Românii, printre cei mai arestați imigranți din Franța

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 18 iulie 2015

Franța deține recordul european în privința numărului de imigranți plasați în detenție în cursul anului 2014, fiind vizați în principal cetățeni români, potrivit Ziare.com.

În anul 2014, aproximativ 50.000 de persoane au fost private de libertate, dintre care peste 26.300 în Franța continentală, iar alți peste 23.100 în teritorii franceze de peste mări – Mayotte și Guyana Franceză.

Numărul de imigranți reținuți în Franța a crescut cu 9% față de cel înregistrat în 2013. În plus, în Franța se află de cinci ori mai multe persoane private de libertate din acest motiv decât în Spania, de zece ori decât în Germania și de 18 ori decât în Marea Britanie.

Dintre imigranții reținuți, cetățenii romani sunt vizați în mod special în cadrul acestei probleme cu care se confruntă statul francez. Pe lângă români, în aceeași situație se găsesc și imigranții albanezi, care se stabilesc, de regulă, în regiunea Calais din nordul Franței.

În clasamentul celor expulzați, albanezii ocupă primul loc (14,4%) și locul al patrulea în rândul imigranților deținuți în Franța continentală, după tunisieni, marocani și algerieni.

Fiind însă „masiv folosită și banală”, această metodă de reținere a imigranților s-a dovedit a fi deseori „inutilă și, în aceeași măsură, absurdă, atentând asupra drepturilor omului”, acuză un raport anual întocmit de cinci asociații care au intervenit în interiorul centrelor de reținere a imigranților și a localităților care se confruntă cu această problemă.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!