Românii în fruntea protestului „Stand Up to Racism and Fascism” din Londra

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora pe data 23 martie 2014

Londra_22.03.2014_Protest Stand Up to Racism and Fascism1

Drapelul românesc a fluturat la Londra, în fruntea unei coloane de circa 7.000 de protestanți de etnii și naționalități diverse, care au manifestat în centrul metropolei, sâmbâtă 22 martie, pentru drepturile imigranților și împotriva atitudinilor rasiste. Protestul a fost unul de amploare, fiind organizat de Trade Union Congress (TUC), una dintre cele mai importante confederații sindicale britanice, cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva discriminării rasiale, sărbătorită anual la echinocțiul de primăvară.

Protestul „Stand Up to Racism and Fascism” (Ridicați-vă împotriva rasismului și fascismului) organizat la Londra în 22 martie a făcut parte dintr-o serie de mari manifestații care s-au desfășurat în paralel, în orașe importante de pe întreg globul. Imigranții din Atena, Barcelona, Cardiff, Copenhaga, Frankfurt, Glasgow, Madrid, Melbourne, New York, Paris, Varșovia sau Sao Paolo au ieșit în stradă, în același timp cu cei din capitala Marii Britanii, pentru a cere drepturi egale și a milita împotriva atitudinilor rasiste.

Românii, bulgarii și reprezentanții etnicilor romi s-au aflat în rândul protestatarilor din metropola de pe Tamisa, la care au  luat parte numeroși politicieni și membrii ai organizațiilor sindicale.

 

Împotriva UKIP

Câteva zeci de români au răspuns iniţiativei Alianţei împotriva discriminării românilor şi bulgarilor din Regatul Unit (Aliance Against Romanian and Bulgarian Discrimination – AARBD) de a se alătura miilor de manifestanţi care au luat parte la protestul „Stand Up to Racism and Fascism”, la 22 martie, în capitala britanică.

Protestul intitulat „Stand Up to Racism and Fascism” a fost programat cu începere la orele 11:00. Participanţii au fost chemaţi să se adune, la ora amintită, în apropierea statuii lui Nelson Mandela, aflată în vecinătatea clădirii parlamentului britanic din Westminster Pallace. Organizatorii au mai comunicat că protestanţii se vor deplasa împreună până în Trafalgar Square, spaţiul considerat „kilometrul 0” al metropolei.

„NU folosirii imigranţilor pe post de «ţapi ispăşitori»!” sau „NU islamofobiei!” se putea citi pe pliantele care au fost distribuite în zilele premergătoare evenimentului.

„Există o tendinţă tot mai accentuată în rândul politicienilor principalelor partide să imite atitudinile reprezentanţilor UKIP, formaţiune politică populistă, de extremă dreaptă. Ei se întrec în lansarea unor idei draconice împotriva imigranţilor, promovând modelul «micului englez» care se opune prezenţei străinilor în regat şi are o mentalitate profund anti-europeană. Astfel de comportamente au devenit extrem de vizibile recent, când oamenii politici au manifestat ostilitate şi rasism faţă de presupusa «invazie» a lucrătorilor români şi bulgari”, se mai atrăgea atenţia în manifestul protestului.

————————————————

„Obiectivul principal al acestui proces este acela de a transmite politicienilor din toate partidele că suntem sătui de discursurile lor împotriva imigranţilor.”

Diane Abbott, parlamentar laburist ajuns în Camera Comunelor prin votul alegătorilor din zonele Hackney North şi Stoke Newington din nordul Londrei

————————————————

 

7.000 de participanţi

Londra_22.03.2014_Protest Stand Up to Racism and Fascism3

În jur de 7.000 de persoane de origini diferite, dar care au ales să trăiască în Marea Britanie, s-au adunat în preajma Westminster Palace în dimineaţa zilei de 22 martie, pentru a manifesta împotriva rasismului. Aceştia nu se deosebeau prea mult de masa numeroasă de turişti veniţi din toate colţurile lumii pentru a admira renumitul Big Ben sau la fel de celebru „Ochi al Londrei”, în dimineaţa unei sâmbete de primăvară; doar că cei care veniseră să protesteze purtau cu ei pancarte, lozinci sau drapele…

Puţin după ora 11:00, spaţiul din vecinătatea palatului parlamentului britanic era plin de oameni de toate vârstele şi de etnii dintre cele mai diverse. Mulţi dintre ei ridicau cu hotărâre deasupra capului panouri pe care se putea citi „No to Racism”.

Un grup de protestatari veniţi printre ultimii dinspre staţia de metrou spre locul de adunare fluturau şase drapele ale etniei rome, sugerând câmpul verde, cerul albastru şi având în centru o roată mare, roşie, simbol al călătoriei lor nesfârşite prin lume. Cei care le poartă nu se deosebeau cu nimic de ceilalţi manifestanţi…

Organizatorii de la TUC aveau veste reflectorizante şi distribuiau pancarte, în timp ce unii protestatari preferau să asculte muzică ritmată, antrenantă. Alţii vindeau insigne sau împărţeau pliante şi reviste în spiritul protestului.

