Românii din Marea Britanie au PUTERE

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 decembrie 2015

uk_cristian-dogaru_scrisoare-catre-autoritatile-romane

Când un britanic vorbeşte românilor, României sau despre români, românii ascultă cu atenţie. De asemenea, când un român stabilit în Anglia vorbeşte românilor, României sau despre români, conaţionalii noştri de acasă ciulesc urechile. Pesemne că românul înregimentat în structurile britanice dobândeşte o măsură în plus de credibilitate şi este ascultat. Este şi cazul profesorului român Cristian Dogaru, care predă la Suffolk University.

„Londra” şi „Anglia / Marea Britanie” sunt nume foarte sonore la nivel internaţional, sunt privite cu respect şi de foarte multe ori li se acceptă autoritatea. Şi, chiar dacă în ochii românilor imaginea idealizată a acestor locuri a avut oarecum de suferit de când tot mai mulţi dintre români ajung să viziteze sau chiar să se stabilească aici, Marea Britanie rămâne Marea Britanie, un jucător cu mare influenţă pe scena internaţională.

Sunt mai multe cazuri în care românii stabiliţi în Anglia şi-au putut face auzite păsurile, prin preluarea opiniilor lor de către presa centrală românească, pentru simplul fapt că ei comentează din UK.

Bineînţeles, se va face o diferenţă între comunicatul unui român care face muncile de jos, cel al unui student la o universitate britanică apreciată, al unui doctor care activează în NHS-ul britanic de ani buni sau al unui profesor universitar.

Cristian Dogaru este unul dintre românii stabiliţi în Marea Britanie ale cărui scrisori adresate autorităţilor româneşti au fost preluate şi popularizate de presa românească. Bineînţeles, a ajutat faptul că domnul Dogaru, profesor la Suffolk University are titluri precum MD şi PhD (doctorat ce se presupune că nu a fost obţinut în condiţii precare, ca la unele case mai mari). De asemenea, textul foarte pertinent formulat în scrisorile trimise a contribuit în mare măsură la popularizarea lui.

 

trimiteri-sus-4

Riposta la documentarul „Vin românii” e gata!

Re>Patriot, un proiect de repatriere prin antreprenoriat pentru românii din diaspora

TRAGEDIA CARE A SCHIMBAT ROMÂNIA

ROMÂNUL NOU DIN PRIBEGIE

trimiteri-jos-4

 

Cât de mult contează experienţa britanică…

Când vorbeşte un român din străinătate şi în special dintr-o ţară precum Anglia, ai şanse mai mari de a fi ascultat. Dacă pe părerea unui român din ţară, fie el şi intelectual, nu prea se dau doi bani, este cu totul altceva când românul vorbeşte „de afară”. Poate că acest adevăr doare, dar, cum zice englezul, „tough luck” (n.r. ghinion).

Părerea românului „de afară” este mai valoroasă tocmai datorită experienţei acumulate „acolo”.

La începutul acestui an, Cristian Dogaru a trimis o petiţie Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, prin care i-a cerut acestuia să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa promovată de Guvernul Ponta pentru amnistierea plagiatorilor. Dogaru este şi iniţiatorul scrisorii deschise „NU modificării legii educaţiei care va face posibil ca doctorii să poată renunţa la titlul de doctor”.

Cea mai recentă scrisoare a domnului Dogaru a fost adresată noului ministru al Educaţiei din guvernul Cioloş, intitulată: „Rezolvaţi fără întârziere cazurile de plagiat ale domnilor Victor Ponta şi Gabriel Oprea, cu impact major asupra imaginii României”.

 

Şi tu poţi vorbi la portavoce

Exemplul dat de Dr. Cristian Dogaru ne arată că, poate fără a ne da seama, ne aflăm într-o poziţie privilegiată şi că anumite presiuni executate coerent şi cu profesionalism la adresa autorităţilor din România au potenţialul de a schimba ceva.

„Şi tu contezi!”, spune un slogan oarecum obosit. Dar, s-ar zice că în situaţia în care ne aflăm, ca români stabiliţi în Anglia, acest lucru chiar să însemne ceva.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!