Românii fac bani din orice

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 27 aprilie 2016

UK_romanii fac bani din orice

Departe de casă, românii fac bani din piatră seacă! Chiar dacă odată ce au pus piciorul pe teritoriul Angliei salariul lor a crescut de 5-6 ori, acest lucru nu a fost suficient, motiv pentru care s-au gândit ce altceva le-ar putea băga mai mulți bani în buzunare. Iar ideile au apărut și unele dintre ele au fost transformate cu timpul în mici afaceri, cu ajutorul cărora oamenii își asigură un plus de confort financiar. De clienți nici nu se pune problema, mai ales că românii sunt „deschiși” când vine vorba de a te taxa și acceptă orice naționalitate. Care ar fi metodele prin care poți câștiga câteva sute de lire (sau mai bine!) în fiecare lună o să aflăm de la cei care au dat startul unor mici afaceri, aici, printre englezi. De subliniat ar fi că acestea sunt doar câteva exemple, lista fiind mult mai lungă și în continuare deschisă celor cu spirit antreprenorial.

 

Transport persoane oriunde și oricând

Una dintre cele mai des întâlnite „afaceri” puse la cale de români este aceea de a efectua transporturi de persoane spre diverse destinații. Cum nu toată lumea are mașină și, în plus, printre cei care au sunt destui cei care nu se încumetă la drumuri lungi din cauză că nu cunosc foarte bine Anglia, atunci lista de clienți nu se termină niciodată. Unul dintre românii în buzunarul căruia intră lună de lună câteva sute de lire în plus, de pe urma acestei idei, este Sergiu. De loc din Suceava, acesta s-a stabilit de ceva timp în Northampton, acolo unde s-a angajat ca muncitor într-un depozit. Banii primiți la sfârșit de lună nu sunt suficienți, motiv pentru care s-a gândit ce altceva ar mai putea face. Atunci i-a venit ideea de a transporta persoane, contra cost. Lucrează la „cele mai bune prețuri”, susține românul, într-un anunț postat pe un site de socializare.

Sergiu, Northampton: „Și în Anglia, ca și în România, trebuie să te zbați dacă vrei să câștigi mai mulți bani. Eu lucrez într-un depozit, dar salariul pe care îl primesc după o lună de muncă nu îmi permite să fac tot ce mi-aș dori și, din acest motiv, m-am apucat să transport persoane. Îmi duc clienții în diverse localități din apropierea Northampton-ului sau la Londra, la aeroport. Exact cum postez și în anunțurile de pe internet, sunt la dispoziția clientului oricum și oricând. Nu pot să spun că această metodă îmi aduce câștiguri însemnate, dar aproape că îmi acoperă cheltuielile zilnice, iar salariul îl pot pune de-o parte sau îl pot investi în ceva.”

Când vine vorba despre tarife, ca la orice afacere de acest gen, totul se face la mica înțelegere, spune Sergiu:

—————————————

„Despre taxare, ce să vă spun?! Nici nu iau pielea de pe om, dar nici eu nu ies în pierdere. De fiecare dată negociez cu clientul, astfel încât toată lumea să plece acasă mulțumită. Până la urmă, un client satisfăcut îți poate aduce, mai târziu, alți clienți, iar în felul acesta afacerea ta se extinde. E adevărat că oamenii încearcă să scoată un preț cât mai bun pentru ei, dar nici eu nu pot lăsa de la mine prea mult pentru că uneori trebuie să fac sacrificii pentru a-mi onora comenzile. Sunt zile când trebuie să mă învoiesc de la serviciu sau când am de făcut o cursă la scurt timp după ce am ieșit din tură. Nu e ușor, dar mă gândesc de fiecare dată că asta îmi aduce un ban în plus!”

—————————————

La fel ca Sergiu, sunt mulți alți români, stabiliți în toate colțurile Marii Britanii. Unii dintre ei te pot duce, contra cost, spre orice destinație din Anglia, cum ar fi spre instituțiile unde se aplică pentru NINo.

O altă categorie sunt românii care pleacă acasă cu mașina personală și de fiecare dată caută să găsească parteneri de drum cu care să împartă cheltuiala. Iată un anunț de acest gen, care a fost postat pe internet zilele acestea:

—————————————

„Soțul meu pleacă în România pe ruta Londra-Iași-Vaslui cu intrare în România la Oradea. Trece prin Cluj, Bistrița, Vatra Dornei, Roman etc! Are două locuri disponibile. Transportul va costa £80/persoană și se va face cu o mașină BMW seria 7.”

—————————————

Așadar, cine este dispus să petreacă câteva ore bune în mașină, dar să plătească mult mai puțin decât pentru un bilet de avion, are la dispoziție zeci de astfel de anunțuri. Ofertele sunt valabile și pe ruta România-Anglia, tot ce trebuie să faceți este să dați o scurtă căutare pe internet.

