Romanii din strainatate, preocupati de pastrarea identitatii

Articol publicat in sectiunea Social pe data 23 decembrie 2013

Problemele romanilor din afara Romaniei tin de pastrarea identitatii nationale, dar si de integrare si acomodare in tarile in care au ales sa traiasca.

Afirmatia a fost facuta de ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David.

La cea de-a treia editie a Forumului Romanilor de Pretutindeni, oficialul a precizat ca autoritatile de la Bucuresti se confrunta cu „o noua realitate” in afara granitelor, unde traiesc intre 6 si 8 milioane de romani, fie in comunitati istorice, fie in comunitati recente.

Astfel, potrivit lui David, in Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, tarile balcanice si in Basarabia ar trai intre doua si trei milioane de romani, carora, „de-a lungul istoriei si in etape succesive, s-au mai alaturat circa patru sau cinci milioane care in procesul migratiei au tintit la inceput SUA, Canada, tarile care reprezentau visul democratiei, visul libertatii, si care au construit si constituit, de-a lungul timpului, comunitati romanesti importante”.

Acestor doua categorii li se adauga „noile comunitati din spatiul european, preponderent constituite in ultimii 23 de ani”, care au crescut „spectaculos in ultimii 10 ani”, ministrul David estimand numarul romanilor din spatiul european la 2,7-3,5 milioane.

„Turcia si tarile arabe sunt o noua destinatie de lucru pentru cetatenii romani care constituie, odata ajunsi acolo, comunitati si care intregesc un tablou global, o distributie extrem de generoasa si de reprezentativa pentru romani”, a mai spus ministrul delegat, potrivit Mediafax.

Problemele romanilor din afara sunt „in primul rand legate de mentinerea identitatii nationale, fie ca vorbim de cea lingvistica, culturala sau spirituala, (…) si cele care tin de elementele de integrare si de acomodare cu noile societati, cu tarile de resedinta si care vizeaza problematica drepturilor, drepturi care sunt izvorate din cetatenia europeana, ale romanilor odata ce au ales sa lucreze si sa traiasca in UE si drepturi ale romanilor care nu au cetatenia romana sau cetatenia europeana”, a precizat Cristian David. Ministrul i-a informat pe participantii la forum ca, la nivel guvernamental, parlamentar sau in afara cadrului statal, exista 18 institutii care „vin in serviciul si in slujba comunitatilor romanesti”.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!