Românii care mută lumea

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Muncă, Poveşti româneşti pe data 17 aprilie 2014

Londra_Flovan_removals company_colaj

Florin și Cornel sunt doi români ajunși la Londra care, de aproape doi ani, mută lumea…

La început, ei își ofereau serviciile doar cunoștințelor sau prietenilor români ce se pregăteau să se stabilească într-o nouă locuință. Acum, la biroul lor din Ilford (nord-estul Londrei), apelează oameni înstăriți ce trăiesc în Marea Britanie, dar le solicită serviciile de „removal” pentru proprietățile pe care aceștia le dețin în Franța sau în Germania.

Cei doi nu mai sunt tineri, dar au reușit într-un domeniu bazat exclusiv pe muncă fizică, prin disponibilitate la efort, promptitudine și prețuri competitive…

 

Începuturile…

Florin Onea a pornit în propria sa aventură britanică în 2009, când avea 44 de ani. S-a stabilit în Regatul Unit împreună cu familia. Pe atunci, băiatul său, acum în vârstă de 27 de ani, trăia deja în această țară.

„Am lucrat întâi ca «labourer» (muncitor necalificat – n.r.) în construcții, pe bani puțini”, își amintește Florin din acea perioadă.

Peste aproximativ un an, după ce a obținut cardul albastru ce îi dădea dreptul să obțină un loc de muncă legal, ca angajat, el a devenit unul dintre puținii imigranți într-o companie britanică de înlocuire a plăcilor de azbest în construcțiile vechi de pe teritoriul regatului. „În urmă cu circa douăzeci de ani s-a descoperit că azbestul este cancerigen și de atunci, au apărut în Marea Britanie companii care nu fac altceva decât să elimine definitiv acest material din toate construcțiile vechi. Este o muncă foarte grea din punct de vedere fizic, dar și foarte periculoasă.” Florin a lucrat patru ani acolo, cu mască și salopete roșii, culoare folosită pentru a avertiza gradul de periculozitate la care se expun muncitorii astfel îmbrăcați. „A trebuit să mă supun la numeroase controale medicale, cât timp am avut acest job”, insistă românul.

 

Firmă de… „removal”

Viața lui Florin Onea în Regatul Unit avea să se schimbe neașteptat la începutul lui 2013, când o cunoștință a apelat la disponibilitatea sa la efort fizic…

„Aveam un VAN mic (prescurtare folosită în UK pentru orice autovehicul autoutilitar – n.r.) și un cunoscut mi-a cerut să îl ajut să se mute într-o nouă locuință. Am fost de acord și atunci mi-a venit ideea să încerc să îmi fac propria companie specializată în servicii de «removal»”, își amintește Florin Onea.

Inițial, Florin își programa activitățile de mutare exclusiv în zilele de weekend și chiar și serile, după orele de muncă istovitoare din cadrul firmei pentru care lucra. Priceperea sa a devenit tot mai cunoscută, iar solicitările au fost tot mai multe.

„În scurt timp, aveam atât de multe comenzi încât nu îmi mai rămânea timp de odihnă. Atunci mi-am dat seama că, dacă vreau să continui în acest domeniu, va trebui să renunț la serviciu”, mărturisește Florin Onea.

————————————–Londra_Flovan_removals company

„Avem comenzi tot timpul și suntem nevoiți să ne programăm și zile de pauză, pentru a putea face față, având în vedere că este vorba, totuși, de o activitate extrem de solicitantă.”

Florin Onea

————————————–

 

Cum se mută un pian?

Compania Flovan a românului Florin Onea și-a început activitatea „cam în urmă cu un an” și a deservit până acum circa 150 de clienți, apreciază Florin.

Patronul companiei lucrează „cot la cot”, tot cam de atunci, în echipă cu Cornel Lazăr Rus, un bărbat în vârstă de 46 de ani.

„Pe Cornel l-am întâlnit aici la Londra, lucra ca bucătar la un hotel. A început să mă ajute și, după un timp, ne-am decis să ne lăsăm amândoi de serviciu, pentru a putea onora toate solicitările pe care le aveam”, continuă Florin povestea firmei sale specializată în… mutări.

De la începutul acestui an, cei doi români răspund comenzilor clienților folosind „un VAN mai mare”, achiziționat special pentru a deservi compania Flovan.

„Ne-am specializat mult, între timp”, susțin cei doi români. Ei își amintesc cum, la început, munca lor se rezuma pur și simplu la… cărat. Acum, ei dețin cărucioare speciale, chingi, pături, hamuri, fiind capabili să execute mutări complexe. „Am învățat și am progresat. Am mutat mobilă veche, valoroasă. Știm cum să mutăm și un pian, pentru că ni s-a cerut acest lucru și l-am făcut. Nu este ușor deloc…”, povestește Florin râzând.

————————————–

„Este o muncă foarte grea, dar ne și place. Intrăm în contact cu foarte mulți oameni diverși și avem numeroase satisfacții…”

Cornel Lazăr Rus

————————————–

 

Servicii internaționale

Primii clienți care apelau la serviciile companiei Flovan erau exclusiv românii stabiliți în Marea Britanie care aflaseră de la cunoscuți de echipa formată din Florin și Cornel.

„Acum avem comenzi de la foarte mulți britanici, numeroși indieni, dar și imigranți de origine africană. Toți au aflat de noi și ne apreciază pentru că lucrăm bine și repede. Oamenii care ne cer să mutăm complet conținutul unei întregi locuințe și se așteaptă să dureze o zi, rămân surprinși când văd că am finalizat treaba în doar șase ore, de exemplu”, spune și Cornel Lazăr Rus.

Cei doi își amintesc de primul lor client englez, ce a apelat la ei la sugestia unui român. „A fost o mutare grea, dar el a fost atât de mulțumit încât ne-a redactat pe loc o scrisoare de recomandare”, adaugă Cornel.

În prezent, Florin și Cornel au deschis propriul lor birou, în zona Ilford, unde cei doi locuiesc, iar serviciile lor sunt solicitate inclusiv de italieni, spanioli, francezi și germani care trăiesc în Marea Britanie, dar au proprietăți și în țările lor de origine.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

3 pareri la “Românii care mută lumea”

 1. Sorin Spune:

  Sunt de admirat domnii insa nu este ceva extraordinar.
  Eu detin o firma de mutari (removal) tot in Londra si am servit peste 5000 de clienti.

 2. Lutic Mihai Spune:

  Lucrez de 30 ani ca bucatar si sofer,prin Grecie, Cipru.Am luat de multe ori teapa.Acum nu am de lucru ,VASI FI RECUNOSCATOR Pt.UN LOC DE MUNCA .0723061966 VA MULTUMESC.

 3. Dorin si Mihaela Spune:

  Stau in Grecia de 10 ani.in ultimi ani aproape ca nu mai pot face fata la cheltuieli.Incercam sa plec am in Anglia. Vas fi recunoscatoare pt ceva de lucru.ar fi de preferay ceva in casa pina se iveste alceva.nr.tel.00306972243756

Spune-ti si tu parerea!