 

Prăjituri… la tine acasă

Românii recunosc, de fiecare dată când sunt întrebați, că duc dorul mâncărurilor și dulciurilor tradiționale din țara lor. Asta nu a făcut altceva decât să le dea idei de afaceri unor conaționali. Drept exemplu o putem lua pe Andreea Craus, o tânără mămică, de loc din Iași, dar care de cinci ani s-a stabilit în capitala Marii Britanii. Până nu demult, Andreea avea un job full-time, dar recent a dat naștere unui copil și prioritățile s-au schimbat. În urmă cu doar o lună, acesteia i-a venit în minte ideea de a face prăjituri pe care să le vândă românilor stabiliți în Londra. Ideea a prins mai bine decât s-ar fi așteptat.

—————————————

„Întotdeauna mi-a plăcut să fac prăjituri, spre bucuria familiei mele. Luna trecută m-am hotărât să încerc ceva nou: să vând prăjiturile mele celor care au poftă să mănânce ceva ce doar în cofetăriile din țara noastră pot să găsească. Am sunat acasă și am făcut rost de câteva rețete, după care am postat anunțuri pe internet, evident însoțite de fotografii. Comenzile au venit mult peste așteptările mele. Planul meu era să coc prăjituri doar vineri, sâmbătă și duminică, însă trebuie să mă gândesc cum voi face pe viitor dat fiind faptul că acum, chiar la început, am așa multe solicitări. În plus, printre clienți sunt doar români, dar eu intenționez să le dovedesc și englezilor că prăjiturile noastre sunt mult mai bune decât cheesecake-urile lor și să mi-i fac de clienți.”

Andreea, Londra

—————————————

Pentru un platou cu prăjituri asortate, care cântărește un kilogram, doritorii trebuie să scoată din buzunar 13 lire, iar pentru un cozonac, 10 lire. De precizat ar fi că Andreea face livrări la domiciliul clientului, însă pentru moment doar în partea de nord-vest a Londrei. Pe viitor, tot datorită numărului mare de cereri, ea intenționează să onoreze comenzi și pentru zona de est.

 

Vinul și țuica, produse care se vând bine

O altă modalitate de a face bani în UK este aceea de a aduce băutură din țară și de a o vinde la prețuri destul de bune celor stabiliți în Anglia. Cu siguranță, această practică este una profitabilă, drept dovadă fiind numărul mare de anunțuri de pe internet. Într-o asemenea postare, Iuliana Nedelcu susține că are la vânzare doar produse naturale obținute în gospodăria tatălui ei din zona Comarnic, pe care le vinde doar celor care sunt dispuși să vină după ele la domiciliul ei din Londra.

—————————————

„Toate produsele pe care le aduc din țară sunt la mare căutare aici. Oamenii sunt dispuși să dea un ban în plus dacă știu că așa au posibilitatea de a bea un pahar de vin bun sau de a mânca o friptură de miel care să aibă același gust ca cel de acasă. Mie îmi convine să le vând aici pentru că le iau din gospodăria proprie, deci nu dau bani pe ele și le vând la prețuri bune. De exemplu, un litru de vin se vinde în țară cu 6 lei, iar aici îl dau cu 4 lire. Țuica de prune, 100% naturală, și murata le vând cu 12 lire litrul.”

Iuliana, Londra

—————————————

De asemenea, românii care aduc produse din țară pentru a le vinde în UK mai au la ofertă miez de nucă, miere de albine, siropuri naturale, dulceață sau, acum, că este de sezon, carne de miel. În plus, de la aceleași persoane se pot cumpăra diverse preparate din carne de porc, cum ar fi cârnați, carne afumată, slănină afumată etc. Pentru toate acestea, cumpărătorii scot sume însemnate din buzunar, dar cine se mai uită la bani când vine vorba să iei ceva „made in România”?!

 

Brățări personalizate, o idee care îți aduce bani

Cadourile personalizate au mereu căutare. La asta s-a gândit și Mădălina, o româncă din Târgoviște care locuiește de cinci ani în Londra. Totul a pornit de la un hobby al ei, a dezvăluit tânăra, însă acum acesta reprezintă o sursă de venit.

Mădălina, Londra: „Am început să confecționez brățări în urmă cu aproximativ opt luni. La început am făcut unele simple, însă cu timpul am încercat să diversific oferta, astfel încât să îmi atrag cât mai mulți clienți. Consider că am și reușit asta. Oamenilor le face plăcere să ofere un cadou personalizat, cum ar fi o brățară ce are atașat un bănuț de aur sau argint pe care este gravată o inițială, un nume, un mic text sau chiar o fotografie. Cei mai mulți cumpără brățările mele pentru a le oferi copiilor, dar sunt și câteva modele ce pot fi un cadou potrivit pentru persoana iubită. Ca și clienți, majoritatea sunt români; străinii, din punctul meu de vedere, nu pun prea mult preț pe asta.”

