Românii, interesați de politică în Italia

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 19 mai 2016

Italia_romani-candidati-la-alegerile-locale

Peste 100 de cetățeni români au solicitat și au primit adeverințele necesare eliberate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru a-și putea înscrie candidatura la alegerile locale din Italia.

AEP a informat că până la 4 mai 109 cetățeni români rezidenți în Italia au primit aceste adeverințe.

„AEP eliberează, pe baza unei solicitări scrise, adeverințe cetățenilor români interesați să-și depună candidatura la alegerile pentru desemnarea autorităților administrației publice locale din alte state membre ale Uniunii Europene. Adeverința eliberată de AEP atestă faptul că, potrivit evidențelor autorităților române, solicitanții nu au nicio interdicție în ceea ce privește exercitarea drepturilor electorale și nici nu se află sub incidența unei hotărâri judecătorești definitive prin care să fie condamnați la pierderea drepturilor electorale”, se arată într-un comunicat citat Ziare.com.

Conform normelor în vigoare, pentru ca verificările să se poate efectua, solicitările trebuie să conțină datele personale ale persoanelor interesate, să fie datate și semnate olograf și să fie însoțite de o copie a actului de identitate românesc, valabil, informează sursa citată.

—————————————

„AEP poate transmite solicitanților adeverințele în format electronic, prin e-mail sau aceștia le pot ridica personal sau prin intermediul unei persoane indicate în prealabil, de la sediul instituției noastre, pe baza actului de identitate.”

Comunicat AEP

—————————————

 

Un număr dublu

La alegerile desfășurate în iunie anul trecut în Italia s-au înscris în cursa electorală 51 de cetățeni români. Potrivit Autorității Electorale Permanente, 32 dintre candidați erau femei, iar ceilalți 19 bărbați, media de vârstă a candidaților pentru un loc de consilier local fiind de 38 de ani.

Românii au spart gheața în Italia în 2009, când Leontina Ionescu a câștigat un loc de consilier local în cadrul primăriei din Marcellina, localitate în apropierea Romei, o premieră în politica italiană, unde românii erau priviți cu reticență din cauza cerșetorilor. 

Exemplul Leontinei Ionescu a fost urmat în ultimii ani și de alți concetățeni rezidenți în această țară, comunitatea românească fiind din ce în ce mai numeroasă în Italia.

În calitate de cetățeni comunitari, românii din peninsulă au dreptul să participe la alegerea directă a primarului și a membrilor din consiliul local, și pot candida pentru consiliile locale, cu condiția să obțină adeverință de la AEP.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!