Românii din Spania vor cursuri de limba română

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 26 ianuarie 2016

Sandra Pralong

Sandra Pralong, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, a efectuat o vizită de lucru în Spania, unde s-a întâlnit cu români stabiliți în această țară, care și-au exprimat interesul pentru cursuri de limba română într-un sistem coordonat, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Viceconsulatului României de la Almeria, vizita oficialului român în Spania a debutat în orașul Murcia printr-o întâlnire cu membrii asociațiilor socio-culturale românești și cu profesorii colaboratori ai Institutului Limbii Române din provincia spaniolă, reuniune găzduită de consulul onorific al României la Murcia, Jose David Perez, la care au participat viceconsulul României la Almeria, Florența Ciobotaru, și consulul României la Castellon de la Plana, Dragoș Țigău.

În cadrul întâlnirii s-au discutat problematicile specifice comunității de români din Murcia, nevoia unui sistem unitar și coordonat de a oferi cursuri de limba română, lipsa mijloacelor financiare ale asociațiilor românești pentru a-și îndeplini obiectivele.

—————————————

„În urma discuțiilor, participanții au fost de acord că organizarea de cursuri online de limbă și civilizație română, pregătirea profesională a membrilor asociațiilor pe domenii de fundraising și managementul ONG-urilor oferite de către Guvernul României ar putea reprezenta o parte din soluțiile la subiectele dezbătute.”

—————————————

În regiunea Almeria sunt aproximativ 35.000 de români rezidenți, reprezentând cea mai numeroasă minoritate europeană din zonă.

Oficialul român a avut întâlniri cu comunitatea românească din regiunea Almeria, în cadrul cărora au fost discutate oportunitatea implementării unor proiecte sociale și culturale, identificarea posibilelor surse de finanțare atât din partea statului român, cât și din partea entităților private și nonguvernamentale locale, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, consilierul de stat a participat la cea de-a V-a ediție a Seratei Eminescu, eveniment organizat la sediul Viceconsulatului de la Almeria.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!