Romanii fraudatori din presa britanica

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 9 decembrie 2013

frauda bancomat

Politistii britanici se afla in cautarea „capilor” romani ai gruparilor infractionale ce comit furturi din bancomate pe teritoriul Marii Britanii, sustine Daily Mail in editia din 30 noiembrie. Tabloidul readuce in atentia cititorilor sai o apreciere falsa, conform careia romanii ar fi responsabili pentru 90% din fraudele care au loc in preajma ATM-urilor din intregul regat.

„Politia este pe urmele infractorilor romani ce comit 90% din fraudele din bancomate care au loc in Regatul Unit”, titreaza Daily Mail.

„Un fost comandant al unei unitati de politie a facut o simpla estimare conform careia romanii sunt autorii a 92% dintre fraudele din bancomate in Regatul Unit. Este o apreciere aparent fara temei si care s-ar putea sa nici nu mai fie valabila. In ciuda popularitatii de care s-a bucurat aceasta afirmatie, ar fi fost nevoie de o analiza mai atenta inainte de publicarea acesteia. Altfel, corectitudinea informatiei ramane neclara…”, au aratat, in 23 octombrie, reprezentantii Full Fact, organizatie independenta specializata in verificarea acuratetii informatiilor din mass-media.

 

Un procent care nu mai este de actualitate

Sursele politienesti citate de Daily Mail in editia din 30 noiembrie a publicatiei au recunoscut ca aprecierea conform careia 90% din activitatea infractionala comisa prin fraude cu carduri bancare din bancomate s-ar datora romanilor nu este actuala.

„Acest procent a fost avansat in rapoartele politiei existente la nivelul anului 2010. Oricum, reprezentantii Dedicated Ceque and Plastic Crime Unit (DCPCU) se concentreaza in continuare asupra romanilor implicati in acest gen de infractiuni”, au spus reprezentantii DCPCU, fara a preciza procentul actual al implicarii infractorilor romani in acest gen de fraude.

Publicatia insista, totusi, in acelasi articol ca circa 90% din toate furturile comise din bancomate, avand o valoare de aproximativ 40 milioane de lire sterline pe an, au autori romani, „conform rapoartelor politiei”.

Tarile straine in care au avut loc cele mai mari fraude cu carduri bancare emise in Marea Britanie sunt SUA (23,4 milioane lire sterline), Franta (7,9 milioane lire sterline), Luxemburg (6,9 milioane lire sterline), Italia (5,4 milioane lire sterline), Irlanda (5,2 milioane lire sterline). Aceste informatii rezulta din ultimele rapoarte date publicitatii de reprezentantii politiei britanice, precizeaza cei de la Daily Mail.

 

Bacau, sediul „sefilor” retelei

Ofiterii politiei britanice, impreuna cu politisti din Romania, incearca sa ii identifice pe raufacatorii romani care orchestreaza furturi actionand in preajma bancomatelor si prin falsificarea cardurilor bancare, informeaza Daily Mail.

Detectivii din cadrul politiei britanice cred ca reteaua de furt organizat care se desfasoara in prezent pe teritoriul Regatului Unit este coordonata din Romania, de cativa conducatori considerati infractori „de rang superior”, adauga jurnalistii publicatiei. Ei ar fi localizati in Bacau, sugereaza aceeasi publicatie. „Acestia sunt infractori deosebit de inteligenti si greu de identificat, care au obtinut sume imense de bani de pe urma fraudelor comise in Marea Britanie”, sustin surse politienesti citate de tabloidul britanic.

Exista temeri ca unii infractori romani ar intentiona sa se stabileasca in Regatul Unit imediat dupa 1 ianuarie 2014, odata cu liberalizarea pietei muncii si ridicarea tuturor restrictiilor existente in prezent pentru romani si bulgari. Acestia s-ar putea alatura altor zeci de fraudatori originari din Romania care deja traiesc in aceasta tara si care oricum domina activitatea de furturi prin falsificarea cardurilor bancare, ameninta Daily Mail.

 

Fraude internationale

Fraudele comise in Marea Britanie prin copierea datelor de securitate ale cardurilor bancare au fost mai numeroase cu 15% in primele sase luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2012. Si furturile desfasurate direct in preajma bancomatelor au fost mai mare cu 11% in prima jumatate a lui 2013, fata de anul anterior, mai informeaza aceeasi sursa. Cele doua tipuri de infractiuni genereaza fraude in valoare totala de 40 milioane de lire sterline pe an.

Aproximativ 23,2 milioane de lire sterline, aceasta este valoarea fraudelor comise exclusiv prin copierea si falsificarea cardurilor bancare, a declarat, in 29 noiembrie, un purtator de cuvant al Departamentului pentru fraude asupra cardurilor bancare din cadrul politiei londoneze (DCPCU), sustin cei de la Daily Mail. Multe infractiuni cu carduri bancare false emise in Regatul Unit sunt comise in tari straine care nu au implementat inca integral utilizarea cardurilor bancare. Totusi, cea mai mare parte a acestor infractiuni sunt comise pe teritoriul Marii Britanii folosind carduri falsificate, furate sau pierdute la bancomatele din regat, explica jurnalistii publicatiei mentionate.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!