ROMÂNII CARE ȘTIU SĂ FACĂ BANI ÎN UK

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 2 mai 2016

Diaspora romaneasca_Romanii care stiu sa faca bani

Fără nicio excepție, românii care ajung în UK vor să facă bani, vor o viață linștită pentru ei și familia lor. Majoritatea încep prin a se angaja, prin a-și lua un job. Ulterior apar economiile, banii strânși „la saltea”. Puțini sunt cei care folosesc acești bani pentru a face și mai mulți bani, adică puțini români investesc. Conform opiniei specialiștilor, se întâmplă asta deoarece românii încă nu au o cultură financiară, precum cea a britanicilor, de exemplu.

Am găsit, totuși, români care s-au abținut să facă cheltuieli absurde și au preferat să investească banii în terenuri sau acțiuni. Evident, au avut de câștigat și au descoperit că nu trebuie doar să muncești pentru bani, ci poți face și banii să muncească pentru tine. Trebuie doar să fii atent și să ai informații. Altfel, poți păți precum în cazul unui român care a pierdut o avere considerabilă, aproape două milioane de lire, orbit fiind de posibilitatea de face bani mulți și ușor!

 

 

A făcut bani muncind

și apoi a făcut banii să facă bani!

 

Una dintre marile diferențe dintre România și UK este că în România abia îți ajunge salariul, iar în UK poți să pui bani la saltea. Cam așa fac toți românii care muncesc în UK, adică pun banii la saltea! În schimb, alții au învățat rapid ABC-ul capitalismului britanic și și-au dat seama că dacă ai bani, poți să faci și mai mulți bani! Sunt mai multe metode și depinde de curajul și imaginația fiecăruia. Noi vă prezentăm câteva cazuri în care românii nu s-au mulțumit să țină banii la saltea, i-au investit și i-au înmulțit! Nu este ceva extraordinar, adică nu s-au îmbogățit peste noapte. Cel mai important este că la banii care îi aveau s-au adăugat alții, și asta cu un minimum de efort. Doar au gândit puțin!

Gabriel are 28 de ani, dar a terminat în România o facultate de economie astfel încât a venit aici cu o idee precisă să facă bani și apoi și mai mulți bani, pe baza investițiilor. Nu e neapărat un exemplu pentru că e la început, dar e o idee și un model bun de urmat. Până la urmă, decât să-ți cumperi o mașină de lux ca să te lauzi pe Facebook, e mai bine să investești banii în ceva care să facă profit.

„Am venit în Londra acum doi ani, cu gândul de a face bani pe care să-i investesc în ceva. Nu știam exact în ce, dar îmi doream ca investițiile făcute să-mi genereze venituri pasive astfel încât, la un moment dat, să nu mai trebuiască să muncesc.

După primele 5-6 luni în Londra, eram foarte aproape să mă întorc acasă. Venisem cu familia aici, m-am lovit de o viață foarte scumpă, luptam pentru supraviețuire, nici vorbă de economisire sau investiții. Dar fiindcă m-am încăpățânat să rămân, mi-am luat două joburi și, după un an, aveam câteva mii de lire în contul de economii”, își începe povestea Gabriel.

 

Visul imobiliar

„După un an și jumătate, aveam deja în plan să-mi cumpăr primul apartament în țară împreună cu o soră de-a mea (ce sentiment plăcut, să ai jumătate de apartament din banii tăi!). Citisem niște cărți despre investiții și eram pornit să mă bag pe imobiliare, voiam să cumpăr proprietăți în țară, pe care apoi să le închiriez. Însă decizia de a ne muta singuri (deoarece stăteam patru suflete într-o cameră: eu, soția și cei doi copii) ne-a slăbit economiile, așa că am rămas doar cu gândul la «primul apartament», dar fericiți că ne-am mutat singuri.”

