Românii, nemulțumiți de locuința cumpărată

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 17 iunie 2016

Doar 3 din 10 români care și-au achiziționat recent o locuință sunt mulțumiți în totalitate de alegerea făcută. Distanța față de centrul orașului, lipsa unui parc în apropiere, lipsa locurilor de parcare suficiente în jurul blocului sau lipsa unei intrări la metrou sunt printre cele mai des întâlnite motive de nemulțumire, potrivit unui studiu publicat de compania imobiliară Re/Max, citat de News.ro și Ziarul Financiar.

„Față de media Europei, în România noii proprietari de locuințe sunt în special tineri, programul guvernamental Prima Casă având o contribuție semnificativă în acest sens. Totuși, nu toți sunt pe deplin mulțumiți de alegerea făcută, majoritatea optând pentru o locuință în ansamblurile rezidențiale noi, dezvoltate în zone mai îndepărtate de centrul orașului, doar pentru a se încadra în bugetul de care dispun”, a declarat Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.

Pe de altă parte, în ceea ce privește durata procesului de achiziționare a locuinței, românii se situează la același nivel cu restul europenilor, dedicând căutărilor o perioadă de aproximativ două luni, timp în care vizionează în medie șapte apartamente sau case.

Potrivit unei analize realizată la nivel european, 80% dintre proaspeții proprietari de apartamente și case consideră că au luat decizia cea mai bună. În clasamentul pe țări, rezultatele studiului arată că pe primele 5 locuri se situează Austria, Elveția, Suedia, Olanda și Marea Britanie, state în care majoritatea celor care au cumpărat recent o locuință se declară mulțumiți sau foarte mulțumiți de alegerea făcută.

În top urmează proaspeții proprietari din Finlanda, Portugalia, Germania, Slovacia și Turcia, care s-au declarat mulțumiți de noua locuință în proporție de 34-41%.

Ultimele țări clasate în topul realizat de RE/MAX sunt Grecia, Cehia, Italia, Polonia, Franța și Spania, ai căror cetățeni s-au declarat mulțumiți doar în proporție de 30-32%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!