Românii, „ţigani, vagabonzi şi hoţi”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 26 august 2014

Mass-media din întreg Regatul Unit i-a victimizat pe nedrept, în 2013, pe locuitorii Marii Britanii originari din România, etichetându-i frecvent drept „ţigani, vagabonzi şi hoţi”. Migranţii originari din Bulgaria au fost menajaţi, în acelaşi timp, de jurnaliştii britanici, dezvăluie un raport recent realizat de Oxford University’s Migration Observatory, cu privire la campania negativă dusă împotriva liberalizării pieţei muncii pentru români şi bulgari, cu începere de la 1 ianuarie 2014.

 

Infractorii „de serviciu”

„Românii au fost asociaţi permanent, de către întreaga mass-media, cu infracţionalitatea şi cu tot ceea ce se întâmpla negativ în Marea Britanie, în timp ce bulgarii nu au avut parte de un astfel de tratament”, se arată într-un articol publicat de Huffington Post, în 17 august, cu referire la un studiu al Oxford University’s Migration Observatory.

Românii au fost trataţi, laolaltă, ca un grup de indivizi-problemă şi consideraţi cu toţii ca fiind membri ai unor grupări infracţionale, cerşetori, hoţi sau ocupanţi abuzivi ai locuinţelor unor localnici.

În schimb, limbajul gazetăresc folosit la adresa bulgarilor a fost mai puţin jignitor. Aceştia nu au fost asociaţi cu problemele sociale specifice existente în Marea Britanie, se mai arată în acelaşi raport.

 

Tabloidele sunt de vină…

Presa tabloidă a fost mult mai agresivă şi mai tendenţioasă la adresa românilor, comparativ cu alte publicaţii şi cotidiene care apar în Marea Britanie, reiese din acelaşi studiu elaborat în cadrul Oxford University’s Migration Observatory. „Limbajul folosit, cu precădere în paginile tabloidelor, îi plasează adeseori pe români în articole referitoare la infracţionalitate sau comportament anti-social. Bulgarii nu au avut, însă, parte de astfel de abordări”, atrage atenţia William Allen, unul dintre co-autorii lucrării.

„Datele statistice oficiale actuale arată că numărul est-europenilor veniţi în Regatul Unit după 1 ianuarie 2014 a fost supra-estimat de mass-media, deşi migraţia din ţările UE spre Marea Britanie este în creştere, iar românii şi bulgarii reprezintă o parte semnificativă a acesteia”, concluzionează raportul realizat în cadrul Oxford University’s Migration Observatory.

 

Peste 4.000 de articole

Studiul Oxford University’s Migration Observatory este rezultatul analizei a aproximativ 4.000 de articole, scrisori şi comentarii, conţinând aproximativ 2,8 milioane de cuvinte ce au fost scrise în anii 2012 şi respectiv 2013 cu privire la români şi bulgari.

Ziarele care au făcut obiectul analizei în cadrul studiului Oxford University’s Migration Observatory sunt următoarele: Daily Mail, Mail on Sunday, Times, Sunday Times, The Sun, The Sun on Sunday, Daily Telegraph, Sunday Telegraph, Express, Sunday Express, The Guardian, Observer, Daily Mirror, Sunday Mirror, The Independent, Independent on Sunday, Daily Star, Daily Star Sunday şi Financial Times.

————————————–

Despre autor

Autorul articolului publicat de Huffington Post este Jessica Elgot, editor asistent în cadrul departamentului de ştiri al publicaţiei. Ea este jurnalist specializat în probleme referitoare la migraţie şi extremism religios.

Jessica Elgot a câştigat Premiul Wyn Harness pentru jurnalism în 2011.

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!