(VIDEO) Românii se îngrămădesc să se facă sclavi în UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 3 mai 2016

uk-documentar-investigatie-al-jazeera

Ai zice că ori de câte ori apar în presă cazuri de sclavie modernă în Marea Britanie, victimele sunt aproape tot timpul est-europeni, dar mai ales români. La fel se întâmplă şi în cazul unui documentar-investigaţie realizat de Al Jazeera apărut zilele trecute.

O echipă de jurnalişti de investigaţie de la Al Jazeera a lucrat sub acoperire pentru a arăta amploarea sclaviei moderne din UK. În urma anchetei au fost demascaţi proxeneţi români care obligă tinere românce să se prostitueze pe străzile Londrei, precum şi condiţiile opresive de muncă dintr-o spălătorie auto, cu angajaţi români, ale cărei servicii sunt folosite chiar şi de dealeri autorizaţi Volvo şi Kia.

În 2015, Marea Britanie a adoptat Legea sclaviei moderne care, printre altele, cere firmelor, precum Volvo şi Kia, să ia măsuri pentru a se asigura că furnizorii lor nu recurg la personal care munceşte în condiţii de sclavie. Potrivit Ministerului de Interne britanic, aproximativ 13.000 de victime ale sclaviei se aflau în 2013 în UK, majoritatea provenind din România, Albania şi Nigeria.

Investigaţia Al Jazeera cuprinde patru părţi, şi anume: introducere în ce înseamnă capcana sclaviei moderne – cazul spălătoriei auto „USA Hand Car Wash“, sclavii drogurilor din Marea Britanie – o incursiune într-o fermă de cannabis într-o suburbie din estul Londrei, sclavele sexuale – cu focus pe proxeneţii români şi victimele lor – şi ultima parte: cum sunt traficate victimele în Marea Britanie.

 

O spălătorie în care lucrurile nu sunt curate

Patronul este albanez, iar angajaţii sunt în mare majoritate români. Al Jazeera, prin intermediul lui Claudiu, un român care a muncit cinci luni în această spălătorie, au putut demasca abuzurile şi exploatarea care au loc acolo.

Claudiu a făcut filmări cu ajutorul unei camere ascunse şi s-au putut releva condiţiile foarte grele impuse angajaţilor. Spre exemplu, Avion Elezi, patronul spălătoriei „USA Hand Car Wash”, îşi plăteşte personalul cu £40 pe zi, însă, cum programul de muncă se întinde pe 12 ore, este destul de clar că plata este cam la jumătate faţă de salariul minim pe economie din UK.

Poate că plata redusă s-ar justifica prin faptul că angajaţilor li se oferă cazare. Dar despre ce vorbim? Din imagini se vede locul în care dorm angajaţii spălătoriei, în nişte containere în care plouă, chiuveta nu este funcţională, iar ferestrele sunt acoperite cu mucegai. Sunt şase oameni care dorm într-un asemenea container şi este locul în care trebuie să se recupereze după 12 ore de muncă foarte grea, ca aceea de la spălătorie. În plus, unul din angajaţi a fost surprins de camera de filmare susţinând că patronul le ia documentele pentru a-i împiedica să plece, în timp ce alţii s-au plâns că patronul îi păgubeşte, oprindu-le din salarii sume halucinante, de până la £800, amenzi administrate angajaţilor în contul unor pagube minore pe care le-ar fi provocat maşinilor clienţilor.

—————————————

„Când am venit în Anglia, aveam 78 de kilograme, acum, dacă mai am 65. M-am distrus la mâini de la soluţii. Iar psihic nu e bine deloc, toţi ţipă. Nu le-am spus alor mei în ce condiţii stau aici.”

Claudiu, declarație pentru Al Jazeera

—————————————

Angajaţii spălătoriei se plâng că ar fi prinşi într-o capcană; patronul este aspru cu ei, iar ei se simt persecutaţi, însă acceptă condiţiile grele de muncă, pentru că n-ar avea unde să plece, sunt săraci, disperaţi.

Confruntat de reporterul Al Jazeera, patronul a negat orice acuzaţie, însă nu a permis filmarea în containerele în care locuiau angajaţii.

În urma investigaţiei, companiile Volvo şi Kia din UK au reacţionat, însă au dat răspunsuri neclare. Reprezentanţii Kia s-au declarat „şocaţi şi îngrijoraţi” de cele relevate şi au decis să înceapă o investigaţie internă.

 

Românce, sclave sexuale

Investigaţia Al Jazeera scoate la iveală şi faptul că mii de tinere, printre care multe românce, sunt obligate să se prostitueze în Marea Britanie.