—————————————

„Oricum, planul de a economisi și a investi nu avea cum să-mi iasă din cap deoarece pentru asta am venit în UK, așa că am continuat să-mi gestionez banii cu grijă, să pun lună de lună ceva în contul de economii, respectiv să citesc și să mă documentez despre ce alte variante de investiții aș avea fără a fi nevoit să scot din buzunar zeci de mii de lire ca atunci când investești în imobiliare. Am încercat și Forex, dar pierdusem niște bani, iar variantele mai safe pe care le-am găsit nu aveau randamente bune.”

Gabriel

—————————————

 

Cursuri de făcut bani

Deși a terminat o facultate de economie în România, Gabriel nu a ezitat să cheltuie 700 de lire pentru un curs în Londra. Motivația acestuia e simplă. Cei mai folositori bani sunt cei pe care îi investești în tine!

„Am participat și la un curs de investiții aici în Londra pentru care am plătit £700, dar cel mai mare accent s-a pus pe investițiile pe termen lung (20-30 de ani), cam descurajant! 10 ani mergea, dar 30 e prea mult! Așa că în mintea mea aveam doar-trei variante sustenabile sau serioase de a investi:

 1. Prima variantă era să-mi deschid ceva pe cont propriu, adică o afacere. Cred că e cea mai bună variantă dacă ai o idee bună, bani suficienți și curaj!
 2. A doua era să investesc în alte afaceri, startup-uri. Am analizat mult varianta asta, citeam prin ziarele de business ce ușor se îmbogățesc unii cumpărând acțiuni la companii nou-înființate,cu potențial mare de creștere. De exemplu, cine a investit în Instagram sau Whatsapp în perioada lor de început, azi sunt milionari. Whatsapp a fost fondată în 2009 și a fost cumpărată de Facebook acum doi ani, dacă nu greșesc cu 19 miliarde de dolari. Dacă aș fi investit doar o mie de dolari atunci, azi eram milionar. Bineînțeles, astea sunt doar câteva exemple pozitive, sunt o grămadă de startup-uri care au murit, iar investitorii și-au pierdut banii. Din păcate, sunt mai multe cele care au eșuat.
 3. Iar pentru că nu-mi place să investesc în ceva cu grad mare de risc și nu am nici zeci de mii de lire în buzunar, am ales a treia variantă, și anume: sharing economy, care în ultimii ani a devenit un trend tot mai puternic și, cum spunea un mare economist, «Trend is your friend». Ca idee, Airbnb sau Uber sunt doar două exemple care fac parte din această industrie.

În general vorbind despre investiții, cei care vor reuși să anticipeze domeniile care vor avea o mare creștere pe viitor vor fi cei care câștigă. Genul acesta de investiții e ideal pentru mine, gradul de risc pentru investitor este foarte mic, bugetul de investiții nu este mare (eu am investit 5.000 de lire, dar se poate porni și cu mai puțin sau mai mult), iar randamentele sunt foarte bune. Ca idee, la 5.000 de lire, cât am investit, mă aștept la un venit de 800 de lire/lună (venit pasiv)”, ne-a declarat Gabriel.

—————————————

MENȚIUNE

 

Gabriel (specialist în economie și IT) a fost de acord să dea câteva indicații privitoare la investițiile în sharing-economy românilor din UK. Cititorii care sunt interesați de acest subiect îi pot lăsa datele accesând link-ul http://goo.gl/forms/0d4LHQBnWn, iar în limita timpului, acesta va încerca să vă ajute. Evident, totul este gratuit!

—————————————

 

 

Andrei și varianta simplă:

imobiliare în România

 

Dar nu toți românii care ajung în UK sunt absolvenți ai facultății de economie, așa că unii au încercat și chiar au reușit să facă bani prin cele mai cunoscute și folosite investiții: investițiile imobiliare! Principul acestor investiții e foarte simplu și se bazează pe un fapt cunoscut. Populația acestei planete este într-o creștere accentuată. Asta înseamnă că este nevoie, pe de o parte de mai multe locuințe, pe de altă parte de cât mai mult teren agricol. Ambele bunuri își cresc valoarea în timp, în aproape orice parte de lume ai fi. Cu atât mai mult își cresc valoarea în România, acolo unde terenurile sunt, încă, ieftine.

