Românii, egali cu britanicii în UE

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 23 septembrie 2013

Românii şi bulgarii trebuie trataţi în Regatul Unit exact ca şi britanicii care au proprietăţi în Franţa şi se bucură de drepturi depline în această ţară, a susţinut un oficial din interiorul Home Office – Ministerul de Interne britanic. Părerea sa a fost redată mai întâi în ediţia din 13 septembrie a cotidianului The Telegraph, declaraţiile fiind preluate ulterior de mai multe publicaţii care apar în regat.

Liberalizarea pieţei muncii şi deschiderea graniţelor în UK pentru cetăţenii UE din estul continentului sunt de bun augur pentru economia regatului, susţine Jeremy Brown, ministru responsabil cu combaterea şi prevenirea faptelor infracţionale în cadrul Home Office.

De la 1 ianuarie 2014, românii şi bulgarii vor avea drepturi neîngrădite de a se stabili şi munci în UK, ca urmare a ridicării restricţiilor ce le-au fost impuse timp de 7 ani, după aderarea celor două state în UE, în 2007, îşi informează The Telegraph cititorii. „Aceasta înseamnă că cetăţenii originari din România şi Bulgaria se vor putea deplasa în întreaga Europă cu paşaportul în buzunar, exact aşa cum procedează în prezent şi britanicii”, se mai arată în aceeaşi publicaţie, într-un articol apărut în 13 septembrie.

„Românii şi bulgarii vor avea practic aceleaşi drepturi de care se bucură cetăţenii britanici atunci când pleacă în Spania, când se duc la proprietăţile lor de vacanţă din Franţa ori când preferă să muncească în Germania”, a subliniat Browne, membru al Partidului Liberal Democrat, care face parte din coaliţia de guvernământ de la Londra.

Acesta nu a ezitat să-şi acuze deschis colegii de guvernare pentru că au desfăşurat o campanie publicitară împotriva imigranţilor ilegali. El a apreciat drept „o greşeală gravă” faptul că nu a fost consultat înainte de montarea unor panouri stradale conţinând mesaje în care străinii sunt încurajaţi să părăsească Marea Britanie.

 

Românii şi bulgarii, la pozitiv

Ministrul britanic Jeremy Browne se consideră parte a unei „minorităţi demodate” care crede încă în avantajele globalizării. El a declarat că nu regretă deschiderea pieţii muncii din regat către forţa de muncă din Polonia şi din alte state est-europene. „Nu sunt de acord cu aceia care cred că această deschidere a fost o greşeală. UK a avut de câştigat în primul rând din punct de vedere al dezvoltării relaţiilor diplomatice cu state ca Polonia. A fost cu siguranţă în favoarea politicii noastre externe. Şi pot continua privind lucrurile şi mai îndeaproape, la nivelul circumscripţiei electorale pe care o reprezint, a votanţilor care m-au trimis în Camera Comunelor. Mulţi dintre aceştia sunt foarte mulţumiţi de contribuţia lucrătorilor est-europeni la dezvoltarea economică a regiunii”, a spus politicianul care a câştigat alegerile în ultimele două mandate parlamentare, candidând în circumscripţia Taunton Deane din sud-vestul Angliei.

Browne a recunoscut că prezenţa imigranţilor est-europeni pe tărâm britanic generează o solicitare suplimentară asupra serviciilor publice, dar a subliniat că contribuţia acestora este, totuşi, apreciabilă. „Dacă privim per ansamblu, aspectele pozitive cântăresc mai greu decât cele negative”, a afirmat Jeremy Browne, citat în The Telegraph.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!