Românii fug de vaccinul antigripal

Articol publicat in sectiunea Social pe data 22 octombrie 2015

vaccin26_1Numărul necesar de vaccinări pentru a preveni răspândirea gripei ar fi de aproximativ trei milioane de doze în România, însă, în realitate, nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane din categoriile la risc.

Afirmația îi aparține fostului secretar de stat în Ministerul Sănătății și actual președinte al Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, și a fost făcută recent la Forumul național „Stop gripa”, scrie Mediafax.

 Rafila a spus că, în ultimii ani, rata de vaccinare a scăzut semnificativ în România, însă, din punctul de vedere al achiziției, scăderea numărului de doze nu reflectă lipsa de interes a Ministerului Sănătății, ci scăderea lipsei de interes a populației în ce privește vaccinarea antigripală.

„În anul 2008, am avut 2,7 milioane de doze, a fost vârful de vaccinare în România. Apoi am început un trend descendent și am ajuns în situația să înregistrăm, pentru al doilea an consecutiv, o achiziție și vaccinare gratuită de 500.000 de doze. Un minim care să protejeze și să împiedice o răspândire a cazurilor de gripă este de circa trei milioane de doze pentru România. Această cantitate de vaccin achiziționată de minister nu este altceva decât cantitatea solicitată de oamenii din această țară. Nu se vaccinează mai mult de 500.000 de persoane din categoriile la risc. La aceste cifre putem adăuga câteva sute de mii de doze care constituie piața privată a vaccinurilor din România”, a mai spus Alexandru Rafila.

 

Sub 15% din populație este protejată

Președintele Societății Române de Microbiologie a precizat că, practic, vaccinarea gripală este recomandată oricărui copil după vârsta de șase luni și oricărui adult. Fostul secretar de stat a explicat că, în anul 2009, au fost administrate 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, pentru că atunci a fost un aspect particular, dat de gripa pandemică.

„Trebuie să mărim numărul de doze nu în scop comercial, ci pentru aspectul legat de sănătatea publică. Este și o responsabilitate individuală a oamenilor din această țară să se protejeze și să își protejeze copiii”, a mai spus Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat că pe lista prioritară se găsesc femeile însărcinate, copiii cu vârsta între zero și cinci ani, vârstnicii, persoanele cu boli cronice, profesioniștii din domeniul sănătății.

„În acest moment, nu ajungem la un procent minim de 15% din populație care să fie protejată prin vaccinare”, a precizat Rafila.

Vaccinarea este recomandată înaintea debutului circulației virusului gripal, respectiv în luna octombrie, și trebuie continuată cât timp virusul este activ în comunitate. „Cele 500.000 de doze vor fi administrate în octombrie și noiembrie. Vaccinarea poate continua și în lunile decembrie și ianuarie”, a mai spus Rafila.

 

Zeci de decese în fiecare an

Președintele Asociației PRO Imunizare, dr. Anca Drăgănescu, a arătat că vaccinarea este extrem de importantă, mai ales că datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că 2,1 milioane de decese sunt cauzate, anual, de boli care ar fi putut fi prevenite prin imunizare, iar aproximativ 1,4 milioane de decese se înregistrează în rândul copiilor care au sub cinci ani.

Gripa sezonieră este un ucigaș ascuns, întrucât, din cauza complicațiilor acesteia, mor în fiecare an zeci de persoane, chiar și tineri, deși ar fi avut ca soluție de salvare vaccinarea, a declarat, la rândul său, Victoria Aramă, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

„Vedem sutele de cazuri de gripă complicate care ajung la Matei Balș, dar și zeci de decese ale pacienților noștri. Când vezi un pacient tânăr, o gravidă care moare, atunci conștientizezi ceea ce se întâmplă. Pacienții internați cu forme severe care mor și puteau să trăiască ar trebui mediatizați. Dar, din păcate, se mediatizează greșit, adică reacțiile adverse, care nu sunt grave, acțiune care nu este benefică”, a spus ea.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!