„Jobs and Homes – Not Racism” (Locuri de muncă şi locuinţe – nu rasism) „Blame Tories not Immigrants” (Învinovăţiţi-i pe politicienii conservatori, nu pe imigranţi!) se putea citi deasupra mulţimii de capete…

——————————————

„Mă simt mândru că sunt român şi că am purtat steagul la această mare manifestaţie. Am făcut-o special pentru a vedea toată lumea că şi noi, comunitatea românească din Regatul Unit, suntem prezenţi aici. Am mai fost şi la alte manifestaţii şi sunt cât pot de activ din acest punct de vedere. Dar o fac pentru că mă simt discriminat. Dacă mi s-ar respecta drepturile, aş prefera să stau liniştit acasă. Eu am venit la această manifestaţie pentru că mă simt, într-adevăr, discriminat. Am început să fac studii în această ţară şi sunt una din victimele măsurii de întrerupere a finanţărilor acordate în Marea Britanie pentru studenţii români şi bulgari. Nu sunt ajutat şi mă simt terorizat psihic. Nu mă mai pot concentra şi am probleme de sănătate din această cauză. Le-am prezentat toate dovezile că sunt aici cât se poate de legal, dar degeaba… Trăiesc în această ţară de 14 ani şi am obţinut rezidenţa permanentă. Nu ştiu ce mai vor de la mine… Şi mă simt foarte revoltat când mi se spune „Go Home!” (Du-te acasă!). Ei nu înţeleg că din moment ce trăiesc aici de 14 ani, aici este casa mea. Unde să mă mai duc?! De altfel, am remarcat la această manifestaţie că sunt atât de mulţi oameni de toate naţiile care se respectă reciproc, dar au cu toţii o problemă comună: discriminarea!”

Ionel Vrâncianu, 55 ani – purtătorul drapelului românesc la protestul „Stand Up to Racism and Fascism”, desfăşurat la Londra, în 22 martie

——————————————

 

„Dacă sunteţi români, sunteţi bineveniţi!”

Londra_22.03.2014_Protest Stand Up to Racism and Fascism2

Aproximativ 30 de minute a durat drumul protestatarilor din apropierea Westminster Palace până în Trafalgar Square, considerat „buricul târgului” metropolei londoneze. Manifestanţii au pornit la drum cu strigăte asemănătoare chemărilor la luptă…

Românii organizaţi de doctorul stomatolog Tommy Tomescu şi bulgarii conduşi de Emil Rusanov, copreşedinte AARBD, s-au aflat tot timpul printre primele rânduri ale coloanei manifestanţilor. Ei susţineau un banner pe care era scris, cu litere mari, „Stop Discrimination” şi un panou pe care se afla steagul Uniunii Europene alături de inscripţia: Equal Rights (Drepturi egale).

Steagul roşu-galben-albastru a fost vizibil, în faţa coloanei, pe tot parcursul deplasării mulţimii. El era purtat cu mândrie de Ionel Vrâncianu, un bărbat plecat din România şi stabilit în Regatul Unit de circa 14 ani.

Manifestanţii de origine africană au mărşăluit în permanenţă alături de români şi bulgari. Ei cântau şi îşi cereau în mod repetat drepturile, scandând şi cântând.

În acelaşi timp, organizatorii din fruntea coloanei dirijau mulţimea dialogând prin intermediul unei portavoce cu manifestanţii. „If you are Romanians…” (Dacă sunteţi români…), strigau provocator animatorii de la TUC. „You are welcome here!” (sunteţi bine veniţi aici), răspundeau în cor protestanţii. Scandările au fost repetate constant, nominalizând pe rând celelalte categorii de est-europeni. „If you are Bulgarians…” (Dacă sunteţi bulgari..) sau „If you are Polish…” (Dacă sunteţi polonezi…), se auzea în portavoce. De fiecare dată, mulţimea replica: „You are welcome here!”

La ora 12:30, renumita piaţă Trafalgar Square din centrul Londrei era plină de manifestanţi.

 

 

Medic român,

printre organizatorii protestului

„Stand Up to Racism and Fascism”

Londra_22.03.2014_Tommy Tomescu_Protest Stand Up to Racism and Fascism

Medicul Tommy Tomescu, preşedintele Romanian Dental Society in the UK (RDSUK) şi co-preşedinte AARBD, s-a aflat printre vorbitorii care s-au adresat participanţilor la protestul împotriva rasismului desfăşurat sâmbătă la Londra. Acesta a fost anunţat de organizatorii manifestaţiei pe o listă pe care au fost trecute numele unor personalităţi importante din Marea Britanie, cum ar fi: Diane Abbott, parlamentar laburist, Calude Moraes, europarlamentar britanic ales, de asemenea, pe listele Partidului Laburist, sau Mohammad Taj, preşedintele TUC.

