Romanii, cautati de angajatori, acuzati de Daily Mail

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 11 noiembrie 2013

Romanii au ajuns din nou pe prima pagina a editiei tiparite a tabloidului Daily Mail. „Cu doua luni inainte de deschiderea granitelor Marii Britanii catre muncitorii din Uniunea Europeana, spitalele, localurile fast-food si lanturile hoteliere recruteaza forta de munca ieftina din Romania”, se sustine in titlul scris cu litere de-o schioapa in primul articol vizibil al editiei din 2 noiembrie a publicatiei. Textul este ilustrat cu numeroase imagini in care apar cetateni romani de etnie roma fotografiati in ipostaze penibile, in piata Obor din Bucuresti.

 

Vanatoare de forta de munca romaneasca

Companiile britanice recruteaza „din plin” lucratori romani pentru a lucra in Marea Britanie ca asistente maternale, chelneri sau personal hotelier, atrage atentia cu ingrijorare cotidianul, intr-un articol publicat sambata, 2 noiembrie. „Targuri specializate in amplasarea fortei de munca au loc saptamanal in Bucuresti, capitala Romaniei. Si zeci de website-uri de profil promoveaza locuri de munca disponibile in Regatul Unit pentru lucratori necalificati. Unele promit plati salariale zilnice pentru munca depusa, in timp ce altele sustin ca cunoasterea limbii engleze nu este obligatorie”, se arata in acelasi articol din Daily Mail. Veniturile anuale promise romanilor variaza de la nivelul salarial minim din economia britanica si pana la sume atractive, cum ar fi suma de 34.000 de lire sterline/an platita unei asistente maternale. Cele mai multe joburi promovate sunt disponibile din 1 ianuarie 2014, data de la care restrictiile pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari vor fi eliminate.

 

Pro si contra

Dezvaluirile Daily Mail referitoare la intensificarea activitatilor de recrutare a fortei de munca in Romania confirma temerile conform carora „mii de imigranti est-europeni s-ar putea indrepta catre Regatul Unit”, a sustinut parlamentarul conservator Peter Bone. „Ar trebui sa stopam venirea bulgarilor si romanilor in aceasta tara dupa 1 ianuarie 2014… Prezenta in numar din ce in ce mai mare a imigrantilor nu face decat sa inrautateasca situatia. Aceasta va afecta negativ coeziunea sociala si va induce o presiune suplimentara in ceea ce priveste serviciile publice. Iar britanicii isi vor gasi de lucru din ce in ce mai greu”, a apreciat politicianul ajuns in Camera Comunelor ca ales de catre electorii din Wellinborough, orasel din comitatul Northamptonshire.

Pozitia exprimata in Daily Mail de catre Peter Bone a fost contrazisa in aceeasi publicatie de catre angajatorii britanici. „A devenit foarte dificil pentru recrutatori sa ii convinga pe britanici sa accepte oportunitatile oferite de un loc de munca in Regatul Unit”, a sustinut Peter Hancock, reprezentantul Pride of Britain Hotels, un consortiu de hoteluri independente. „Singura concluzie pe care o pot trage este ca britanicii s-au obisnuit cu alternativa beneficiilor sociale pe care le primesc si care le asigura banii necesari hranei si locuintei”, a mai spus Peter Hancock.

 

Opinia cititorilor

Aproape 400 de cititori au postat comentarii in subsolul articolului scris de Daily Mail impotriva romanilor si bulgarilor. Cei mai multi au fost in acord cu cele prezentate si doar cativa dintre ei au acuzat articolul ca fiind injust si tendentios.

„Stiu ca cei mai multi dintre cititorii Daily Mail sunt cunoscuti pentru mintile lor «inguste», dar totusi nu ma asteptam la asemenea comentarii rasiste. Romanii sunt doriti in Marea Britanie pentru ca sunt gata sa munceasca timp indelungat si nu solicita tot timpul concediu medical pentru ca sufera de mahmureala. Hai sa fim seriosi, daca nu ar fi nevoie de ei, nimeni nu i-ar chema sa vina aici. Asa ca nu ii invinovatiti pe ei, ci pe miile de britanici care prefera sa traiasca pe beneficii in loc sa se scoale dimineata de dimineata pentru a munci”, a scris un cititor britanic. Opinia sa a primit 723 de voturi negative.

„Acest articol este o jignire la adresa fiecarui cetatean roman; este discriminatoriu si prezinta faptele eronat… Numele companiilor la care se face referire, cifrele si fotografiile prezentate reprezinta toate niste ofense nepermise”, a comentat si Ramona Crisan, o romanca din vestul Angliei. Parerea sa a fost votata negativ de aproximativ 700 de cititori ai Daily Mail.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!