Românii se tem să vorbească în public

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 mai 2015

Aproape jumătate dintre români se tem să vorbească în public, în timp ce 5% spun că nu ar putea să o facă niciodată, teama lor atingând cote maxime, potrivit unui studiu realizat de agenţia Rogalschi Damaschin.

Majoritatea oamenilor resimt un nivel mai crescut de anxietate când vine vorba de vorbitul în public, însă pentru unii, acesta poate reprezenta o reală problemă, potrivit studiului citat.

Unul din patru români vorbeşte în public doar dacă este obligat să o facă. Cei care reuşesc să-şi învingă teama au probleme atât cu construirea discursului, cât şi cu prezentarea acestuia – însă au curajul de a se ridica să spună ceva (16%), iar 37% au emoţii atunci când iau cuvântul, potrivit cercetării, citate de Mediafax.

Atunci când se ridică în picioare ca să ţină un discurs, aproape 40% dintre cei chestionaţi simt un gol în stomac, iar o persoană din patru simte că „i s-a golit creierul” şi că nu mai are nicio idee. Doar 19% dintre respondenţi declară că reuşesc să se adune şi să prezinte ideile într-un mod fluent.

De cele mai multe ori, teama de a vorbi în public se manifestă prin tremuratul vocii (44% dintre respondenţi). Totodată, 26% dintre respondenţi menţionează imposibilitatea de a stabili şi susţine contactul vizual cu cei din public. Alţi 17% dintre respondenţi susţin că îşi pierd şirul ideilor şi se bâlbâie în timpul discursului, în timp ce 14% dintre ei simt că le tremură picioarele şi nu ştiu cum să îşi mişte mâinile.

Teama de a vorbi în public este influenţată şi de mărimea publicului. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj declară că ar resimţi emoţii în faţa unui public mai mare de 10 persoane (63%), iar 13% dintre ei chiar şi numai de la două persoane în sus. Doar 24% dintre respondenţi declară că vorbitul în public devine o problemă abia de la 100 de persoane în sus.

Sondajul „Care este atitudinea românilor faţă de vorbitul în public?” a fost realizat la comanda Self Trust Academy, online, în perioada 18-21 mai, pe un eşantion de 1.175 de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, din mediul urban. Peste 47% dintre respondenţi sunt absolvenţi de studii superioare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!