Românii din diaspora, promovați prin biserică

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 iulie 2014

romani_website

Diaspora din 20 de comunităţi româneşti care locuiesc în Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia va fi promovată de Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care au lansat un proiect de colaborare în valoare de 80.000 lei.

Proiectul „Români de lângă Români”, finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi promovat de Radio Trinitas, are ca obiectiv general, până la sfârşitul lui 2014, promovarea, mediatizarea şi consolidarea diasporei româneşti prin mass-media, potrivit Mediafax.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt, potrivit iniţiatorilor, încurajarea apariţiei şi sprijinirea funcţionării presei identitare în domeniul virtual, facilitarea accesului la spaţii de emisie şi iniţierea unei rubrici dedicate românilor care locuiesc în aceste 20 de comunităţi româneşti, a declarat directorul Radio Trinitas, Ciprian Olinici, consilier patriarhal.

„Este o preocupare a Patriarhiei de a avea grijă de identitatea creştină şi românească a celor care au plecat după 1990”, a mai spus consilierul patriarhal.

 

Corespondenți: preoții

Grupul ţintă al proiectului de anul acesta este format din 200 de membri ai comunităţilor româneşti din diaspora şi din organizaţii neguvernamentale, precum şi jurnalişti români şi din Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia. „La sfârşit, să creăm un tablou a ceea ce este acolo şi chiar să redactăm o broşură care să exprime o imagine de ansamblu a diasporei noastre occidentale”, a adăugat Ciprian Olinici.

„Parteneri în proiectul «Români de lângă Români» sunt eparhiile din străinătate – Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, precum şi cea a Spaniei şi Portugaliei -, iar principalii corespondenţi sunt preoţii care cunosc foarte bine situaţia românilor. De asemenea, vom colabora cu ONG-uri care au foarte multe acţiuni, dar puţin cunoscute în afară. Să încurajăm o presă virtual identitară, pentru că toate reportajele vor fi postate pe site-ul Radio Trinitas”, a precizat Olinici.

Promovarea românilor din diaspora se va face într-o emisiune la Radio Trinitas, de luni până vineri, începând cu ora 12:30. „Vor fi prezentate comunităţile, problemele şi nevoile pe care le au în zonele în care locuiesc. În cadrul proiectului, se va lua legătura cu cel puţin 200 de persoane, vor fi ascultate poveşti de viaţă, situaţii inedite, vor fi create legături umane, fiind facilitată cunoaşterea reciprocă, o legătură mai intensă. Asta pentru că, în pofida multitudinii mijloacelor de comunicare, avem cea mai puţină comunicare din toată istoria”, a mai spus directorul Olinici.

Aproape 4 milioane de români în Europa

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, a spus că în Europa există, potrivit estimărilor, între 3,5 şi 4 milioane de români. Dintre aceştia, aproximativ 500.000 sunt stabiliţi în landul german Bavaria, la Nürenberg, însă comunitatea cea mai mare este în Italia şi Spania.

Părintele Stoica a mai precizat, pentru Mediafax, că în afara României sunt, în total, peste 780 de parohii, în care slujesc mai mult de 860 de preoţi.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!