in timp ce estonianul, 30”, se mentioneaza in cotidianul mentionat.

„In timp ce guvernantii de la Londra incurajeaza tinerii sa studieze mai ales specializari tehnice pentru a-si dezvolta deprinderile in tehnologiile digitale, unii est-europeni vin aici bine pregatiti in aceste domenii si initiaza propriile afaceri… Si, in ciuda avertismentelor privind criza locurilor de munca sau a presupusei presiuni in sistemul de beneficii sociale, acesti tineri ar putea deveni, in curand, viitorii afaceristi de succes ce vor lua locul asa-numitului «instalator polonez», in perceptia publica britanica”, au mai adaugat autorii articolului aparut in The Independent.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!