Reporterul Al Jazeera sub acoperire reuşeşte să obţină nişte declaraţii de la Robert, un proxenet român de aproximativ 20 de ani. Acesta explică tehnicile folosite pentru a controla şi exploata tinerele aduse din România la Londra, subliniind că există metode mai fine de a ţine o fată sub control, nefiind nevoie să folosească violenţa fizică.

„Trebuie să ştii multe despre femeie de acasă. Trebuie să ştii ce este cel mai important pentru ea. Îi spui, pur şi simplu, «dacă nu faci asta, ai încurcat-o». De ce să le plesnesc când pot să folosesc vorbe să le distrug mental?”, s-a lăudat proxenetul, explicând că femeile sunt şantajate cu posibilele violenţe asupra familiilor lor din ţară.

Robert se află la volanul unei maşini pe care susţine că ar fi primit-o de un client în schimbul unei nopţi petrecute cu una dintre fetele lui. Proxenetul român lucrează în estul Londrei, în zona Ilford, şi afirmă că femeile lucrează toată noaptea, în fiecare noapte.

„Am patru femei şi le trimit pe toate pe stradă, în timp ce eu stau acasă. Am pe cineva pe care îl plătesc să stea cu ochii pe ele”, se laudă Robert. Munca este continuă, fără pauză, proxenetul susţinând că această viaţă trebuie să devină rutină pentru fete, astfel încât acestea când se trezesc să gândească automat: „Trebuie să mă duc la muncă”. Trei dintre tinerele pe care le are în grijă au lucrat în ultimul an şi jumătate fără încetare. „Ştii ce înseamnă să nu dormi noaptea timp de o lună? Li se schimbă feţele, fac cearcăne în jurul ochilor. Oboseala le face să arate îngrozitor”, adaugă proxenetul.

 

Sclava Ana

Filmarea jurnaliştilor de la Al Jazeera pătrunde şi în viaţa victimelor proxeneţilor. Ana avea doar 16 ani când a fost forţată să se prostitueze. Provine dintr-o familie săracă, din vestul României. Iubitul ei de atunci, care era un bărbat italian, i-a spus că o ia cu el într-o vacanţă de vis în Italia, dar odată ajunşi acolo, bărbatul a obligat-o să-şi ofere „serviciile sexuale” contra unor sume de bani. A fost începutul celor 11 ani de sclavie sexuală. Proxenetul o bătea, fratele lui o bătea, clienţii o băteau, „Doamna cea rea“ (matroana) o bătea. Ana a trăit un calvar timp de 11 ani. „Îmi aduceau câte 30 de bărbaţi odată şi trebuia să fac tot ce voiau ei.” Iar „Doamna cea rea“, o femeie de doar 27 de ani, era cea care ţinea toţi banii. Ana abia dacă primea mâncare şi apă, cât să supravieţuiască.

Proxeneţii Anei au supus-o la violenţe psihice şi fizice ani de-a rândul. Fata a fost traficată în Austria, Spania şi apoi a ajuns în Marea Britanie. Poliţia a salvat-o pe Ana dintr-un hotel din vestul Londrei, în martie 2014, însă asta nu a însemnat sfârşitul chinurilor ei. S-a întors în România, dar proxeneţii au urmărit-o, au prins-o şi au adus-o înapoi în Marea Britanie. Ana a fost dusă în Leeds, în nordul Angliei. A fost închisă într-un hotel şi forţată încă o dată să se prostitueze.

—————————————

„Îmi era foarte frică. Au stins lumina şi mi-au spus să fac ce vor clienţii, pentru că, dacă nu, nu merit să mănânc. M-au torturat. M-au bătut cu o curea şi au spus că sunt sclava lor. Zăceam acolo şi mă gândeam că nu are rost să mai fiu controlată de ei. Mai bine mă omor.”

Ana, declarație pentru Al Jazeera

—————————————

Ana a fost însă salvată pentru a doua oara de poliţie în octombrie 2014 şi a fost plasată în grija unei organizaţii caritabile.

În mai 2015, proxeneţii săi au fost judecaţi şi condamnaţi. Elizabetta Patkanyi, de 27 de ani, din Oradea, a fost condamnată la şase ani de închisoare, iar cei doi complici ai săi la câte 18 luni în spatele gratiilor.

În prezent, Ana încearcă să îşi refacă viaţa şi ar vrea să devină coafeză. Totuşi, ea este profund traumatizată de coşmarul prin care a trecut.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “(VIDEO) Românii se îngrămădesc să se facă sclavi în UK”

  1. edy Spune:

    vor bani multi , nu se multumesc cu ce primesc acasa asta e

Spune-ti si tu parerea!