Românii din Anglia în 2014. Cifre oficiale

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 27 februarie 2015

london_airport arrivals_Luton

Furtuna de imigranţi români şi bulgari de acum un an s-a dovedit a fi doar o ploicică de vară. Era de aşteptat! Iată şi cifrele înregistrate oficial.

Numărul românilor şi bulgarilor înregistraţi ca activi pe piaţa muncii din Marea Britanie este de 172.000 de persoane, arată Office for National Statistics (ONS). Cifra era corectă în octombrie 2014 şi era mai mare cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Dar românii şi bulgarii nu sunt singurii care au venit la muncă în Marea Britanie anul trecut. În realitate, s-au înregistrat nu mai puţin de 200.000 de persoane pentru muncă, din alte state UE. Procentul de creştere faţă de anul anterior este 10,5%, ducând totalul europenilor din alte state UE care lucrează în Marea Britanie la 1,9 milioane.

Cea mai mare creştere a numărului de imigranţi din statele UE nu s-a înregistrat la români şi bulgari, ci mai cu seamă la polonezi, unguri şi cehi.

Janice Atkinson, parlamentar european al UKIP, a spus că sunt mai mulţi bulgari şi români care lucrează în Marea Britanie decât populaţia din Folkestone and Hythe. Aţi auzit de această localitate? Pe aceeaşi linie, am putea şi noi spune că numărul britanicilor care lucrează în România (3-4.000 de persoane) depăşeşte de cel puţin două ori populaţia din Snagov, judeţul Ilfov.

Aceeaşi doamnă Atkinson este îngrijorată de nivelul imigraţiei din UK şi scoate în evidenţă „dezastrul pe care politica graniţelor deschise purtată atât de laburişti, cât şi de conservatori, îl provoacă asupra britanicilor care şi-ar dori un salariu decent şi şansa de a avea o carieră”.

În schimb, Peter Wilding, director al organizaţiei British Influence, care face campanie pentru menţinerea Marii Britanii în structurile europene, îl atacă frontal pe Nigel Farage, liderul UKIP: „A spus că vor veni în UK 29 de milioane de români şi bulgari. Iată că au venit doar 22.000! O să-şi ceară Farage scuze britanicilor pentru acele afirmaţii îndoielnice, demonstrând astfel că este într-adevăr un altfel de politician?”

Alte statistici ale ONS arată că nivelul de şomaj din UK a scăzut la 1,86 de milioane, cu jumătate de milion mai puţin faţă de anul anterior, în condiţiile în care au apărut pe piaţă 3,1 milioane de locuri de muncă (record din 1971 încoace), cu 103.000 mai multe faţă de anul anterior. În cadrul Uniunii Europene, Marea Britanie este clasată a treia la capitolul rată scăzută a şomajului.

 

Mai mulți români angajați în Marea Britanie

Numărul românilor şi bulgarilor care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 15% în ultimul an, ca efect al eliminării restricţiilor pe piaţa muncii, arată cifre oficiale citate de publicaţia Daily Mail.

Potrivit cifrelor furnizate de Oficiul britanic pentru Statistici (ONS), aproximativ 172.000 de români şi bulgari erau angajaţi în Marea Britanie în ultimele trei luni ale anului 2014. La sfârşitul anului 2013, în Marea Britanie figurau ca angajaţi 150.000 de români şi bulgari.

Cifrele contrazic asigurările date de guvernul britanic, care susţinea că eliminarea restricţiilor pe piaţa muncii nu va genera un aflux masiv de imigranţi, notează Daily Mail. Marea Britanie a eliminat pe 1 ianuarie 2014 restricţiile pe piaţa muncii care erau impuse cetăţenilor români şi bulgari.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!