Românii care muncesc în străinătate fără forme legale, puși la plată

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Diaspora în lume pe data 9 ianuarie 2016

bani, plati

Începând din acest an, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS) și să depună o declarație fiscală în acest scop la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Cetățenii români cu domiciliul în România, care realizează venituri din salarii de la angajatorii dintr-un alt stat, nu vor datora CASS pentru aceste venituri la noi în țară. În schimb, românii cu domiciliul în țară, dar care lucrează în străinătate fără forme legale, neputând face astfel dovada deținerii unei asigurări de sănătate în statul unde își desfășoară activitatea, vor fi obligați la plata contribuției la valoarea salariului minim pe economie, relatează avocatnet.ro.

Noul Cod Fiscal stabilește că persoanele fizice care nu realizează venituri și nu se încadrează în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuției datorează, lunar, CASS în valoare de 5,5% din salariul minim brut pe economie. Plata trebuie efectuată trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru, de unde rezultă că termenele de plată și în 2016 vor fi 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie.

La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri vor fi obligate să plătească 57,75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173,25 de lei în fiecare trimestru și 693 de lei anual. Suma va crește, pentru că salariul minim pe economie se va majora de la 1.050 lei la 1.250 lei, începând cu data de 1 mai, așa cum a decis Guvernul.

Excepție fac, printre alții, elevii și studenții în vârstă de până la 26 ani, soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate, lăuzele și persoanele cu handicap.

 

Scoaterea „fantomelor” la lumină

Noul secretar de stat de la Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a declarat, într-un interviu pentru Republica.ro, că trei milioane de români, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal. Trei milioane de „fantome”, care trebuie „scoase la lumină”, a precizat oficialul de la Finanțe, potrivit romaniatv.net.

„Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de fantome. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una dintre metodele de a-i scoate la lumină”, a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș.

—————————————

„Nimic nu justifică nerespectarea legii. Cine încalcă legea, fie vorbim de corupție, fie de prostii de genul celei cu recepția autostrăzii pentru alegeri, trebuie să plătească. Nu poate fi tolerată neplata impozitelor și taxelor, indiferent de motiv. (…) Vor avea o surpriză cei care nu declară (veniturile – n.n.). Va fi foarte scump să nu te conformezi. Dar nu vreau să intru în detalii. (…) Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu poate să susțină 20 de milioane de asigurați cu cinci milioane de plătitori de asigurări de sănătate.”

Gabriel Biriș

—————————————

„Cum poți să zici am trăit fără nici un venit timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”, a declarat de asemenea Biriș.

După interviu, el a venit cu precizări, răspunzând, într-o postare pe Facebook, comentariilor venite din partea cititorilor. Biriș s-a declarat „consternat” de interpretarea dată răspunsurilor sale, cerându-și scuze celor ce s-au simțit ofensați de declarațiile lui.

Ministerul de Finanțe a precizat, de asemenea, că declarațiile secretarului de stat „au avut rolul de informare și nicidecum o notă de ironie la adresa șomerilor sau a persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale, cazul acestora fiind reglementat într-un capitol special din Codul Fiscal”.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , , ,

Comentarii

3 pareri la “Românii care muncesc în străinătate fără forme legale, puși la plată”

 1. gusti Spune:

  am fost operat la clavicola am dat spaga si dupa 3 luni de la operatie mana o misc doar 50% spaga mica incopetenta spital adjud,contributie la ce-_-nu dai spaga era mai prost am vazut dupa 3 zile neoperat si trimis acasa,eu nu pot monta un bec doar mana dreapta o ridic cealanta jumaTE acu caut de lucru in londra ,fac bani si ma reoperez pe bani cui/-BIRIS,poate ne gasim la azil si/o sa povestim ca doar in romania gasesti politicieni inculti,sistem decazut’

 2. vivi50 Spune:

  Conform ANAF, elementele care determină dacă aveți rezidență fiscală în România sunt următoarele:
  • domiciliul în România;
  • locuinţa permanentă din România a persoanei fizice, locuinţă care poate fi în proprietate sau închiriată, dar care rămâne oricând la dispoziţia acestuia şi a familiei sale;
  • centrul intereselor vitale amplasat în România;
  • persoana fizică este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
  Să presupunem că sunteți o persoană fizică română care a plecat din România sau doriți să plecați din România și nu sunteți sigur dacă mai sunteți sau nu considerat rezident fiscal român. Aceasta este procedura de urmat:
  “În vederea scoaterii în evidenţă de către autoritatea fiscală, persoana fizică rezidentă în România şi persoana nerezidentă au obligaţia să înregistreze, cu 30 de zile înaintea plecării din România, formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” la autoritatea fiscală competentă.
  Dacă ulterior înregistrării formularului persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, aceasta va anexa la formularul mai sus menţionat certificatul de rezidentă fiscală emis de autoritatea competentă a statului care îl consideră rezident fiscal sau un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuţii în domeniul certificării rezidenţei fiscale, în vederea aplicării prevederilor convenţiei.
  Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, va continua să fie considerată rezidentă în România, având obligaţie fiscală integrală până la sfârşitul anului calendaristic în care a făcut dovada schimbării rezidenţei fiscale în alt stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri.
  Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care pleacă într-un stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, completează formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” şi este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, pentru anul calendaristic în care persoana fizică părăseşte ţara noastră, precum şi în următorii 3 ani calendaristici.

  Intrebare: care este autoritatea competenta din UK, si ce act elibereaza, pentru a demonstra ca sunt rezident fiscal in aceasta tara? ( actul trebuie semnat, stampilat ,datat, tradus autorizat iar copia( daca se trimite copie) trebuie legalizata).

 3. mihaela Spune:

  Da cum putem afla de unde sa luam acest document care demonstreaza ca sunt rezident in UK?

Spune-ti si tu parerea!