Românii de pe lista cu infractori periculoși a Metropolitan Police

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 16 martie 2015

Londra_Alexandru Cucu, Balint Budi, Silviu Bogdan Burzulea, Octavian Medelea

Patru români se află pe lista celor mai periculoși 17 infractori căutați în prezent pe teritoriul Marii Britanii în cadrul unei noi acțiuni inițiate de departamentul specializat în prinderea și deportarea răufăcătorilor din London Metropolitan Police Service (MPS). Operațiunea cu nume de cod Sunfire vizează persoane care au comis infracțiuni grave pe teritoriul altor state europene și se crede că se află în Regatul Unit.

 

17 infractori, patru români

Un criminal, un traficant de carne vie, membrul unei rețele de exploatare sexuală a tinerelor și un tânăr violent ce a vătămat grav o altă persoană, toți de origine română, sunt căutați în prezent de polițiștii britanici. Reprezentanții Metropolitan Police Service cred că aceștia se află undeva pe teritoriul capitalei Regatului Unit.

Alexandru Cucu are 27 de ani și forțele de ordine din Londra speră să îl găsească pentru a-l preda Poliției Române. Tânărul, împreună cu un alt suspect, au bătut un agent de pază în clubul Wake Up din Cugir, România. Fapta s-a consumat în 25 aprilie 2011. Agresorii au lovit victima cu o rangă de fier, o țeavă metalică și un topor. Persoana atacată a suferit vătămări corporale extrem de severe. Alexandru Cucu trebuie să execute o pedeapsă cu închisoarea de patru ani și jumătate în România, pentru tentativă de omor. Românul are conexiuni în districtul metropolitan Enfield din nordul Londrei, susțin polițiștii britanici.

Balint Budi este un alt cetățean român căutat la Londra pentru trafic de persoane. Acesta este acuzat că a fost implicat într-o rețea organizată creată pentru exploatarea sexuală a tinerelor. Fete cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani din județul Brașov au ajuns victime ale rețelei în lunile februarie și martie ale anului 2010. Budi a locuit în trecut în zona londoneză Brent din nord-vestul metropolei. Polițiștii nu exclud posibilitatea ca acesta să se afle încă în zona respectivă.

Silviu Bogdan Bruzlea, în vârstă de 27 de ani, ar trebui să se afle după gratii, având de executat o pedeapsă de 20 de ani de detenție pentru că a omorât un om. Acesta și prietena lui s-au certat, în septembrie 2007, cu un alt bărbat, în localul Tiga din Hunedoara. Bruzlea și alți prieteni ai lui l-au urmărit în respectiva noapte pe cel cu care au intrat în dispută, în timp ce acesta se întorcea acasă. Criminalul s-a înarmat cu o bâtă de baseball și l-a atacat pe celălalt tânăr. Victima, care a primit lovituri repetate timp de zece minute, a fost spitalizată, dar a decedat după trei zile, a reieșit în urma anchetei. Silviu Bogdan Bruzlea este căutat acum de polițiștii britanici în districtele Hackney și Haringey din partea central-nordică a Londrei.

Octavian Medelean este cel de-al patrulea român de pe lista cu infractori periculoși a Metropolitan Police. Acesta are 52 de ani și trebuie predat autorităților române pentru a fi cercetat în relație cu infracțiuni legate de traficul de persoane. Medelean este suspectat că a făcut parte dintr-o rețea care folosea amenințările cu violența pentru a trafica femei din România în Marea Britanie. Mai multe tinere au devenit victimele respectivei rețele, fiind obligate sau forțate să se prostitueze, în intervalul iulie 2006 – iulie 2007. Octavian Medeleanu s-ar putea să trăiască în prezent într-unul din districtele Barking and Dagenham, Newham sau Haringey.

 

Apel la ajutorul publicului

Opt polonezi, doi lituanieni, un leton, un albanian și un belgian se mai află pe lista cu infractori periculoși căutați în Londra de Metropolitan Police pentru fapte comise în alte state europene. Ofițerii de poliție britanici au lansat un apel public în care cer ajutorul populației pentru găsirea acestora.

Operațiunea Sunfire este derulată de Metropolitan Police Service pentru a patra oară în ultimii ani. Lista inițială conținea 42 de infractori considerați periculoși, iar 20 dintre aceștia au fost descoperiți și reținuți ca urmare a acțiunilor anterior derulate.

„Credem că toți cei 17 infractori aflați în prezent pe listă sunt deosebit de periculoși. De aceea, considerăm extrem de importantă prinderea lor și deferirea acestora justiției, pentru a nu mai reprezenta o amenințare în comunitățile în care trăiesc. În consecință, facem un apel de urgență către public și îi rugăm pe oameni să urmărească cu atenție fotografiile acestor infractori. Poate că sunt vecinii dvs. sau aveți ocazia să îi întâlniți în mod frecvent. Oricine îi recunoaște este încurajat să transmită informațiile pe care le dețin telefonând la asociația Crimestoppers ori apelând numărul de urgență 999”, se precizează într-un apel public făcut de Detective Sergeant Peter Rance, de la Departamentul specializat în prinderea și deportarea răufăcătorilor din London Metropolitan Police Service, cel care conduce operațiunea Sunfire. „Nu vă apropiați de acești oameni! Dacă îi vedeți, anunțați imediat poliția! Ofițerii MPS vor trece imediat la arestarea acestora, fie că ei sunt britanici sau cetățeni străini. Colaborările anterioare cu publicul ne-au arătat că operațiunile de genul Sunfire dau rezultate. Oamenii se simt astfel îndreptățiți să colaboreze cu polițiștii, iar infractorii sfârșesc în închisoare”, continuă avertismentul transmis de Metropolitan Police Service prin intermediul unui comunicat de presă direcționat către redacția Diaspora Românească.

„Asociația Crimestoppers a fost creată pentru a contribui la menținerea siguranței în interiorul comunității. De aceea îi încurajăm pe toți cei ce îi recunosc pe infractori să ne contacteze sub protecția anonimatului. Arestarea lor este o prioritate!”, a declarat și Lord Michael Ashcroft, fondatorul Crimestoppers.

Asociația Crimestoppers a dezvoltat și o linie telefonică specială prin care oricine poate face reclamații anonime, chiar și dacă nu cunoaște limba engleză. Acestea pot fi făcute la cerere, în orice limbă, fiind preluate de către interpreți, se mai precizează în comunicatul transmis de Metropolitan Police Service.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!