Românii din Marble Arch, din nou pe „prima pagină”

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 7 iulie 2014

Numărul românilor care dorm pe străzile din zona centrală a Londrei s-a triplat de la 1 ianuarie 2014, data eliminării restricţiilor pe piaţa muncii britanice pentru români şi bulgari, reclamă tabloidul Daily Mail, într-un articol apărut în 28 iunie. Publicaţia mai acuză că aproximativ 2.000 dintre aceştia au fost reţinuţi de poliţiştii britanici în decursul a 12 săptămâni.

Grupuri formate din peste 20 de cerşetori originari din România au fost identificate în timp ce îşi instalau „tabăra” pentru a înnopta în zonele centrale Hyde Park şi Marble Arch, din centrul capitalei britanice, susţin jurnaliştii de la Daily Mail. Localnicii spun că etnicii romi veniţi din estul Europei au umplut spaţiul central al Londrei cu gunoaie şi au atras dezgustul trecătorilor urinând în spaţii publice şi spălându-se în fântânile ornamentale din zonele frecventate de turişti.

„Amplificarea vagabondajului a generat înmulţirea unor fapte infracţionale, cum ar fi cerşetoria agresivă, furtul din buzunare şi prostituţia”, se insistă în articolul din Daily Mail.

 

2.000 de arestaţi

Aproape 2000 de cetăţeni români au fost arestaţi în primele trei luni ale anului în curs, se arată într-un comunicat al Metropolitan Police, conform articolului publicat de Daily Mail în 28 iunie. Cifra exactă comunicată este de 1.906 români reţinuţi în intervalul 1 ianuarie – 31 martie. În aceeaşi perioadă, au fost arestaţi 220 de bulgari, conform aceleiaşi surse. Dintre aceştia, 1.069 de români şi 100 de bulgari au fost acuzaţi pentru ofense sexuale, furturi din magazine şi chiar crime, mai pretinde tabloidul.

Cifrele sunt mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2013, când intrau „în atenţia” poliţiştilor 852 de români şi 76 de bulgari.

„În consecinţă, s-a înregistrat o creştere de 25% a numărului de arestări în rândul românilor”, este concluzia jurnaliştilor din Daily Mail.

 

Măsuri urgente

Conservatorul Mark Field, parlamentar pentru alegătorii din zona centrală londoneză City of Westminster, a cerut guvernanţilor să ia „măsuri urgente” împotriva cetăţenilor români care trăiesc pe străzi.

„Românii au câştigat dreptul la liberă circulaţie, deci sunt îndreptăţiţi să vină în Marea Britanie. Mulţi vin aici şi muncesc, contribuind la bugetul de stat. Este, totuşi, inacceptabilă creşterea numărului celor care ajung să doarmă pe străzile din centrul Londrei. Împotriva acestora se impun măsuri urgente, pentru ca ei să fie trimişi înapoi în ţara lor de origine”, a declarat politicianul.

„Aceşti oameni fură, tâlhăresc şi îşi bat joc de această ţară. Apoi vin poliţiştii şi le oferă bilete gratuite de zbor, pentru a se întoarce în ţara natală”, a declarat Aaron Devaney, un agent comercial care lucrează în zona Marble Arch, citat de Daily Mail. „Îi văd în fiecare zi. Dorm pe iarbă, lângă gardurile vii şi când se scoală, se spală direct la fântânile arteziene din zonă”, a continuat comentariul acestuia.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!