Românii îşi ţin aurul la Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 4 iulie 2016

tone-de-aur-rezerva

60% din rezerva de aur a României este depozitată la Londra, de mai bine de 15 ani. Oficialii BNR spun că rezultatul referendumului, în urma căruia Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană, nu schimbă decizia Băncii Naţionale de a depozita acolo o parte din rezerva de aur a României, care se ridică în total la 103,7 tone, transmite capital.ro.

Brexitul nu influenţează astfel în niciun fel, strategia de protecţie a rezervei de aur, spun oficialii BNR. Marea Britanie a fost aleasă de România şi de alte state europene tocmai pentru că proprietatea este cel mai bine protejată, datorită legilor britanice. De asemenea, Londra reprezintă o piaţă de tranzacţionare rapidă, adică aurul ar putea fi valorificat rapid şi transformat în cash, la nevoie.

La finalul anului trecut, rezervele internaţionale ale statului însumau peste 35 de miliarde de euro, din care 9,2 procente reprezintă valoarea deţinerilor de aur.

România era, anul trecut, cea mai bine cotată în rândul statelor est-europene, în clasamentul ţărilor cu cele mai mari rezerve de aur. Pe lângă Marea Britanie, rezervele de aur ale României mai sunt păstrate în Elveţia şi în Statele Unite.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!