Românii din UK, interzis la votul privind apartenenţa la UE

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 29 mai 2015

Potrivit jurnaliștilor de la Sky News, cetăţenii europeni rezidenţi în Marea Britanie, care au dreptul să voteze la alegerile europene, nu vor putea să voteze în cadrul referendumului cu privire la apartenenţa ţării la Uniunea Europeană (UE).

Premierul britanic David Cameron a stabilit regulile cu privire la cine este eligibil să participe la referendumul cu privire la rămânerea sau nu a ţării în UE şi un calendar diplomatic „ameţitor” pentru a se asigura că planurile sale cu privire la o reformă la Bruxelles sunt adoptate rapid. Downing Street a anunţat că referendumul urmează să fie organizat după aceleaşi reguli ca alegerile generale – adică au dreptul să voteze britanicii, irlandezii şi cetăţenii din cadrul Commonwealth cu vârsta peste 18 ani care locuiesc în Marea Britanie, dar şi britanicii care locuiesc în străinătate de cel puţin 15 ani. Însă, cetăţenii statelor membre UE care locuiesc în Marea Britanie – care au dreptul că voteze în alegerile europene – nu au dreptul să participe la referendum.

Proiectul de lege cu privire la acest referendum urmează să se afle în centrul discursului reginei din această săptămână. Textul urmează să treacă destul de uşor în Parlament, după ce Partidul Laburist a decis să nu se mai opună proiectului. Conducerea laburistă a ales să evite înfrângerea pe care ar fi suferit-o încercând să blocheze proiectul şi să se concentreze, în schimb, asupra campaniei în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Între timp, premierul britanic continuă un tur al capitalelor europene, în încercarea de a obţine reforma care, crede el, va face Uniunea mai acceptabilă pentru britanici. Cameron urmează în această săptămână să discute cu premierul danez Helle Thorning Schmidt, cu premierul olandez Mark Rutte, iar apoi să ia cina cu preşedintele Francois Hollande la Palatul Elysee, la Paris. El se va întâlni vineri, la Varşovia, cu premierul polonez Eva Kopacz, iar apoi cu Angela Merkel la Berlin. În următoarele două săptămâni, Cameron urmează să se întâlnească faţă în faţă cu toţi omologii săi europeni. După aceea, la summit-ul UE programat la sfârşitul lui iunie, va afla dacă aceştia sunt pregătiţi sau nu să accepte ceea ce propune.

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!