Românii din străinătate, număraţi cu ajutorul bisericilor

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 septembrie 2014

romani diaspora

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, spune că statul nu are „o imagine clară” a numărului românilor din străinătate şi că trebuie refăcute listele. El recunoaşte, însă, că acest lucru este dificil, precizând că a cerut ajutorul bisericilor să adune „cât mai repede” date despre prezenţa cetăţenilor români din afara graniţelor.

„Trebuie refăcute listele, trebuie să avem o imagine cât mai clară a prezenţei românilor în străinătate, lucru care nu este deloc uşor, cifrele variază între cifrele oficiale ale direcţiilor consulare, ale ambasadelor, ale autorităţilor locale, ale bisericilor şi ale românilor”, a spus Stanoevici, citat de Mediafax.

„Nu ştiu cum vom reuşi, fiindcă un cetăţean român nu are niciun fel de obligaţie ca cetăţean european să se înscrie la ambasadă când se duce în altă ţară. În Spania şi în Austria lucrurile sunt mai simple, pentru că legile ţărilor respective îi obligă să se înregistreze în momentul în care se angajează undeva. Din păcate, un fenomen cu care ne luptăm este lucrul la negru”, a adăugat el.

Ministrul a explicat că, lucrând la negru în străinătate, românii nu apar în evidenţele statelor respective.

„Nu ştim câţi români sunt în afara graniţelor şi vă spun de ce. E foarte greu. Eu acum încerc, prin asociaţiile românilor din străinătate, să coroborez datele de la ambasade, de la autorităţile locale din ţările respective şi datele pe care să le culeagă asociaţiile româneşti, printre care şi bisericile. Numai când vom corobora aceste date vom avea o imagine cât mai aproape de realitate, însă nu o să putem niciodată să impunem unui cetăţean român să se înscrie (în evidenţe oficiale – n.r.) dacă nu doreşte”, a afirmat ministrul.

 

Fără legătură cu prezidenţialele

Întrebat dacă tot acest proces de coroborare a datelor are în vedere alegerile prezidenţiale, Stanoevici a spus că nu a solicitat aceste date pentru alegerile prezidenţiale, ci pentru că este necesar să se ştie câţi români sunt în străinătate.

„Am făcut acest lucru fiindcă avem nevoie să ştim câţi suntem în străinătate, fiindcă este important pentru comunităţile româneşti. Nu le-am dat termen ca luna viitoare să-mi dea lista, dar i-am rugat pe cei din asociaţii şi pe reprezentanţii bisericii din mai multe ţări să încerce să adune cât mai repede aceste date. Datele de la ambasade şi direcţii consulare le avem deja, dar ştim că cifrele oscilează. În Spania sunt aproape un milion de oameni şi peste un milion în Italia”, a declarat oficialul.

El a precizat că a avut „această rugăminte” către biserici şi în urmă cu două luni. Ministrul a subliniat că a luat legătura cu Biserica Ortodoxă din străinătate, dar şi cu Biserica Penticostală, care este foarte bine organizată. Întrebat ce va face cu datele, Stanoevici a răspuns că acestea vor ajunge la Ministerul de Interne.

El a mai precizat că este un susţinător al votului prin corespondenţă, dar că implementarea unui astfel de proiect este complexă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!