Românii, pe locul patru în clasamentul străinilor din închisorile britanice

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 27 octombrie 2014

A prison

Românii se află pe locul al patrulea în topul străinilor aflaţi în închisoare în Marea Britanie, a dezvăluit recent un studiu al organizaţiei The Natinal Audit Office (NAO), care monitorizează modul în care sunt cheltuiţi banii publici de către instituţiile guvernamentale. Reprezentanţii NAO acuză că sumele alocate întreţinerii imigranţilor din penitenciare sunt mult prea mari, în timp ce numărul deportărilor străinilor care comit infracţiuni pe teritoriul Regatului Unit este foarte redus. Rezultatele studiului au făcut obiectul unui articol publicat în ediţia online a BBC News din 22 octombrie.

 

Aproape 600 de români după gratii

Peste 670 de cetăţeni români erau închişi în Marea Britanie anul trecut, numărul deţinuţilor de origine română scăzând la 588 pe parcursul lui 2014. Cifrele îi situează pe români pe poziţia a patra într-un clasament al deţinuţilor din regat în funcţie de naţionalităţi.

Pe primele trei locuri în top se situează polonezii (898 de deţinuţi în 2014), irlandezii (778 deţinuţi în 2014) şi jamaicanii (711 deţinuţi în 2014). Românii sunt urmaţi în clasament de pakistanezi (522 deţinuţi în 2014) şi lituanieni (518 deţinuţi în 2014).

Numărul străinilor care au comis infracţiuni pe teritoriul Marii Britanii în cursul acestui an este de aproximativ 12.250, reiese din studiul NAO. Totalul cheltuielilor administrative necesare pentru aceştia se ridică la circa 850 milioane de lire sterline pe an, se mai reclamă în raportul menţionat.

 

Deţinuţi sau deportaţi?

Numărul străinilor care ajung în închisorile britanice în loc să fie deportaţi este inadmisibil de mare, aceasta este principala concluzie a studiului celor de la The National Audit Office.

Laburistul Charles Clarke îşi pierdea, în 2006, funcţia de ministru de interne după un scandal din care a reieşit incapacitatea guvernanţilor de atunci de a deporta un număr suficient de mare de imigranţi care au comis infracţiuni pe teritoriul Regatului Unit. Numărul străinilor deţinuţi în penitenciarele britanice a fost de 10.231 în acel an.

Actualul studiu NAO reclamă că situaţia nu s-a schimbat prea mult până în prezent, în condiţiile în care anul acesta 10.625 de imigranţi sunt închişi în Marea Britanie pentru că au comis infracţiuni în această ţară.

Şi numărul deportărilor efectuate de autorităţi este criticat de reprezentanţii aceleiaşi organizaţii. Aproape 5.100 de infractori străini au fost obligaţi să părăsească Marea Britanie în acest an. Cifra este mai mică decât cea de 5.613 deportări efectuate în 2008, susţin autorii raportului.

 

Deportări eşuate

Ministrul pentru securitate şi imigraţie James Brokenshire recunoaşte că procedura de deportare a unui infractor străin din Marea Britanie este complicată, anevoioasă şi înceată. „Putem să facem mai mult şi trebuie să găsim soluţii care să grăbească acest proces. Şi vom face acest lucru”, a promis reprezentantul guvernului citat de BBC News.

„Gestionarea problemei străinilor care comit infracţiuni în Marea Britanie nu este deloc uşoară. Totuşi, s-au înregistrat prea puţine progrese în domeniu, deşi s-au investit efort şi resurse în acest scop”, crede Amyas Morse, preşedintele The National Audit Office.

„Raportul celor de la NAO arată că Home Office (Ministerul de Interne – n.r.) nu a făcut ceea ce trebuia pentru a rezolva problema deportării deţinuţilor străini. Iar întreţinerea acestora îi costă pe contribuabilii britanici aproximativ 70 milioane de lire sterline pe an”, a comentat David Hanson, ministrul imigraţiei în guvernul din umbră alcătuit de opoziţia laburistă.

Autorii studiului NAO au analizat aproximativ 1.500 de cazuri de deportări eşuate. Ei au tras concluzia că majoritatea acestora s-au finalizat prin eşec din cauza unor erori administrative şi a lipsei de coordonare între diverse instituţii guvernamentale. 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!