Romanii si bulgarii au protestat „la poarta lui Cameron”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 9 decembrie 2013

Londra_9.12.2013_proteste anti-discriminare_colaj_14

Romani si bulgari au manifestat alaturi la Londra, luni, in 9 decembrie, impotriva discriminarii la care sunt supusi in Regatul Unit. Protestul a avut loc chiar in fata resedintei primului ministru britanic din Downing Street nr.10 si a fost autorizat de catre politia britanica pentru a se desfasura intre orele 13,00 si 15.00.

 

Dupa garduri…

Doar cateva zeci de romani si bulgari se aflau in preajma sediului din Downing Street nr.10 luni, 9 decembrie, cu cateva minute inainte de ora 13,00. Manifestantii, adunati initial pe trotuarul din imediata vecinatate a resedintei premierului britanic, au fost invitati sa se mute pe partea opusa a renumitului bulevard Whitehall, intr-un spatiu ingradit special pentru desfasurarea protestului. Aproape de cabinetul primului ministru au ramas doar un grup de turisti, veniti special pentru a face poze cladirii in care isi desfasoara activitatea, zilnic, primul-ministru britaic.

Dincolo de gardurile amplasate de politisti, protestatarii au parut deodata mai multi. Bulgarii s-au asezat intr-un colt al spatiului, ei fiind mai putini la numar. Romanii s-au „ingramadit” pe circa trei sferturi din aria disponibila. Ei au inconjurat perimetrul cu steaguri romanesti si bulgaresti si cu pancarde. „David Willetes against education” sau  „Citizens not imigrants” se putea citi pe doua dintre panouri. Iar pe pancarda principala, situata in fata perimetrului ocupat de manifestanti, era vizibil un cameleon caricaturizat mergand pe bicicleta și se putea citi textul: „Dave The Chameleon – You are heading in the wrong directions”. Si bulgarii aveau panoul lor, scris insa in litere chirilice….

 

Mesaje pentru trecatori

Majoritatea trecatorilor de pe renumitul Whitehall treceau fara a-i baga in seama pe oamenii care au venit sa protesteze impotriva discriminarii romanilor si bulgarilor din Regatul Unit. Doar unii s-au oprit curiosi, pentru a citi mesajele in limba engleza purtate de manifestanti. Apoi si-au continuat drumul, fara  a parea marcati de problemele est-europenilor.

Pe tot parcursul manifestatiei, o parte din echipa organizatorilor a distribuit trecatorilor „fluturasi” tipariti cu titulatura „9 Decembrie 2013. Uniti impotriva discriminarii”  Textul scris in limba engleza era incadrat de culorile steagului Romaniei si cele ale drapelului bulgar.

Acestea informau despre cifrele reale, pozitive, furnizate de ministerul de interne britanic Home Office, despre romani si bulgari in contrast cu declaratii condamnabile ale politicienilor britanicilor si actiuni discriminatorii ale acestora, orientate spre cetatenii din Regatul Unit ai celor doua state est-europene.

„Prieteni, ceea ce ni se intampla este profund nedrept; este un proces care are ca efect diluarea democratiei si erodarea societatii. De aceea ne aflam aici. Pentru a se tine cont de noi in dezbaterea publica. Trebuie sa fim luati in considerare ca parteneri de dialog. Nu suntem o masa de manevra ce poate fi exploatata pentru satifacerea unor interese marunte, ale catorva oameni politici.”, se putea citi pe fluturasii impartiti trecatorilor.

 

Desteapta-te, Romane!

Organizatorii au sustinut ca au numarat in jur de 300 de participanti la protest, dupa ora 14,00, cand mai ramasese mai putin de o ora din durata autorizata a manifestatiei. „Au fost 300… Doar ca unii au venit si altii au plecat. A fost un du-te vino”, afirma unul dintre acestia.

„Este suficient ca s-au strans si atati”, a comentat Costel Petre, un roman care a mai participat la astfel de actiuni. „In primul rand, trebuie tinut cont ca este luni la pranz si multi se afla la munca. Pe langa asta insa, exista si o teama din partea multor romani. Ei inca nu au invatat ca au dreptul de a protesta. Cred ca sunt aici doar pentru ca sa munceasca si nu au alte drepturi”, mai explica acesta.

Mai tarziu, bulgarii au inceput brusc sa scandeze propriile lor slogane. Au facut-o in limba lor materna, ininteligibil pentru ceilalti participanti prezenti la fata locului. „Bulgarii, popor puternic!”, insemna ceea ce strigau ei, dupa cum a spus unul dintre participantii veniti in Anglia din tara de la sud de Dunare.

Romanii le-au raspuns si mai viguros, cu acelasi „Stop Discrimination!”. Iar spre final, acestia au inceput sa cante Imnul Romaniei, la portavoce. S-au intonat doar primele doua strofe…

Apoi, manifestantii au inceput sa se imprastie in grupuri mici, asa cum au si venit…

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!