Românii din UK trimit în ţară un sfert de miliard de euro

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 19 iunie 2014

bani17

Românii care lucrează în Marea Britanie au trimis anul trecut în ţară aproape un sfert de miliard de euro, mai exact 224 milioane de euro, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

De asemenea, românii care lucrează în Germania şi SUA au trimis în 2013 mai mulţi bani în ţară decât cei din Spania, unde sunt mai mulţi, însă mai slab calificaţi şi mai prost plătiţi, afirmă economistul şef al BNR, Valentin Lazea, potrivit Mediafax.

Italia, primul loc

Pe primul loc se menţin muncitorii din Italia care au trimis anul trecut în ţară 925 milioane euro, în creştere de la 900 milioane euro în 2012, urmaţi de cei din Germania, cu 595 milioane euro (491 milioane de euro în 2012), şi din SUA, cu 460 milioane euro (593 milioane de euro în 2012), potrivit datelor prezentate de Lazea la o conferinţă organizată la Institutul Bancar Român.

Românii care lucrează în Spania şi-au redus anul trecut fluxul de numerar către rudele din ţară la 393 milioane euro, de la 504 milioane euro în 2012. În perioada 2005-2010, românii din Spania s-au clasat pe poziţia a doua, după Italia, la trimiterea de bani acasă.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor, care citează statisticile oficiale, în Spania trăiesc aproape 920.000 de români, iar în Italia peste 940.000 de persoane. Ministerul menţionează că, potrivit datelor misiunilor diplomatice, numărul românilor din Italia ar fi cu 350.000 mai mare faţă de statisticile oficiale.

Elveţia devansează Marea Britanie

Următoarele ţări în clasament sunt Elveţia (252 milioane de euro), Franţa (250 milioane de euro), Marea Britanie (224 milioane de euro), Ungaria (128 milioane de euro), Austria (111 milioane de euro), Grecia (75 milioane de euro), Turcia (35 milioane de euro) şi Irlanda (20 milioane de euro).

Totalul intrărilor de bani în România în cursul anului trecut s-a plasat la 4,23 miliarde euro, incluzând transferuri de la lucrători şi de la alte persoane plecate în străinătate, în scădere de la 4,55 miliarde euro în 2012. În 2008, însă, banii trimişi acasă de românii care lucrau peste graniţă au totalizat 7,8 miliarde de euro.

Trei categorii

Lazea a explicat că schimbarea clasamentului se explică prin profilul diferit al românilor migranţi pe trei zone geografice mari. Astfel, lucrătorii din ţările mediteraneene – Spania, Italia, Portugalia, Grecia – sunt de regulă mai puţin calificaţi şi trimit bani mai puţini pentru că salariile lor sunt mai mici, deşi sunt mai numeroşi. Cei din Germania, Franţa şi Marea Britanie au un grad de instruire mai înalt şi trimit bani ceva mai mulţi. Românii din cele două categorii au probabil intenţia să se întoarcă în ţară şi să înceapă o afacere sau să-şi construiască o casă.

A treia categorie este reprezentată de persoanele supra-specializate, cu masterate, doctorate, care lucrează în Statele Unite sau Canada şi trimit bani fără a avea de gând să se întoarcă în ţară. „Acest lucru este oarecum surprinzător, faptul că puţini români, dar bine plătiţi din SUA, au trimis mai mulţi bani decât migranţii mulţi din Spania, dar mai prost plătiţi”, a afirmat Lazea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!