Românii, în topul lucrătorilor din Europa Occidentală

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Diaspora în lume pe data 21 iulie 2016

angajati

Aproape 3,7 milioane de cetățeni din state central și est-europene membre ale Uniunii Europene lucrează în Europa Occidentală, pe primele locuri fiind românii și polonezii, arată date prezentate de Institutul austriac pentru Studii Economice Internaționale (WIIW), informează site-ul publicației Der Standard, citat de Mediafax.

Migrația cetățenilor din Europa Centrală și de Est în scopul găsirii unor locuri de muncă s-a intensificat semnificativ în ultimii ani, notează cotidianul austriac Der Standard, precizând că românii și bulgarii sunt cei mai mobili cetățeni europeni.

Conform datelor furnizate la solicitarea publicației Der Standard de Institutul austriac pentru Studii Economice Internaționale (WIIW), 3,67 de milioane de cetățeni din țări central și est-europene membre UE lucrează în Europa Occidentală. Circa 40% dintre acești imigranți provin din România, Polonia, Ungaria, Croația și Bulgaria, precizează Institutul WIIW, specializat în analize privind Europa de Est.

Cetățenii din România și Polonia par a fi cei mai mari beneficiari ai libertății de circulație la nivelul Uniunii Europene, observă Institutul WIIW, precizând că 15% dintre români și 6% dintre polonezi au locuri de muncă în state occidentale.

Ținând cont de aceste date, tema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană este, în mod evident, una importantă pentru aceste țări, comentează Der Standard. Majoritatea cetățenilor britanici s-au pronunțat în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană. În cadrul negocierilor privind condițiile ieșirii din Uniunea Europeană, Marea Britanie va încerca să mențină accesul la piața unică europeană, însă prin limitarea accesului cetățenilor europeni pe piața britanică a muncii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!