 

Ce făceau românii în Londra acum 16 ani?

Deși are doar 35 de ani, Andrei este în UK din anul 2000. Practic, imediat ce a terminat liceul a venit aici! Iar atunci nu erau prea mulți români prin UK și era mult mai ușor. Cel puțin nu exista discriminarea care există acum.

„Pe atunci, era mult mai bine, nu se știau prea multe despre români și, cel mai important, nu apăruseră rromii din România. Totuși, lumea se uita chiorâș la mine când le spuneam că sunt român. Nu prea înțelegeau ce caut eu aici. Culmea, că vorbeam limba engleză foarte bine. În liceu, am fost olimpic la limba engleză și am făcut și pregătire timp de șapte ani. Practic, vorbeam engleza mai bine decât englezii.

Din păcate, acum vin aici o groază de români care nu au nicio idee de limba engleză și se simt discriminați atunci când se prezintă le interviurile de angajare și sunt respinși”, ne-a declarat Andrei.

 

Primul job de vis în Londra: 850 de lire pe lună!

„Pe atunci, românii nu aveau drept de muncă în UK. Era foarte greu să te angajezi undeva. Eu stăteam aici datorită vizei de student. Făceam un colegiu de aprofundare a limbii engleze. Primul meu job aici a fost la un hotel…cleaner! Pe atunci, în 2000, câștigam 850 de lire pe lună. Acum pare puțin, dar atunci erau o groază de bani. Ca să vă dau un exemplu, pe atunci un bilet cu autobuzul în Londra mă costa 50 de pence. Acum este 1,5 lire. Au crescut salariile de atunci de trei ori? Cam acesta era raportul dintre salariu și puterea de cumpărare a lirei pe acea vreme. Deși era sub 1.000 de lire pe lună, salariul meu din 2000 în Londra mi se părea, și chiar era, exorbitant. Mai puțin de un sfert se ducea pe cheltuielile de întreținere, restul îl economiseam!”, ne povestește Andrei.

 

Avansarea pe scara ierarhică a societății londoneze

În trei ani, Andrei a schimbat mai multe joburi în industria hotelieră din Londra și ajuns în 2003 asistent manager la un lanț important hotelier. Coordona tot ceea ce înseamnă catering la hotel și câștiga peste 1.300 de lire pe lună. Revenim la comentariul de mai sus cu veniturile și cheltuielile în Londra ca să realizați că era un salariul frumos pe acea vreme.

—————————————

„Practic, puteam să economisesc 1.000 de lire pe lună. Eram de trei ani în UK și atunci am făcut prima investiție. Mi-am cumpărat un apartament în orașul natal, Piatra-Neamț, cu 20.000 de dolari. Așa mi-am cumpărat prima locuință la vârsta de 22 de ani. Nu vreau să mă laud, dar vă dați seama că la acea vârstă în 2003, în România, mulți colegi de-ai meu de școală nu-și cumpărau nici prima bicicletă!”

Andrei

—————————————

 

Alte achiziții profitabile

Deși foarte tânăr, Andrei știa că dacă ține banii economisiți la saltea, aceasta nu-i va folosi la nimic, așa că de fiecare dată când i s-a ivit ocazia a investit.

„După o perioadă, m-am reorientat profesional. Am lăsat industria hotelieră și am realizat că pot câștiga mai mult în Londra dacă sunt zugrav, adică «painter», decât ca manager la un hotel. Unul dintre avantaje era că lucram pe cont propriu. Cu toate că nu eram foarte econom, am reușit să-mi cumpăr în doar trei ani, cu banii câștigați din munca de painter, un teren intravilan în Piatra-Neamț cu 30.000 de euro. Aveam 25 de ani și șase ani de muncă în Londra. Rezultatul: un apartament și un teren foarte valoros în orașul meu natal!”, ne-a povestit Andrei.