Prețurile pentru brățările cu bănuți din aur de 14k sau din argint pornesc de la 12 lire și pot crește în funcție de complexitatea produsului. Livrarea comenzii se face prin Royal Mail, iar modelele disponibile le puteți vedea accesând pagina de Facebook „Handmade bracelets by Mady”.

 

Vânzarea țigărilor, o afacere fără moarte

De departe cea mai des întâlnită afacere este cea de vânzare de țigări sau tutun vrac. Fumători înrăiți, mulți dintre români nu reușesc sau nu vor să se lase de fumat odată ce au ajuns în Anglia. Și cum în magazinele de aici un pachet de țigări poate ajunge și la 10-12 lire, varianta mult mai convenabilă este să își „alimenteze” viciul cumpărând țigări pe sub mână, de la cei care aduc aceste produse din țară. Nu există pagină de Facebook sau site destinat românilor din UK care să nu conțină zeci de anunțuri ce fac referire la vânzarea de țigări. Cei care au țigări la vânzare susțin că este o „întâmplare” și că de obicei nu se ocupă cu asta.

—————————————

„Eu nu sunt fumător, dar recent am fost în țară și, știind cât de căutate sunt țigările aici, am cumpărat câteva cartușe. Mai exact, în bagajul meu de cală am băgat cinci cartușe, iar în cel al soției încă atâtea. Multe dintre ele le aveam promise încă de când eram în România, iar restul le-am vândut imediat. Banii pe care i-am scos m-au ajutat să îmi acopăr o parte din cheltuiala cu drumul.”

Claudiu, Manchester

—————————————

Marian, Leeds: „Țigările românești se vând ca pâinea caldă în UK! Eu am doar câteva cartușe, dar numai ce am postat anunțul și deja m-au abordat câțiva clienți. Le convine să cumpere de la mine sau de la altul care le aduce din România, pentru că sunt mai ieftine și mult mai bune. Unii au și pretenții, întreabă de un anumit tip de țigări, iar dacă îl ai, bine, dacă nu, se mulțumesc și cu ce le vinzi.”

În ceea ce îi privește pe clienți, aceștia se declară mulțumiți că au posibilitatea de a cumpăra țigări mai ieftine, dar de o calitate mai bună.

Dragoș: „De când am venit în Anglia, în urmă cu trei ani, nu am fumat niciodată țigări cumpărate din magazinele englezești. Sunt foarte scumpe. Dacă vreți, putem compara: dai pe un pachet de țigări cât iei pe două ore de muncă, este enorm. Norocul nostru, al fumătorilor înrăiți, este cu acești români, polonezi sau bulgari ce ne vând țigări cu 5 lire pachetul. Oricum sunt mai bune, iar de preț nu mai vorbim. În general, prefer să cumpăr de la români, pentru că au exact țigările pe care le fumam în țară.”

Ionuț, Crewe: „Eu de aproape doi ani cumpăr țigări de la același om. Cum face, cum nu face, el are mereu la vânzare. Este o afacere bănoasă asta cu țigările pentru că aproape că se bat clienții pe câte un cartuș de țigări. Știu prieteni care sună din timp și anunță că vor să cumpere un cartuș de țigări, săptămâna viitoare, de exemplu, când le intră banii. Eu sunt mai norocos, dacă pot să spun așa. Dacă se întâmplă să stau prost cu banii, îmi dă și pe datorie pentru că sunt un client vechi și i-am căpătat încrederea.”

O variantă mult mai ieftină, chiar și în comparație cu țigările cumpărate de la cei care le aduc din România, o reprezintă tutunul. Ambalat în punguțe de diferite gramaje, acesta poate fi cumpărat la prețuri accesibile, susțin fumătorii români stabiliți în UK. De exemplu, o punguță de 50 de grame, din care poți face două pachete de țigări, costă șase lire.

—————————————

Și lista continuă…

 

Așa cum vă spuneam și la începutul acestui material, exemplele oferite de noi sunt doar câteva. Lista cu idei de pe urma cărora românii fac un ban în plus este mult mai lungă. De exemplu, foarte mulți sunt cei care contra unei sume de bani îți repară calculatorul sau îți reinstalează sistemul de operare.

De asemenea, o afacere care a prins mult teren în Marea Britanie este cea de instalare de antene cu ajutorul cărora românii pot să vizualizeze programele din țară.

Până la urmă, susțin cei care au făcut deja demersuri pentru a avea un venit suplimentar, tot ceea ce contează este să ai ambiție și să fii perseverent. Rezultatele muncii tale le poți evalua abia după un timp. Dacă atunci când tragi linie și analizezi cât ai investit și cât ai câștigat observi că ești pe plus, înseamnă că ai făcut o alegere bună. În caz contrar, merită să mai faceți o nouă încercare, evident într-un alt domeniu!

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!