Romanii, motorul relansarii economiei britanice

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 2 decembrie 2013

Romanii si bulgarii stabiliti in Marea Britanie vor contribui direct la cresterea economiei britanice, se accentueaza intr-un raport al Comisiei Europene dat publicitatii in 25 noiembrie si preluat de mai multe publicatii britanice in aceeasi zi.

Prezenta imigrantilor romani, bulgari si din alte state UE in Regatul Unit constituie un „bonus” pentru economia tarii, subliniaza un raport emis de reprezentantii Comisiei Europene (CE). Autorii documentului arata ca valoarea taxelor platite de cetatenii europeni care traiesc si muncesc in Marea Britanie este mai mare decat sumele pe care acesti oameni le cheltuiesc sub forma de beneficii primite din partea statului britanic.

Raportul a fost mediatizat cu scopul de a contracara recent anuntatele intentii ale Guvernului de la Londra, condus de David Cameron, in sensul limitarii accesului romanilor si bulgarilor la beneficii sociale, dupa 1 ianuarie 2014.

 

CE vs. Marea Britanie

Libera circulatie a fortei de munca in interiorul granitelor Uniunii Europene este un principiu fundamental al UE, iar CE are datoria sa sprijine respectarea acestuia in pofida opozitiei manifestate de Marea Britanie in acest sens, se precizeaza explicit in acelasi document.

Autorii raportului explica de ce liberalizarea pietei muncii poate aduce beneficii economice. „Forta de munca migratoare este formata in general din persoane tinere si active. Contributia acestora la buget, sub forma de taxe, este mai consistenta decat costurile intretinerii lor prin servicii publice. In plus, acesti oameni au adeseori calificari profesionale importante.

De aceea, cetatenii care profita de mobilitatea fortei de munca in interiorul UE au adeseori sanse mai mari sa obtina un loc de munca intr-o tara, decat multi dintre locuitorii acesteia. In acest fel, ei reprezinta un castig pentru economia statului care ii gazduieste…”, apreciaza reprezentantii CE.

 

Pro si contra

Argumentele economice prezentate in raportul Comisiei Europene sunt impartasite de numerosi economisti independenti din Regatul Unit si de reprezentantii Ministerului de Finante britanic. Ele intra, insa, in contradictie cu sustinatorii unui puternic curent de opinie anti-migrationist, care se manifesta in prezent in intreaga tara.

Imigrantii provoaca probleme sociale si de infrastructura, prezenta lor putand provoca blocaje in sistemul de servicii publice al unui stat, sustin criticii liberei circulatii in interiorul UE.

Ultimele statistici oficiale publicate la Londra arata ca numarul romanilor si bulgarilor care au obtinut rezidenta permanenta in Marea Britanie anul trecut a crescut ingrijorator, scriu cele mai importante ziare britanice. Doar 24 de romani obtineau acest drept in 2011, in timp ce in 2012 numarul acestora a ajuns la 1.110.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!