 

Criza care i-a tăiat elanul

„La începutul anului 2007, proprietățile mele valorau cam 200.000 de euro. Dar a venit celebra criză din 2007, care a coborât mult valoarea. În 2010, m-am întors în România cu gândul să încep adevărata viață de român acasă. Vă spun sincer că n-am reușit. Când vii de la un salariu de peste 1.000 de lire, nu ai cum să poți munci în România pentru 200 de lire pe lună sau chiar și mai puțin. Mai bine stai degeaba decât să muncești degeaba! Așa că m-am întors în UK, nu înainte de a-mi vinde toate proprietățile din România.

După toată munca mea, perioada în care am stat degeaba și am cheltuit în România, am ajuns cu suma de 120.000 de lire. În total, făcând schimbul valutar, am cumpărat proprietăți de 40.000 de lire și, în șapte ani, le-am vândut pe o sumă de trei ori mai mare. Asta în condițiile în care m-a dezavantajat și criza din 2007”, ne-a spus Andrei.

 

Moștenirea nepoților din Deltă!

Pe lângă banii cash acumulați, Andrei mai are o altă investiție, un teren în Delta Dunării, la marginea satului Mahmudia.

„L-am cumpărat cu infima sumă de un euro pe metro pătrat plus șpaga aferentă, că așa e în România. În total, am plătit 12.500 de euro. Pot să vă spun că acum un an acest teren valora 50.000 de euro,dar nu l-am vândut și nici nu am de gând să-l vând. Îl voi lăsa moștenire nepoților mei. Pe jumătate glumesc, dar sunt și serios. Sunt sigur că acest teren își va tripla valoarea în doar câțiva ani. Nu sunt specialist în imobiliare, dar am văzut că, deși prețul terenurilor din țară fluctuează, în zonele turistice, precum zonele muntoase, litoralul și Delta Dunării, acesta crește constant. În plus, zona Deltei este specială pentru că abia de câțiva ani i s-a descoperit adevăratul potențial turistic. Până acum câțiva ani existau doar câteva pensiuni modeste, dar acum se construiesc hoteluride lux”, ne-a declarat Andrei.

—————————————

Planuri de viitor!

 

„Când am venit în Londra, eram un copil. Aveam doar 19 ani. Acum am o familie cu soție și copii, așa că am și mai multe motive să mă gândesc la viitor. Primul plan este să ne cumpărăm o casă în Londra și să continuăm să investim. Aș recomanda asta tuturor românilor. Muncesc aici de 16 ani, dar niciodată n-am făcut cheltuieli fără rost. Asta nu înseamnă că m-am zgârcit sau am dus o viață plină de lipsuri. Am trăit decent și atunci când mi s-a oferit ocazia, mi-am investit banii în ceva în care știam că va valora mai mult cu timpul. Dacă ții banii la ciorap, nu câștigi nimic. De fapt, riști să pierzi o parte din valoarea lor! Sunt multe posibilități de a investi banii în așa fel încât să-i înmulțești. Eu nu sunt specialist, dar am bănuit și am avut dreptate că dacă îi investești în terenuri, nu ai cum să pierzi!”

Andrei, 35 de ani

—————————————

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

3 pareri la “ROMÂNII CARE ȘTIU SĂ FACĂ BANI ÎN UK”

 1. Marcel Bodean Spune:

  Da, intr-adevar investitiile in genul „sharing economy” sunt cele mai inovative in momentul de fata si de viitor..

 2. Ionut Spune:

  Vreau si eu cateva sfaturi daca sunteti disponibili
  Sun un copil in varsta de 17 ani am venit in Marea Britanie pemtru viitorul meu , momentan lucrez la o spalatorie si doresc sa pot castiga si eu bani mai usor prin folosirea creierului , nu prin munca . Mi-ar prinde bine cateva sfaturi .

 3. Georgian Spune:

  Pentru Ionutz, cel mai bun raspuns, stai deoparte de femei, trebuie sa gandesti cu capul de sus!

Spune-ti si tu parerea!