Românii nu au încredere în agenţii imobiliari

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 februarie 2015

Doar un sfert din tranzacţiile imobiliare din România sunt intermediate de agenţi, în condiţiile în care în alte state procentul ajunge până la 95%. Motivul principal al gradului redus de intermediere de pe piaţa locală este lipsa de încredere a clientului în agentul imobiliar, potrivit francizei de agenţii imobiliare RE/MAX.

„În acest moment, pe piaţa din România, procentul tranzacţiilor intermediate de un agent imobiliar este de doar 25%. Prin comparaţie, în Canada, 95% din tranzacţii se realizează prin intermedierea oferită de un agent imobiliar, iar în alte ţări din vestul Europei procentul ajunge la 65%”, a declarat, într-un comunicat, Răzvan Cuc, director regional al RE/MAX în România.

Diferenţa majoră este dată, cu precădere, de lipsa încrederii clienţilor în agenţii imobiliari, dar şi de faptul că, de foarte multe ori, clienţii nu au primit un beneficiu major prin colaborarea cu un agent imobiliar, scrie Mediafax.

Reprezentantul RE/MAX România mai susţine că aceste probleme sunt generate în primul rând de lipsa unui set de norme care să reglementeze această industrie, cât şi de lipsa unei educaţii specifice în acest sens.

„Credem că şi pe piaţa din România, ca şi pe alte pieţe europene, ar trebui să existe reprezentarea exclusivă prin care un agent imobiliar să reprezinte interesele unei singure părţi – cumpărător sau vânzător. În acest fel, acesta va găsi cele mai bune variante pentru partea pe care o reprezintă, iar clientul va fi mult mai mulţumit”, a adăugat Cuc.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!