Românii din UK își caută case în țară

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 29 iulie 2016

imobiliar22Românii stabiliți în Marea Britanie au început să caute tot mai intens locuințe în România, după decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană. Căutările de proprietăți generate de aceștia pe portalul de anunțuri imobiliare.ro au crescut cu peste 63% în ultimele două luni, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, scrie Capital.ro.

Căutările venite de la utilizatori din afara României s-au majorat, per ansamblu, cu circa 25% în aceste două luni, însă cele venite din Marea Britanie sunt mult peste acest nivel de creștere. În comparație, pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari creșteri se situează Germania (+33%), Franța (+26%), apoi Spania (+20%), respectiv Italia (+16%). Românii din Italia rămân însă lideri în ceea ce privește volumul căutărilor.

Din punctul de vedere al volumului de căutări, Marea Britanie se situează pe locul al doilea într-un clasament realizat pe primele șase luni ale acestui an. În ultimele 30 de zile, acesta și-a menținut poziția secundă, însă la o diferență foarte mică față de volumul căutărilor generate din Italia, deși numărul românilor stabiliți în Italia este net superior, potrivit datelor imobiliare.ro

La nivel de oraș însă, Londra a generat cele mai multe căutări de locuințe în prima jumătate din 2016 – aproape cât Roma și Milano la un loc. Pe următoarele locuri se află Germania, unde locuitorii din Munchen sunt cei mai activi; Spania, unde Madridul este vârf de lance și Franța.

 

Ce fel de proprietăți se caută?

Cele mai multe căutări din afara țării (aproximativ 26,4% din total) au fost îndreptate asupra Bucureștiului și județului Ilfov, pe următoarele locuri situându-se județele aferente marilor orașe ale țării: Constanța (8,75%), Brașov (8,2%), Timiș (7,6%), Cluj (7,2%) și Iași (5,2%), potrivit datelor imobiliare.ro. Vizitatorii din Marea Britanie au fost concentrați pe aceleași județe, ordinea priorităților fiind însă ușor diferită: București-Ilfov (25%), Constanța (8,7%), Iași (7,9%), Brașov (7,8%), Cluj (6,5%) și Timiș (4,7%).

Pe tipuri de proprietăți, cei mai mulți dintre vizitatorii din Marea Britanie (circa 63%) sunt interesați de apartamente, 30% de vile, 5,5% de spații comerciale și 1,5% de terenuri. Ca preț, 95,4% dintre căutătorii de apartamente ar vrea o proprietate de până la 60.000 de euro, în vreme ce 3,6% ar putea plăti între 60.000 și 80.000 de euro și doar 1% și-ar permite o casă de peste 80.000 de euro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!