Românii se vor putea trata în alte state din UE

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 mai 2014

România va transpune Directiva Europeană 24 din 2011 privind aplicarea drepturilor pacienţilor astfel încât românii asiguraţi se vor putea trata în alte state membre ale Uniunii Europene, dar decontul va fi la nivelul costurilor din ţară, a anunţat ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„Ministerul Sănătăţii va trimite o notificare Comisiei Europene, în cel mai scurt timp, despre îndeplinirea obligaţiei de a transpune Directiva Europeană privind asistenţa medicală transfrontalieră. Astfel, România este pe cale să închidă ultima acţiune de infringement declanşată în domeniul sănătăţii, după ce Comisia a decis recent clasarea altei acţiuni, în ceea ce priveşte farmacovigilenţa”, a spus ministrul sănătăţii, citat de Mediafax.

Potrivit lui Bănicioiu, Executivul a aprobat hotărârea pentru aprobarea normelor metodologice privind asistenţa medicală transfrontalieră. „La sfârşitul lunii ianuarie, Comisia a declanşat o acţiune de infringement de necomunicare, deci nu pentru modalitatea de transpunere, alături de alte 12 state din Uniune. După ce România a transmis răspunsul şi a transpus Directiva, Comisia va fi notificată, iar acţiunea de infringement cel mai probabil va fi clasată”, a mai spus ministrul.

Conform hotărârii aprobate de Guvern, persoanele asigurate în sistemul de asigurări obligatorii de sănătate din România, care se deplasează într-un alt stat membru UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale în conformitate cu legislaţia statului în care se acordă asistenţa medicală. În unele cazuri, pentru a beneficia de asistenţă medicală transfrontalieră, pacienţii români vor trebui să obţină o autorizare prealabilă, autorizare eliberată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) sau casele judeţene, după caz.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!