Romanii cresc economia Marii Britanii

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 20 ianuarie 2014

uk_pounds26

Cresterea economiei britanice se datoreaza in mai mare masura imigrantilor est-europeni decat populatiei autohtone, au atras atentia membrii importanti ai „The House of Lords”, Camera superioara a Parlamentului din Westminster Palace. Opiniile acestora au fost sustinute prin date si cifre de catre economisti britanici si institute specializate in studii economice care functioneaza la Londra.

Romanii si bulgarii din Regatul Unit vor ajunge sa plateasca sume mai consistente de bani, sub forma de taxe, decat nativii britanici, contribuind substantial mai mult la bunul mers al economiei nationale, a sugerat contele britanic Earl Atlee, in calitatea sa de membru al Camerei Lorzilor si reprezentant al Home Office.

„Fiecare contribuabil din aceasta tara a avut numai de castigat de pe urma imigrantilor UE sositi in Regatul Unit in ultimii zece ani”, a sustinut Earl Atlee, citat in editia The Telegraph din 7 ianuarie. El a adaugat ca „este foarte posibil ca si romanii si bulgarii, obisnuiti sa trudeasca din greu, sa le calce pe urme imigrantilor stabiliti in Marea Britanie dupa 2004”.

Opinia sa nu a fost singulara in cadrul dezbaterilor care au avut loc in Camera Lorzilor, marti, 7 ianuarie. Lordul Davies of Stamford, presedintele grupului parlamentar de prietenie cu Romania din Camera Lorzilor, a subliniat ca impactul migratiei UE in regat a fost unul pozitiv, dupa cum reiese din rezultatele unui studiu efectuat de University College London. Acesta a atras atentia, la randul sau, ca „spre deosebire de nativii britanici”, migrantii UE au contribuit mai mult la bugetul de stat decat au consumat din serviciile publice si sistemul de beneficii sociale. „Cu alte cuvinte, ei sunt cei ce au furnizat un excedent financiar in beneficiul tarii noastre.”

 

Cifre in favoarea imigrantilor

Exista o conexiune directa intre prezenta imigrantilor si actuala crestere a economiei britanice, respectiv a nivelului general de bunastare din Marea Britanie, apreciaza si economistii citati de The Telegraph.

Mentinerea imigratiei din Marea Britanie la nivelul prezent ar genera o crestere economica de 1,9% in urmatorii cinci ani, sustine un raport al organizatiei independente Oficiul pentru Responsabilitate Bugetara (Office for Budget Responsability – OBR). Iar daca frontierele regatului ar ajunge sa fie tranzitate anual de 240.000 de imigranti, performantele economiei britanice s-ar imbunatati si mai mult, crescand cu 2,7% si contribuind direct la reducerea gradului de indatorare publica a tarii, conform analizei OBR.

O eventuala reducere cu 50% a numarului de imigranti ar genera, dimpotriva, scaderea PIB-ului Marii Britanii cu 11%, iar veniturile populatiei s-ar diminua cu aproximativ 2,7%, arata si reprezentantii Institutului National de Cercetari Economice si Sociale (NIESR).

Migratia neta inregistrata in Marea Britanie anul trecut a fost de 182.000, precizeaza The Telegraph. Aceasta se calculeaza ca diferenta dintre numarul persoanelor care se stabilesc in regat in decursul a 12 luni si persoanele care decid sa plece din tara, in aceeasi perioada.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!