Tomescu a fost preocupat, pe tot parcursul manifestaţiei, ca prezenţa românească la protestul anti-rasism de la Londra să fie „la înălţime”. El a avut grijă ca drapelul României să fie cât mai vizibil, s-a adresat mulţimii şi a dat interviuri jurnaliştilor români şi britanici.

Protestatarii care militau pentru diversitate au aflat astfel cum românii au devenit ţinta xenofobiei politicienilor britanici.

„Trebuie să luptăm în continuare!”, a îndemnat românul de pe scena destinată vorbitorilor. El a mai acuzat că est-europenii au ajuns să fie folosiţi de oamenii politici din regat pe post de „ţap ispăşitor” pentru toate problemele grave cu care se confruntă, în prezent, Marea Britanie.

Tommy Tomescu a fost aplaudat, iar declaraţiile sale au fost aclamate în repetate rânduri.

 

Protest „mai ales pentru români şi bulgari”

Diaspora Românească: Cum au ajuns românii să participe la acest mare protest?

Tommy Tomescu: Organizatorii au contactat organizaţia Aliance Against Romanian and Bulgarian Discrimination pe care o reprezint, după ce au văzut că am participat la mai multe emisiuni televizate şi la alte proteste. Au apelat la noi şi pentru că ştiau că românii şi bulgarii au fost în ultimul timp principala ţintă a politicienilor britanici. Am fost invitat să particip la câteva întâlniri preliminare săptămânale cu cei de la TUC, în care s-au discutat probleme organizatorice. Ulterior, eu am popularizat evenimentul, împărţind fluturaşi la bisericile româneşti din Londra şi am informat presa despre pregătirea manifestaţiei.

 

D.R.: A avut rezultat această activitate de promovare? Câţi români au fost prezenţi la protest?

T.T.: Au fost câteva zeci, poate o sută. Şi dacă socotim şi numărul bulgarilor, polonezilor şi slovacilor cu care am colaborat, putem să spunem că au fost sute de est-europeni…

 

D.R.: A fost un protest motivat mai ales de atitudinile xenofobe împotriva românilor şi bulgarilor din Regatul Unit?

T.T.: Da. Manifestaţia a fost organizată în principal pentru români şi bulgari, dar şi pentru musulmani, pentru că şi ei au astfel de probleme. A fost esenţială implicarea sindicaliştilor, pentru că trebuie fonduri şi o anumită putere financiară ca să organizezi un protest de asemenea anvergură… Singuri nu am fi reuşit.

 

„Un mare succes”

Londra_22.03.2014_Protest Stand Up to Racism and Fascism4

D.R.: Este primul mare protest la Londra la care participă românii?

T.T.: Noi am mai încercat de câteva ori, dar prezenţa a fost foarte mică. Din păcate, românii nu au încă suficientă încredere în ei şi în drepturile de care beneficiază. Cred că de aceea s-a şi ajuns să fim atacaţi din toate părţile, pentru că suntem percepuţi ca o comunitate fără reacţie. Musulmanii ar fi ieşit imediat în stradă, dacă ar fi fost victimele unei campanii de presă similare cu cea la care au fost supuşi românii anul trecut. Probabil că în timp se va schimba şi atitudinea românilor, dar va fi nevoie de timp…

 

D.R.: Această mare manifestaţie va schimba ceva în atitudinea oficialităţilor şi mass-mediei britanice faţă de români?

T.T.: Eu zic că da. Deja ieri (21 martie – n.r.), mai mulţi parlamentari britanici din opoziţie au avut luări de cuvânt în care i-au condamnat pe guvernanţi pentru politica dusă pe nedrept împotriva românilor şi bulgarilor. Până acum nu au existat reacţii. Cred că şi extremiştii de la UKIP vor pierde din susţinere. Ei au câştigat în trecut voturi tocmai datorită discursului anti-românesc, dar, în prezent, scad în sondaje.

 

D.R.: Steagul românesc a fost permanent în primele rânduri ale coloanei de manifestanţi. Ce aţi simţit?

T.T.: Soţia mea a cumpărat acest steag de pe internet special pentru acest protest. Şi colegul bulgar a procedat la fel. M-am simţit foarte mândru, mai ales că manifestanţii au scandat în permanenţă în favoarea românilor. De fapt, aşa am şi discutat cu organizatorii, care au conştientizat că, la acest moment, românii şi bulgarii sunt principala ţintă a atitudinilor discriminatorii în Marea Britanie. Este un mare succes pentru români…

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!