Românii nu-şi planifică banii

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 martie 2015

Aproape trei sferturi dintre români nu-şi întocmesc un plan financiar pentru bugetul personal, astfel că nu deţin economii pentru situaţii de urgenţă, pensie sau pentru cheltuielile cu educaţia copiilor şi nu au un plan pentru plata datoriilor la bănci. Datele sunt cuprinse într-un studiu realizat recent de OTP Bank şi FinZoom.ro şi citat de Mediafax.

Peste 70% dintre participanţii la studiu spun că nu deţin economii pentru situaţii de urgenţă, nu au planuri sau economii pentru pensie, iar în cazul a 75% nu există bani puşi deoparte pentru cheltuielile medicale ale familiei.

Totodată, peste 80% dintre respondenţi nu au prevăzut soluţii pentru acoperirea cheltuielilor cu educaţia copiilor, iar mai mult de 90% nu au un buget pentru o achiziţie de mare valoare, precum un avans pentru un imobil sau o maşină.

Întrebaţi dacă dispun de un fond dedicat economiilor şi investiţiilor şi dacă au un plan pentru regularitatea plăţilor în cadrul acestuia, majoritatea participanţilor au răspuns negativ.

În ceea ce priveşte planul pentru achitarea datoriilor restante, numai 27% au un proiect personal pentru plata soldului la credite şi carduri de credit, restul afirmând că nu au un astfel de plan.

Referitor la fondurile de urgenţă, aproape un sfert dintre participanţi spun că s-ar descurca cu banii economisiţi cel mult două luni, în timp ce 14% au economii care le-ar permite să îşi acopere cheltuielile între şase şi nouă luni şi tot atâţia ar avea resurse financiare pentru o perioadă de cel puţin 7 luni.

Conturile de economii şi depozitele reprezintă cele mai populare instrumente de economisire printre persoanele care au participat la sondaj.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!