Românii din Moldova au cucerit Roma

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 26 iulie 2015

aeroport Fiumicino_Roma

Românii care trăiesc la Roma sunt în bună parte originari din satele Moldovei, una dintre regiunile cele mai sărace ale României.

Această parte a țării a cunoscut mai întâi migrațiile interne determinate de programele de urbanizare în masă din anii ’70-’80 și apoi, după criza industrială post-1989, reîntoarcerea în mediul rural și emigrația în străinătate a primilor pionieri din județele Botoșani, Suceava, Vrancea, Bacău, Galați și Vrancea, scrie gazetaromaneasca.com.

Acestea sunt doar o parte dintre rezultatele publicate de Antonio Ricci, cercetător la Centrul de Studii și Cercetări IDOS, care a întocmit în ultimul raport capitolele despre comunitatea românească de la Roma. Pentru analizarea prezenței românești în Italia și la Roma, Antonio Ricci a intervievat-o pe jurnalista Miruna Căjvăneanu, adaugă sursa citată.

O cincime dintre românii rezidenți în Italia trăiesc în Lazio, peste 207.000 la 1 ianuarie 2014. Numai provincia Roma de una singură găzduiește circa 160.300, dintre care aproape 55% sunt femei.

 

Un străin din trei este român

Roma nu numai că este prima provincie în care se stabilesc românii din Italia, ci se și caracterizează printr-o puternică incidență teritorială cu totul specială: la Roma, de fapt, aproape un străin din trei este român.

Sunt puține provincii care înregistrează o incidență teritorială superioară: primatul îl deține Enna, unde un străin din doi este român (54,8%), în timp ce incidențe semnificative se semnalează la Torino (45,6%), unde au reședința peste 101.300 de români, și în provinciile laziale: Viterbo (47,6%), Latina (42,4%), Rieti (41,7%), Frosinone (39,8%) și apoi Roma (31,6%).

Numai jumătate dintre românii rezidenți în provincia Roma trăiesc în capitala Roma (47,7%, echivalentul a circa 76.400 de persoane).

 

Prima colectivitate

În toate localitățile provinciei Roma, românii sunt prima colectivitate ca număr de rezidenți. Contrar unei răspândite percepții, potrivit căreia s-au stabilit în special în localitățile litoralului, grupurile cele mai importante sunt plasate în manieră nediferențiată în jurul centurii, Grande Raccordo Anulare: prima pe listă este Guidonia (aproape 6.900 de rezidenți), urmată de Tivoli (aproape 4.800), Fiumicino (4.300), Ladispoli (4.200) și Fonte Nuova (3.300).

În localitățile cele mai mari, precum Guidonia sau Tivoli, incidența românilor în totalul străinilor rezidenți înregistrează niveluri record de peste 60% (64,2% și respectiv 69,2%).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!