Românii riscă să nu se poată trata în străinătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 25 septembrie 2014

doctori_chirurgi7_1

Datoria României pentru tratamentele românilor în ţări europene este de peste 200 milioane de euro, iar asociaţiile de români din Europa atrag atenţia guvernului că bolnavii români riscă să nu mai fie trataţi în străinătate.

Datoria României pentru tratamentele românilor în ţări europene, în perioada 2007 – 31 august 2014, este de circa 212 milioane de euro. Anunţul a fost făcut de  Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a precizat că a fost stabilit un calendar pentru plata celor mai mari restanţe, informează Mediafax.

Românii pot beneficia de servicii medicale în străinătate conform reglementărilor europene.

Începând din 2007 şi până la 31 decembrie 2013, suma datorată de CNAS este de 190,10 milioane de euro, din care valoarea de 63,4 milioane de euro a fost acumulată doar în 2013. La 31 august 2014, suma de plată a ajuns la aproximativ 212 milioane de euro, precizează CNAS.

Această datorie include serviciile medicale acordate în baza cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS) şi a certificatului provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurări sociale de sănătate (CIP), precum şi cele acordate în baza formularelor europene de deschidere de drepturi pentru reşedinţă şi tratament planificat, respectiv E106, E109, E120, E121/S1, E112/S2 efectuate în perioada 2007-2013.

Termenul de decontare prevăzut de legislaţia europeană pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrării documentelor de plată la CNAS, iar dacă acestea sunt contestate, termenul se prelungeşte la 36 de luni. Astfel, o mare parte din sumele datorate nu au depăşit termenul de decontare revăzut de legislaţia europeană.

CNAS mai precizează că plăţile care vor fi făcute, anul acesta, pentru asistenţa medicală acordată în baza documentelor internaţionale, sunt estimate la un total de 300 milioane de lei (aproximativ 67 milioane de euro) – cea mai mare sumă din 2007 încoace.

 

Germania, pe primul loc

Cea mai mare sumă este datorată, în prezent, Germaniei – peste 73 milioane de euro, urmată de cele care trebuie plătite Italiei (peste 40 milioane de euro), respectiv Austriei (peste 30 milioane de euro). Alte sume mari sunt datorate Franţei (peste 20 milioane euro), Spaniei (aproape 16 milioane de euro) şi Ungariei (peste 12 milioane de euro). Datoria către Regatul Unit este de 1,55 milioane de euro.

Potrivit CNAS, anual, au loc întâlniri cu reprezentanţii ţărilor în care au fost acumulate cele mai mari sume de plată pentru serviciile medicale acordate asiguraţilor români. În cadrul acestor întâlniri s-a convenit asupra sumelor ce vor fi decontate anual, pentru a nu se crea blocaje.

Pe de altă parte, reglementările europene prevăd că nu poate fi refuzat dreptul la servicii medicale pe teritoriul unei alte ţări pe motiv de neplată a datoriilor acumulate de ţara din care provine asiguratul. Asiguratul poate fi refuzat în situaţia în care serviciul medical solicitat nu respectă regulamentul european.

 

Avertisment

Totuşi, Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) cere Guvernului României să plătească urgent datoria şi atrage atenţia că bolnavii români nu vor mai fi trataţi în unităţile medicale din Europa.

„FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa) cere Guvernului României să îşi plătească urgent datoriile către spitalele ţărilor europene. În caz contrar, spitalele din Europa nu vor mai efectua nicio intervenţie pentru bolnavii români care merg în străinătate să se trateze folosind cardul european”, se arată într-un comunicat al FADERE remis agenţiei Mediafax.

Federaţia menţionează că tot mai mulţi români cu afecţiuni grave sau boli ce nu pot fi tratate în România aleg să fie operaţi în străinătate datorită tratamentelor mult mai eficiente accesând Formularul European C112 (introdus din 2007).

„Din cauza datoriei pe care România o are către unele spitale europene, acestea nu vor să mai efectueze intervenţii chirurgicale sau tratamente până ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a României nu virează suma care acoperă costurile acestora”, precizează sursa citată.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!